Super tip: Koláč, ktorý búra múry

Super receptúry môžu vzniknúť aj úplnou náhodou. Či už nás vedie hlad, chuť na niečo dobré, alebo potravina s blížiacou sa dobou spotreby, úspech tkvie vo varení so srdcom a vášňou. Tento super tip na koláč je toho dôkazom.

Naháňala ma mlsná. Pýtala si sladké jedlo, ktoré by bolo zároveň dezertom. Pustila som sa do usýpania múk, cukru, mlieka… Ešte čáry – máry a šup do rúry. 🙂

Keď som tento slivkový koláč upiekla po prvý raz, nečakala som nejaký ohlas. Slivkový, s mrveničkou a ešte aj sýtejší. Polovicu plechu som zbalila na návštevu. Mne chutil náramne. Prekvapilo ma, že som naň písala v ten deň recepty viacerým ľuďom- nevadí im kvások? Ani tá mrvenička? Totižto, zväčša si ma doberajú, že ja jem len to “zdravé”.

Druhý pokus tohto koláča dopadol ešte lepšie 🙂 Doniesla som tento slivkový koláč na stôl a môj malý princ si ihneď zobral kúsok na degustáciu:

“Mami, tento koláč budeš piecť už navždy.”

Ostatní mlčali, len jedli a ukazovali palce hore. Až sa mi chvíľu veriť nechcelo a premýšľala som, či za tým niečo nie je 🙂

Ako prišli k mne domov z televízie nakrúcať o kvásku, koláč som piekla opäť.  Pre moderátorku to bol prvý kontakt s niečím kváskovým. Podľa jej slov konečne vie, aká to je plná, sýta chuť bez pocitu ťažoby na trávení.

Waw! Takže som urobila koláč, ktorý ľudí motivuje na kváskovanie 🙂

Samozrejme, slivky dokončievajú svoju sezónu, no môžeme použiť mrazené, zavárané alebo úplne iné ovko. Bude to fungovať 🙂

Ja som svoju michelinskú hviezdu už dostala od svojich detí. Ak aj vy túžite po slovách chvály a uznania, ktoré hladia dušu, tento recept je môj tip.

Čo sa oplatí vedieť o tomto koláči:

  • Geniálny pre pracujúcich počas týždňa. Večer pripravíme cesto a v chladničke počká do ďalšieho večera. Už len upečieme 🙂
  • Cesto je hutnejšie, sýtejšie a plné chuti.
  • Je stráviteľnejší vďaka kváskovému prevedeniu.
  • Nespôsobuje pálenie záhy, či pocit nafúknutia.
  • Stačí nám menej na zasýtenie.
  • Sme dlhšie zasýtení.
  • Recept je super na obmeny múk– dôležité je zachovať množstvo(odporúčam mix múk: pohánka, jačneň, špalda a ovos)
  • Mlieko možno nahradiť za rastlinné a aj bezlaktózoví či vegoši si prídu na svoje 🙂
  • Prečo sa snažím nabažiť čo najviac slivkami sa dočítate tu.

 

***KOLÁČ, KTORÝ BÚRY MÚRY***

koláč

Na cesto potrebujeme:

4 hrnčeky špaldovej hladkej múky

1 hrnček mlieka

1/2 hrnčeka olivového oleja

1/4 hrnčeka trstinového cukru

1 ČL soli

2 PL materského kvásku

cca 30 vykôstkovaných sliviek

 

Na mrveničku potrebujeme:

40 g pomletých vločiek

60 g špaldovej celozrnnej hrubej múky (alebo krupice)

100 g cukru

50 masla (príp. ghee, oleja)

 

Postup:

Suroviny na cesto, okrem sliviek, dáme spolu do misy a zmiešame tak, aby sme vytvorili kompaktné cesto. Misu s cestom prekryjeme fóliou a dáme do chladničky na 12 – 24 hodín.

cesto

Následne si vystelieme plech papierom na pečenie (alebo vymastíme olejom a vysypeme krupicou) a cesto dáme na plech s rozmermi 42×31 cm. Rukami ho roztiahneme po celej ploche.

Umyté a odkôstkované polovice sliviek naukladáme nahusto na koláč.

slivky

Plech strčíme do veľkej igelitky, alebo ho prekryjeme fóliou a necháme 2 hodiny kvasiť pri izbovej teplote.

Z vločiek, múky či krupice, cukru a masla si vyrobíme prstami mrveničku. Maslo zapracúvavame do sypkých surovín, aby vznikla konzistencia vlhkého piesku. Takúto mrveničku navrstvíme na slivkový koláč a plech dáme do vyhriatej rúry na 180´C. Pečieme 40 – 45 minút.

posypaný koláč

S mliekom topka 🙂

upečený koláč

Dobrú a zdravú chuť!

16

1 comment