Ryby sú svojím nutričným zložením pre nás ľudí nenahraditeľné, a preto by sa mali pravidelne objavovať v našom jedálničku. Opak je však pravdou. Odteraz je však všetko inak- našla som miesto, kde kúpiť kvalitné ryby. V Bratislave na Rožňavskej sa oplatí zastaviť. Nachádza sa tam malý obchodík, ktorý ponúka prvotriedne ryby. MyFish.
Prečo jesť ryby
Jedlo by malo byť o zábave a rozmanitosti. V jedle nesmie ísť o bezduché plnenie brucha.
Okrem chuti by nám malo poskytovať aj to, čo naše telo potrebuje.
Ryby, najmä tie morské, majú veľa dôležitých látok, vitamínov a minerálov, ktoré naše telo bezprostredne potrebuje. Len ťažko nahradíme skutočný chuťový zážitok z rýb iným spôsobom.
Prínos konzumácie rýb 1 – 3x týždenne je pre ľudský organizmus obrovský a mnohonásobne prevyšuje negatíva, ktoré médiá veľmi často riešia.
Ryby sú dôležité pre:
- zdroj bielkovín
- omega 3 mastné kyseliny
- vitamíny a minerály, hlavne jód
JÓD
Jód je chemický prvok, ktorý patrí medzi halogény. Je to dôležitý biogénny prvok. Pre správny vývoj a fungovanie organizmu má nezastupiteľné miesto.
Využíva sa v potravinárstve, medicíne (pri dezinfekcii rán) aj vo fotografii.
Aj keď sa v slnečnej sústave a zemskej kôre nachádza zriedkavo, je rozpustený v morskej vode.
Jód je v našej strave nenahraditeľný. Je základným stavebným prvkom hormónov štítnej žľazy. Tieto hormóny ovplyvňujú fungovanie celého tela.
Keďže jódu prijímame málo, už dávno začali soľ jódovať. Pozor však- himalájska soľ týmto procesom neprechádza.
Soli jeme čoraz menej a to je dobre. Ale tým pádom jeme aj menej jódu. Ako z toho von?
Čo tak skúsiť to prirodzene? Dopriať si párkrát do týždňa rybu v nejakej forme, dopriať si dostatok živín a pestrosti a ešte tak znížiť príjem živočíšnych bielkovín( mäso hovädzie, bravčové, kuracie….).
TIP: Vyskúšajte jednoduchý recept na slávky, ktorým si morské plody zamilujete.
Kvalita rýb
Áno, z médií na nás sršia informácie o zamorených oblastiach, znečistených vodách a ryby vypadávajú z príprav jedla.
Vieme aj, že producenti znižujú kvalitu produktov pre nižšiu cenu nákladu a lepší zisk.
MyFish
Keďže milujem ryby a najmä morské plody, nechcelo sa mi čakať, kedy sa mi podarí ísť opäť k moru na dovolenku. Tam sa totiž stravujem najmä na tejto strave.
Každý ospevoval Fresh market v Bratislave ako projekt umožňujúci vstúpiť bežnému človekovi do sveta kvality, chuti a čerstvosti v ovocí, zelenine, mäse, mliečnych výrobkov a v rybách.
Samozrejme, že som využila príležitosť a išla to tam “omrknúť”, aj keď je to pre mňa od ruky.
Zastavila som sa pri malom obchodíku MyFish s rybami, kde mali v menšom chladiacom boxe vystavené rôzne druhy rýb.
MyFish ponúka:
- morské ryby
- plody mora
- sladkovodné ryby
Sú ryby v MyFish kvalitné?
To som chcela zistiť. Pretože nekvalitné morské plody vedia narobiť riadnu šarapatu.
V mentalite, ktorú presadzujem:
Aký bude dopyt, taká bude aj ponuka,
som sa začala vypytovať predavačky.
A teda, viacerí obchodníci predo mnou utekajú, pretože už vedia, čo ich čaká. 🙂 – smršť otázok. Častokrát priame a mierené na detaily odkrývajúce kvalitu (alebo nedostatky). Jedine ten, kto svoju prácu má rád a zaujíma sa o ňu, mi vždy trpezlivo odpovedá.
Priznávam- len som si ich vypočula, poďakovala a odišla. Bola som užasnutá a nechcelo sa mi veriť, že by sme mohli mať na Slovensku poctivý podnik s rybami.
Čo som sa dozvedela?
Výber dodávateľov v MyFish
Na to, aby v tomto malom obchode s rybami predávali ryby, dodávateľ musí spĺňať veľa kritérií. Ako sami hovoria, na konci týchto kritérií musí byť vždy kvalita a presvedčenie, že im samým ryba chutí a chcú ju aj oni jesť.
Pri výbere dodávateľov uprednostňujú tých, ktorý majú svetovo uznávané certifikáty kvality, rýchle dodanie, pri transporte dbajú na správnu teplotu 0 – 2´C.
Osobná kontrola pri preberaní u nich tiež zohráva svoju dôležitú úlohu. Kontrolujú pevnosť masa, čerstvosť, chuť a forma spracovania (filety a pod.)
Pri pôvode chovu rýb sa vyhýbajú rybám z dlhodobo znečistených oblastí (ryby z Baltického mora neberú).
Vzťah a spôsob komunikácie je pre nich dôležitým vodítkom kvality celej spolupráce.
TIP: Vyskúšajte krevety po japonsku. Toto je úplná bašta.
Ponuka MyFish
Na webovej stránke obchodík každý deň aktualizuje svoju ponuku. Zákazník tak vie, s čím môže na pulte v daný deň rátať.
Ryby si môžu zákazníci aj objednať.
Ponuka je dosť pestrá, no nemajú z daného druhu veľké množstvo, aby ich ryby na pulte boli stále čerstvé.
Celistvosť výberu rýb
Niekto vyhľadáva morské ryby a plody mora, aby si opätovne doprial zážitky jedla, ktoré prežil počas dovolenky pri mori. Iní zasa zastávajú názor, že by sme mali konzumovať to, čo je pre naše pásmo typické.
Aby si každý zákazník prišiel na svoje, v MyFish ponúkajú okrem morských rýb aj sladkovodné ryby.
Výhradný maloobchodný predajca kvalitných sladkovodných rýb
Rozprávali mi s hrdosťou, že sú výhradným maloobchodným predajcom sladkovodných rýb pre Bratislavu od Rybárstvo Stupava.
Milo som sa pousmiala. Tie ryby poznám. Mám ich “pod oknami”. Nakupujem tam a ich ryby a sú prudko vynikajúce.
V MyFish majú od nich široký výber rýb: od sezónneho kapra, cez jesetera, pstruha, cez sumca až po amury.
Ďalšie sladkovodné ryby ponúkajú z menších českých chovov, kde majú pod kontrolou kvalitu prostredia i stravy.
Odtiaľ ponúkajú sivoňa, pstruha lososovitého a ostrieža.
Prečo vznikol MyFish?
Prišlo mi to zvláštne. Pre Slovensko, ktoré príliš neholduje rybám, sa rozhodnú dvaja bratranci otvoriť obchod s rybami. Prečo? Môže sa takému podnikaniu u nás dariť?
Martin je veľký milovník rýb a sushi, ktoré si sám pripravuje. Pred pár rokmi prišiel za svojim bratrancom Tomášom, že mu v Bratislave chýba obchod s kvalitnými rybami na jeho sushi.
Tomáša baví jedlo od malička. Ryby si obľúbil pre ich rozmanitosť a chuť.
Skrsol im nápad dať ľuďom ako Martin to, čo tu u nás chýba- kvalitné ryby. Slovo dalo slovo a pred 2,5 rokmi otvorili svoj obchodík. Cesta to “zrovna krátka nebola”, ako vravia oni sami.
Čo sa mi páči na MyFish?
Keď som si nechala rozležať informácie od nich a popozerala aj ich web, pri ďalšej príležitosti som k nim zamierila na nákup.
Odvtedy, aj keď som skúsila iné predajne bližšie ku mne, sa vraciam do MyFish. Viem, že u nich sa môžem spoľahnúť na kvalitu. Tu nie sme predajca – zákazník. Ale známi, ktorých spája kvalita, chuť a záujem o zdravie.
