Martinské rožky

Extrémne vláčne, príjemne nasladlé, s prekvapením vo vnútri a ešte aj vydržia viac dní mäkké. To sú tradičné Martinské rožky. Kedysi ich piekli o takomto čase všetky domácnosti, kde sa mladý tovariš zberal na cestu ďalej. Ako vznikol tento skvost a prečo sa volajú martinské? Prezradím vám s týmto receptom.

Každý sa mal kedysi dôležitú úlohu v chode domácnosti

Kedysi neexistovali obchody. Každý si dopestoval a dochoval všetko svojpomocne. A možno aj práve pre to mali ku všetkému väčšiu úctu.

Deti už od malička boli zapriahnuté do práce okolo domu.
Moja maminka rada spomína, ako mala halúzku, s ktorou vodievala husy na pašu.
Vie pískať prstami v akýchkoľvek kombináciách- s malíčkami, ukázovákmi… Píska prenikavo. Je počuť, že má v tom bohatú prax. 🙂
Vraj už dvojročné deti takto pomáhali. Vždy podľa veku a miery zodpovednosti bola stanovená aj úloha okolo domu.

TIP: Recept na pečené buchty, v špaldovej verzii, ktoré chutia skvostne.

Nie, aby to nevyznelo zle, neuznávam detskú prácu. No toto je niečo iné. Mať zodpovednosť  a pocit spolupratričnosti je pre rozvoj osobnosti veľmi dôležitý.
Kedysi to bolo bežné. Každý sa zapájal, každý sa zvŕtal, aby bolo čo jesť počas celého roku.

Tovariš

Moja starenka s príbehmi oplývala ešte viac. Spomínala, ako sa ráno snažila vstať vždy ako prvá. Prečo? Mala viacero súrodencov, no topánky mali len jedny. Kto skôr vstal, ten si ich obul. Ostatní mali smolu. Či bolo slnko a či mráz, boli bosí.

Počas dospievania išli za tovarišov, aby sa priučili remeslu a vedeli sa tak potom postarať o svoju budúcu rodinu.

TIP: Odteraz už nikto nekúpi rezance do polievky. Jednoduchý a generáciami tradovaný recept na domáce slíže.

Kto je tovariš?

Tovariš je učeň, ktorý zložil tovarišské skúšky. Mohol tak vykonávať prácu vo svojom odbore. Mohol v učení pokračovať a stať sa majstrom. Teda mlynár, pekár, kováč, šuster…. Remeslá, ktoré sú dnes tak vzácne.

Martinské rožky – čo to je?

Na sviatok sv. Martina sa zvykli piecť tzv. Martinské rožky. Hovorievalo sa mi aj Martiny, Zahýbaky, Roháče či Vandrovnice.
Išlo o sladké kysnuté pečivo vytvarované do tvaru rožka. Robievali sa buď prázdne, alebo plnené rôznymi náplňami.

Práve na sviatok sv. Martina končili učeníci dojednanú službu u hospodára a išli hľadať novú prácu. Pri odchode dostali túto mňamku do batôžka na cestu.

Martinské rožky: pečivo s dlhou tradíciou a silným príbehom.

Martinské rožky u nás doma

Pátram už dlhšie po receptoch, ktoré majú svoj príbeh a sú spojené s tradíciou.
Takéto recepty prinášajú do domácnosti špeciálnu atmosféru, ktorá nám v dnešnej ubehanej dobe akosi chýba.

Pokojná, voňavá a tichá chvíľka, ktorá zaplní každý kút domova a dodá pocit istoty. Ako u našich starých mám. 🙂

Akoby som to nebola ja, keby tam chýbal kvások vyrobený tradične z múky a vody.

Hneď pri prvom raze som si vravela, že to cesto je akési zradné. Bolo dosť riedke a trochu som pochybala, že udrží svoj tvar. Bola som zvedavá, čo z toho bude.
No po upečení som pochopila, že to tak bolo dobre. Vďaka štruktúre cesta vydržali Martinské rožky viac dní vláčne a nadýchané. Putujúci tovariš tak nemusel na druhý deň jesť „tvrdé kamene“.

Ako by som vám ich opísala?

Sú tak úžasne vláčne. Tieto rožky, mäkké ako vankúšiky, sú sťa hodvábna šatka, ktorá zjemňuje drsnosť celého dňa. Už sa len nechať zahaliť neplynúcim časom a vychutnávať si hĺbku okamihu pri každom súste.

Znie to vábne, že? Oni také sú… Odporúčam- poddajme sa pokušeniu a upečme si ich. 🙂

TIP: Recept na slovenské jedlo, kde si tiež vychutnáme každé sústo? Bryndzové pirohy v úplne top prevedení aj ako videorecept.

