VIANOČKA

Konečne som ju našla!

Vianočka, ako má byť.
Žiadna maslová, citrónová ťažká chuť, ale lahodne plná chuť mliečneho cesta.
S domácim džemíkom na raňajky?
Veď ráno robí deň

Potrebujeme:
500g hladkej múky
250ml vlažného mlieka
75g jemného tvarohu
25g masla
1/2 kocky čerstvého droždia
1 vajce
štipka soli
2PL cukru
– V mlieku naštartujeme droždie. Zmiešame všetky ingrediencie spolu a prikryté necháme 30minút kysnúť. Následne premiesime a necháme ešte hodinu kysnút po fóliou.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 4časti, z ktorých rukami vyšúlame dlhé šúlalnce. Spojíme jedny konce spolu a spletieme- video som našla na youtube.
https://www.youtube.com/watch?v=R8K6SHj43lY
Dáme sa plech s papierom na pečenie a necháme ešte finálne vykysnúť cca 30-40minút prikrytú fóliou.
Rozpálime si rúru na 190´C, odstránime fóliou z vianočky, potrieme ju vajíčkom a pečieme 35minút.

Kvásková forma:
166g hladkej múky
166g vody
1PL kvásku
– necháme 12hodín rozkvasiť. Následne pridáme:
334g hladkej múky
90ml mlieka
75g jemného tvarohu
25g masla
1vajce
štipku soli
2PL cukru
– vymiesime cesto, ktoré necháme 3hodiny kysnúť. asi v polovici kysnutia preložíme. Následne poprekladáme ešte raz, rozdelíme na 4časti, spletieme a necháme na papieri na pečenie finálne vykysnúť 2hodinky.

POZN.: Vianočka je menej sladká, vďaka čomu po natretí džemom nemáme v ústach presladenú chuť.

 

TIP: Pri kváskovej forme pridajte 1PL cukru. Je lepšie piecť na veľkom plechu, vianočka dosť rastie pri pečení. Kváskovú vianočku pečte 20minút prikrytú alobalom potretým olejom. Keď po 20minútach odokryjete, vďaka oleju nestrhneme vrchnú časť z vianočky:)

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
84