Vždy, keď do MyFish prídem, pozdraví ma usmiata predavačka alebo sám majiteľ. Okrem povinnej jazdy otázok typu “Čo si želáte? S čím môžem pomôcť?” sa spýtajú:
- čo idem variť
- akú chuť chcem docieliť
- poradia ďalšie receptúry
- rybu ochotne vykostia, vyčistia alebo naporcujú.
Z obchodu odchádzam príjemne naladená a doslova sa teším na prípravu jedla.
Vďaka nim a ich prístupu som sa postupne prestala báť chytať ryby (áno, nechcite ma vidieť, ako kliešťami chystám na pekáč surovú šmykľavú rybu- hotová groteska).
Rady, triky a tipy od MyFish na skutočne úžasné ryby
MyFish má na svojom webe celý rad receptov a tipov, ako pripravovať konkrétne ryby a morské plody.
Čo chceli odporučiť vám, mojim čitateľom:
- Spoznať dobrú rybu vie aj laik.
Čerstvá, kvalitná ryba má:
- príjemnú vôňu (nie kyslosť, zápach, hniloba)
- číre, vypuknuté oči
- sýtočervené žiabre
- pevné a pružné mäso (pri stlačená musí byť mäso pevné a nesmie v mäse ostať priehlbina po prste)
- pekný vzhľad (nie potrhané plutvy, poškodenie kože či iných častí tela)
- lesklú kožu
- pevné šupiny (nemali by samé opadávať)
- Odporúčajú ryby podávať na rozohriatom tanieri, aby ryba počas vykosťovania držala čo najdlhšie svoju teplotu a chladla veľmi pomaly.
- Dopriať si chuť ryby a nebyť nervózni z nonstop oberania kostí a napätia, či je v ústach nejaká malá zabudnutá kosť, nie je vždy samozrejmé. Je dobré sa naučiť rybu vykostiť ako profík. Nemusíme mať na to vykosťovací nôž. Podľa slov Tomáša stačí aj klasický príborový nôž.
Videoinštruktáž nájdeme napríklad TU alebo aj v TOMTO linku na youtube.
Dôležitú úlohu zohráva aj spôsob prípravy a miera uvarenia mäsa. Ak je mäso ryby málo uvarené, vykosťuje sa ťažko. Ak je zasa až príliš, chrbtica sa rozpadá a tiež to ide horšie.
3. Na prípravu gastronomického zážitku nemusíme byť vrcholový šéfkuchár či čarodejník. Stačia nám kvalitné suroviny a čerstvá ryba, ktorá je základom. Už treba len maslo, olej, soľ a bylinky a máme jedlo plné chutí.
Ako spoznám kvalitného predajcu rýb
Čerstvá ryba nesmrdí a morské ryby cítiť po mori.
V predajni má byť čisto a bez zápachu. Vcelku dobrým merítkom je aj množstvo rýb a teda obrátkovosť predaja. Menšie počty rýb sa rýchlejšie minú a tak sa častejšie objednávajú.
Ak je personál ochotný a rybu nám pripraví tak, aby sme s ňou doma nemuseli podnikať žiadne kroky (okrem teda varenia), body za kvalitu obchodu len narastajú.
Zľava od MyFish pre vás
Ryba sa na Vianoce pripravuje cielene- aby bola rodina spolu dlhšie pri stole aspoň v tento čas.
Toto tvrdila celé moje detstvo mama, ktorá pripravovala vyprážaného kapra. Pre mňa to bola povinná jazda.
Odkedy som sa však nechala zlákať kvalitou chuti, ryby sú pre mňa aj moju rodinu zážitok, na ktorý sa tešíme.
Ak vás téma zaujala a vy by ste si tiež chceli pochutiť na kvalite, MyFish mi pre vás dalo zľavu na nákup. Pri nákupe stačí povedať “Chuť od Naty” a odrátajú vám 10% z ceny nákupu. Zľava platí v termíne 06.12. – 15.12.2018. Zľava sa nevzťahuje na vianočné rezervácie.
Nech kvalita zavládne v našich životoch.