Moje poznatky k receptu Martinské rožky

  • Ak múku preosejeme, rožkom dodáme viac nadýchanosti. Nie je to však povinné.
  • Cesto je redšie a tak to má byť. Skúsme sa vyhnúť pokušeniu dosypať múku. Štruktúra lepku v pšenici je dostatočne silná, udrží cesto. Rožky budú vláčne a hebké.
  • Pri recepte je fotopostup, kde je odfotená aj štruktúra cesta. Ak naše cesto nie je totožné s cestom na fotke, vtedy dosypme múku.
  • Pri tvarovaní pracujeme systematicky. Pracovnú dosku je potrebné podsypať múkou. Tým, že je cesto redšie, má tendenciu naberať múku. Nech jej naberie čo najmenej.
  • Náplň je voliteľná. Okrem džemu je super poctivý, hustý domáci lekvár, ale aj maková či orechová náplň.
  • Pri finálnom kvasení a počas prvých minút pečenia môžeme mať pocit, že sa nám tvarovanie rožka stratilo. Počas pečenia- nárastu do výšky sa všetko upraví.
  • Po upečení ich nechajme vychladnúť.
  • Ak ich zabalíme do beeswrapu, vydržia dlho (skúšala som 4 dni a boli ok). Teda dĺžka je diskutabilná- sú tak dobré, že ich zjeme hneď. 🙂
  • Verzia s kvasnicami: 380 g hladkej múky, 250 g mlieka, 110 g masla, 50 g cukru, 20 g čerstvého droždia, 2 žĺtky, štipku soli. Vymiesime cesto, necháme 1,5 hodiny kysnúť a opäť premiesime. Necháme oddýchnuť ešte pól hodinu a následne tvarujeme. Postup už ako pri kváskových (rozpísaný nižšie).
  • Z uvedeného množstva výjde 24 kúskov.

***MARTINSKÉ ROŽKY***

Recept na sladké pečenie od Naty nesklame
Martinské rožky

Na štartér potrebujeme:

120 g pšeničnej hladkej múky 00
120 g vody
1 PL materského kvásku

  • Suroviny premiešame spolu v miske. Prekryjeme ju neprievzdušným materiálom a necháme pri izbovej teplote 9 – 12 hodín kvasiť (alebo do zdvojnásobenia objemu).

Následne pridáme:

260 g pšeničnej hladkej múky 00
130 g plnotučného mlieka
50 g cukru
2 žĺtky
110 g masla
štipku soli

Na dokončenie potrebujeme:

hustý lekvár
práškový cukor

Postup:

K správne vykvasenému štartéru pridáme ostatné suroviny. Vymiesime hebké, vláčne, no redšie a ťahavé cesto.

Misku s cestom prekryjeme fóliou a necháme 2 – 3 hodiny kvasiť.
Počas tejto doby cesto 2x preložíme.

Následne necháme cesto na 0,5 – 1 hodinu zachladiť, aby sa nám s ním lepšie pracovalo. Nebude sa tak lepiť. (Alebo ho môžeme dať rovno na 12 hodín do chladničky a nemusí kvasiť na linke.)

Pracovnú dosku si posypeme hladkou múkou. Cesto vyklopíme z misky a rozdelíme na 3 rovnaké časti.

Z každej časti vyvaľkáme kruh s hrúbkou cca 0,5 cm.

Upiecť si super koláč je podľa receptov od Naty jednoduché
Martinské rožky- vyvaľkané cesto

Radielkom alebo nožom rozdelíme kruh na 8 rovnakých častí. Teda nám vznikne z každého kruhu 8 trojuholníkov.

Na najširší koniec každého trojuholníka dáme lekvár a trojuholník zmotáme od najširšej časti k najužšej.

podrobný návod pri každom recepte od Chuť od Naty
Martinské rožky- plnenie a formovanie

Vytvarované rožky kladieme na plech s papierom na pečenie. Výjdu nám 2 veľké plechy.

Na plechu necháme rožky ešte 1 hodinu finálne vykvasiť. Prekryjeme ich pritom neprievzdušným materiálom.
(Buď pošúchame potravinársku fóliu o pomúčenú dosku (aby sa fólia dala ľahko odstrániť z rožkov), alebo existujú aj plechy, ktoré majú špeciálnu prikrývku na prenášanie koláčov v plechu.)

Rúru vyhrejeme na 180´C. Pred vložením do rúry rožky potrieme vajíčkom a pečieme 25 minút.
Ich povrch bude nádherne zlatistý.

Martinské rožky necháme vychladnúť a posypeme ich práškovým cukrom.

Vyskúšaj aj ty tento vláčny mäkký a nadýchaný recept od Chuť od Naty
Martinské rožky – na plechu

Ešte mlieko a dobrú chuť!

Pozn.: Páči sa ti recept? Daj mu srdiečko a počet hviezdičiek, ako ťa recept zaujal. Pre Naty každé srdiečko a hviezdička= ďakujem.

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
Summary
recipe image
Martinské rožky
Naty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 577 Review(s)
394

2 comments

  1. Mňam, sú vynikajúce. Na druhý deň si ich vždy zohrejeme v rúre, posypeme práškovým cukrom a sú ako čerstvé. Ďakujeme za skvelý recept.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *