Super receptúry môžu vzniknúť aj úplnou náhodou. Či už nás vedie hlad, chuť na niečo dobré, alebo potravina s blížiacou sa dobou spotreby, úspech tkvie vo varení so srdcom a vášňou. Tento super tip na koláč, ktorý búra múry je toho dôkazom.
Koláč ako jedlo i dezert v jednom
Bola som hladná a zároveň ma naháňala mlsná. Pýtala si sladké jedlo, ktoré by bolo zároveň dezertom. Pustila som sa do usýpania múk, cukru, mlieka… Ešte čáry – máry a šup do rúry. 🙂
Myslela som pritom na moju starenku, ktorá robievala takéto koláče. Používala klasické poctivé suroviny a do cesta dala veľa svojej lásky. Jedlo od nej bolo vždy báječné.
Keď som tento slivkový koláč upiekla po prvý raz, nečakala som nejaký ohlas. Slivkový, s mrveničkou a ešte aj sýtejší. Polovicu plechu som zbalila na návštevu. Mne chutil náramne. Prekvapilo ma, že som naň písala v ten deň recepty viacerým ľuďom- nevadí im kvások? Ani tá mrvenička? Totižto, zväčša si ma doberajú, že ja jem len to “zdravé”.
Druhý pokus tohto koláča dopadol ešte lepšie 🙂 Doniesla som tento slivkový koláč na stôl a môj malý princ si ihneď zobral kúsok na degustáciu:
“Mami, tento koláč budeš piecť už navždy.”
Ostatní mlčali, len jedli a ukazovali palce hore. Až sa mi chvíľu veriť nechcelo a premýšľala som, či za tým niečo nie je. 🙂
Chutí aj štábu z televízie
Ako prišli ku mne domov z televízie nakrúcať o kvásku, koláč som piekla opäť. Pre moderátorku to bol prvý kontakt s niečím kváskovým. Podľa jej slov konečne vie, aká to je plná, sýta chuť bez pocitu ťažoby na trávení.
Waw! Takže som urobila koláč, ktorý ľudí motivuje na kváskovanie 🙂
Samozrejme, slivky práve dokončievajú svoju sezónu, no môžeme použiť mrazené, zavárané alebo úplne iné ovko. Bude to fungovať. 🙂
Ja som svoju michelinskú hviezdu už dostala od svojich detí. Ak aj vy túžite po slovách chvály a uznania, ktoré hladia dušu, tento recept na koláč, ktorý búra múry, je môj tip.
Čo sa oplatí vedieť o recepte Koláč, ktorý búra múry:
- Geniálny pre pracujúcich počas týždňa. Večer pripravíme cesto a v chladničke počká do ďalšieho večera. Už len upečieme 🙂
- Cesto je hutnejšie, sýtejšie a plné chuti.
- Je stráviteľnejší vďaka kváskovému prevedeniu.
- Nespôsobuje pálenie záhy, či pocit nafúknutia.
- Stačí nám menej na zasýtenie.
- Sme dlhšie zasýtení.
- Recept je super na obmeny múk– dôležité je zachovať množstvo(odporúčam mix múk: pohánka, jačneň, špalda a ovos)
- Mlieko možno nahradiť za rastlinné a aj bezlaktózoví či vegoši si prídu na svoje 🙂
- Prečo sa snažím nabažiť čo najviac slivkami sa dočítate tu.
***KOLÁČ, KTORÝ BÚRY MÚRY***
Na cesto potrebujeme:
4 hrnčeky špaldovej hladkej múky
1 hrnček mlieka
1/2 hrnčeka olivového oleja
1/4 hrnčeka trstinového cukru
1 ČL soli
2 PL materského kvásku
cca 30 vykôstkovaných sliviek
Na mrveničku potrebujeme:
40 g pomletých vločiek
60 g špaldovej celozrnnej hrubej múky (alebo krupice)
100 g cukru
50 masla (príp. ghee, oleja)
Postup:
Suroviny na cesto, okrem sliviek, dáme spolu do misy a zmiešame tak, aby sme vytvorili kompaktné cesto. Misu s cestom prekryjeme fóliou a dáme do chladničky na 12 – 24 hodín.
Následne si vystelieme plech papierom na pečenie (alebo vymastíme olejom a vysypeme krupicou) a cesto dáme na plech s rozmermi 42×31 cm. Rukami ho roztiahneme po celej ploche.
Umyté a odkôstkované polovice sliviek naukladáme nahusto na koláč.
Plech strčíme do veľkej igelitky, alebo ho zakryjeme druhým hlbokým plechom hore dnom a necháme 2 hodiny kvasiť pri izbovej teplote.
Z vločiek, múky či krupice, cukru a masla si vyrobíme prstami mrveničku. Maslo zapracúvavame do sypkých surovín, aby vznikla konzistencia vlhkého piesku. Takúto mrveničku navrstvíme na slivkový koláč a plech dáme do vyhriatej rúry na 180´C. Pečieme 40 – 45 minút.
S mliekom topka. 🙂
Dobrú a zdravú chuť!
POZN.: zaujal vás recept? Dajte mu srdiečko na konci tohto receptu. Ďakujem 🙂
TIP: Ak máte radi koláče, veľmi odporúčam skúsiť aj tento extra nadýchaný Ovocný kvásový koláč alebo Starenkin koláč.
Tento koláč je mega, túto sezónu som ho robila utz 3x a stále ma fascinuje, aký je úžasný.
Ja som ho kúsok vytunila, do cesta som pridala škoricu a pod slivky dávam mletý mak.
Ďakujem za recept, slivkový skvost.
Ahoj, Domi, veľmi preveľmi sa tešíííím. Starenka moja by mala veľkú radosť určite (snáď si to z neba prečíta:) ). Vytunovanie musím vyskúšať, ďakujem ti za tip 🙂 Nech sa darí 🙂
Naty