KVÁSKOVÉ LUPAČKY

Keďže nemám rada neúspech, dlho som otáľala s pokusmi s kváskom. Je mi ľúto skazeného cesta, práce, elektriny. No dobehlo ma to! Proste tá chuť na lupačky! Ešte aj deti pri pohľade v obchode pýtali… Motivácia jednoznačná. Pokiaľ nechcem, aby som im musela kúpiť tú „obchodovú“, musím im ju ponúknuť ja. A tak vznikol príbeh kvásku, ktorý svojím elánom prekypril všetky suroviny a cesto sa PODARILO! Kváskové lupačky. Chuť príjemne sladká, jemná textúra, žiadne stopy po kyslosti kvásku. Sametová symfónia chuti vyzdvihnutá špaldovou múkou.

***KVÁSKOVÉ LUPAČKY***

recept na kváskové lupačky od Chuť do Naty si pre mäkkosť a vláčnosť zamilujete
Kváskové lupačky

Potrebujeme:

90 g špaldovej hladkej múky

90 g vody

1 PL aktívneho kvásku

360 g hladkej múky(zmes špaldovej a pšeničnej hladkej, alebo len špaldová)

110 ml mlieka

10 PL oleja (80 g )

1 PL citrónovej šťavy

1 PL medu

2 PL trstinového cukru

1 ČL vanilkovej esencie

1 žĺtok

štipku soli

+ vajce na potretie

Postup

90g múky a vody zmiešame s kváskom a prikryté neprievzdušným materiálom necháme 12hodín kvasiť. Čas je orientačný, závisí od telopty prostredia a sily kvásku. Dôležité je, aby zdvojnásobil svoj objem.

Po rozkvasení kvásku na kváskové lupačky pridáme ostatné suroviny a vymiesime cesto. Miesime poriadne, aby sa dobre lepok rozvinul a cesto bolo lahodné. Zaberie to 7 – 10minút. Zakryjeme opäť neprievzdušným materiálom, aby cesto neobschlo. Necháme oddychovať 2 – 3hodiny, podľa teploty v izbe. Opäť sa riadime nárastom do objemu. Cesto viditeľne zväčší svoj.

Prekvasené cesto rozdelíme na 9 alebo 12 častí, podľa toho, aké veľké chce lupačky mať (ja som zvolila mini verziu do ruky a rozdelila na 12častí). Každý diel premiesime v rukách a vytvarujeme bochníčky, ktoré necháme 5 minút oddychovať, len čo po sebe spraceme.

Dáme sa do tvarovania. Bochníček vyvaľkáme len z dvoch tretín. 1/3 necháme nevyvaľkanú a od tej nevyvaľkanej zrolujeme. Dáme na plech s papierom na pečenie, prikryjeme neprievzdušným materiálom a necháme finálne vykvasiť 1,5 – 2hodiny.

Rúru rozohrejeme na 180´C. Potrieme vajíčkom, posypeme makom a vložíme do rúry a pečieme 15 minút. Po štvrť hodinke by mali byť mierne chytené. Vnútri už sú takmer hotové. To je chvíľa, aby sme pridali na 200´C, aby sa sfarbili.

Opačný postup ma odrádza, bo lupačky môžu rýchlo zhnednúť a vnútri by ešte neboli. Vtedy by sme ich museli zachraňovať prikrytím alobalom.

Na 200´C pečieme 5 – 10minút, sledujeme, podľa sfarbenia.

Upečené kváskové lupačky dáme na mriežku vychladnúť.

S horúcim mliekom a maslom….hotová chuť detstva!

POZN.: Ak vás recept na kváskové lupačky zaujal, označte ho srdiečkom na konci tohto článku. Ďakujem.

TIP 1: My si radi lupačky natierame maslom a džemom, preto nie sú až tak sladké. Ak si chcete pochutnať na samotných lupačkách, do cesta pridajte namiesto 2PL 4-5PL cukru.

TIP 2: Vyskúšajte aj Martinské rožky. Tie vás dostanú na prvý hryz. Recept na challah, alebo inak povedané vianočka, je tiež super nápad, čo nasladlé si doma upiecť.

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
Summary
recipe image
Kváskové lupačky
Naty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 200 Review(s)
965