Jednoduchá hríbová omáčka k cestovinám

Hríby buď milujeme, alebo nenávidíme. S týmto jednoduchým receptom som však docielila, že si na jedle pochutnali aj “nehríbovci”. Žiadne kamuflovanie chutí ani nejaké kombinácie. Len bylinky a chuť s vôňou lesa. Toto je jednoduchá hríbová omáčka.

Hríby patrili k môjmu detstvu

Na hríby som chodievala s maminkou stále. Poznala som ich všetky dokonale. Vedela som, ktorým sa vyvarovať a ktoré neskrývajú v sebe až tak príma chuť. V atlase hríbov som sa často a s obľubou prehrabávala. Čítať som nevedela, no vždy ma fascinovali ikonky. Samoška, tá s tou smrtkou bola magická 🙂

Mama dávala hríby všade a ja som to zbožňovala. Sušili sme ich, aby sme mali do kapustnice na Vianoce. Dokonca, neviem či je to normálne zvykom, no na našoch štedrovečernom stole bola aj hríbová omáčka s knedľou, ktorú len ten v roku deň krájala niťou. Zväčša som pri tomto chode skončila. Vždy som si dala veľkú dupľu 🙂

Našla som si však chlapa, ktorý hríbom neholduje. Deti asi nakazil, pretože zďaleka obchádzajú hríby. Pre mňa je sviatok jesť nejaké hríbové jedlo – preto sa nasáčkujem niekomu na návštevu, keď sa mi chváli, že ide niečo také variť 🙂

Nastal zlom

Tento rok ma však dlho nikto nepozval na “hríbovú návštevu”. Už som si myslela, že si na nich nepochutnám a len všetkým budem závidieť tie plné košíky, z ktorých urobia mňamky ako svet.

plný kôš hríbov

Kamoška ma zachránila. Na jej profile som videla krásnu kopu nazbieraných húb, že mi skrsla myšlienka- urobím si niečo len pre seba! Niečo mňam, pri čom sa chuťové poháriky vybláznia dosýta.

Uprosila som ju o hrsť hríbov. S podkladom som fičala domov ako s nasolenou… 🙂 Len jednoduchá chuť tymiánu, cesnaku a parmezánu. Voňal celý dom a len sa všetci zbiehali, že čo to varím? – Pre seba si robím hríbovú omáčku na cestoviny 🙂 Vraj to krásne voní- nehríbovci vravia.

Chodili okolo mňa stále, ponúkla som im. A oni, že aká dobrota! – fíííha 🙂

Na tomto sa mi potvrdilo- Neexistuje zlá potravina, ale zlá príprava.

Chlap sa mi sťažoval, že ho ešte na staré kolená na hríby naučím 🙂

Pri googlení vo svete hríbov som narazila na túto stránku. Super tip. Ponúka aktuálny výskyt húb, atlas húb, recepty z jednotlivých druhov hríbov aj diskusiu.

Aplikácia na rozoznávanie húb

Myslím, že týmto základným receptom som načrtla možnosť používania hríbov nielen separé pre mňa u mňa doma. 🙂 Teším sa, keď pôjdeme do lesa na huby, pretože:

  • budeme na čerstvom vzduchu
  • oddýchneme si
  • zrelaxujeme myseľ
  • budeme utužovať vzťahy
  • radosť z nájdeného hríba je ako objaviť Ameriku 🙂
v lese

Opatrnosť je však na mieste. Veľa húb je nejedlých, či až jedovatých. Keď nie sme zbehlí hubári, mali by sme sa k niekomu skúsenému pridať.

Vo svete smartfónov a appiek si však môžeme pomôcť aj aplikácou “Na houby”. Telefónom zameriame na hríb a applikácia začne pátrať vo svojom zozname podľa veľkosti a vzhľadu, či je hríb jedlý, nejedlý alebo jedovatý. Aplikácia je bez poplatku. Viac o appke som našla tu.

Takže balím telefón a chlapa s deťmi a idem na huby. Či na hríby? 🙂

 

***JEDNODUCHÁ HRÍBOVÁ OMÁČKA***

 

hribova omacka na cestoviny

 

Pre 1 – 2 osoby potrebujeme:

1 hrsť čerstvých hríbov

200 ml smotany na šľahanie (môže byť aj na varenie)

2 vetvičky čerstvého tymiánu

1 – 2 strúčiky cesnaku

parmezán

ghee, olivový olej

soľ, čierne mleté korenie

3 – 4 hrste obľúbených cestovín

Dáme si variť vodu na cestoviny. Keď voda vrie, osolíme ju a pridáme cestoviny. Varíme do úrovne al dente. Pre koncom varenia cestovín si odoberieme z hladiny pár polievkových lyžíc z vody.

Pridáme ju na záver do omáčky – umocní to gurmánsky zážitok 🙂

Ako dáme variť vodu na cestoviny, očistíme si hríby a nakrájame ich na plátky. V panvici rozohrejeme oriešok ghee a olivového oleja.

Pripravené hríby orestujeme na panvici.

restovanie

Keď trochu zmäknú, pridáme pretlačený cesnak, čerstvý tymián a zalejeme smotanou. Na miernom ohni redukujeme smotanu do nami požadovanej konzistencie.

redukovanie omáčky

Ku koncu redukovania tekutiny pridáme odloženú vodu z cestovín. Celú masu premiešame, aby sa chute správne prepojili.

Na záver pridáme najprv parmezán a čierne mleté korenie. V príprade potreby dosolíme.

dochutenie omáčky

Vsypeme čerstvo dovarené cestoviny, premiešame a podávame ešte horúce.

Mňam, zasa som vyhladla 🙂

Dobrú chuť!

 

TIP: Vyskúšajte si dať omáčku na čertvú, chrumkavú hrianku – ďalšie labúžo 🙂

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
28