***KVÁSKOVÉ LUPAČKY***
Potrebujeme:
90 g špaldovej hladkej múky
90 g vody
1 PL aktívneho kvásku
360 g hladkej múky(zmes špaldovej a pšeničnej hladkej, alebo len špaldová)
110 ml mlieka
10 PL oleja (80 g )
1 PL citrónovej šťavy
1 PL medu
2 PL trstinového cukru
1 ČL vanilkovej esencie
1 žĺtok
štipku soli
+ vajce na potretie
Postup
90g múky a vody zmiešame s kváskom a prikryté neprievzdušným materiálom necháme 12hodín kvasiť. Čas je orientačný, závisí od telopty prostredia a sily kvásku. Dôležité je, aby zdvojnásobil svoj objem.
Po rozkvasení kvásku na kváskové lupačky pridáme ostatné suroviny a vymiesime cesto. Miesime poriadne, aby sa dobre lepok rozvinul a cesto bolo lahodné. Zaberie to 7 – 10minút. Zakryjeme opäť neprievzdušným materiálom, aby cesto neobschlo. Necháme oddychovať 2 – 3hodiny, podľa teploty v izbe. Opäť sa riadime nárastom do objemu. Cesto viditeľne zväčší svoj.
Prekvasené cesto rozdelíme na 9 alebo 12 častí, podľa toho, aké veľké chce lupačky mať (ja som zvolila mini verziu do ruky a rozdelila na 12častí). Každý diel premiesime v rukách a vytvarujeme bochníčky, ktoré necháme 5 minút oddychovať, len čo po sebe spraceme.
Dáme sa do tvarovania. Bochníček vyvaľkáme len z dvoch tretín. 1/3 necháme nevyvaľkanú a od tej nevyvaľkanej zrolujeme. Dáme na plech s papierom na pečenie, prikryjeme neprievzdušným materiálom a necháme finálne vykvasiť 1,5 – 2hodiny.
Rúru rozohrejeme na 180´C. Potrieme vajíčkom, posypeme makom a vložíme do rúry a pečieme 15 minút. Po štvrť hodinke by mali byť mierne chytené. Vnútri už sú takmer hotové. To je chvíľa, aby sme pridali na 200´C, aby sa sfarbili.
Opačný postup ma odrádza, bo lupačky môžu rýchlo zhnednúť a vnútri by ešte neboli. Vtedy by sme ich museli zachraňovať prikrytím alobalom.
Na 200´C pečieme 5 – 10minút, sledujeme, podľa sfarbenia.
Upečené kváskové lupačky dáme na mriežku vychladnúť.
S horúcim mliekom a maslom….hotová chuť detstva!
POZN.: Ak vás recept na kváskové lupačky zaujal, označte ho srdiečkom na konci tohto článku. Ďakujem.
TIP 1: My si radi lupačky natierame maslom a džemom, preto nie sú až tak sladké. Ak si chcete pochutnať na samotných lupačkách, do cesta pridajte namiesto 2PL 4-5PL cukru.
TIP 2: Vyskúšajte aj Martinské rožky. Tie vás dostanú na prvý hryz. Recept na challah, alebo inak povedané vianočka, je tiež super nápad, čo nasladlé si doma upiecť.