Koláč, ktorý búra múry

Super receptúry môžu vzniknúť aj úplnou náhodou. Či už nás vedie hlad, chuť na niečo dobré, alebo potravina s blížiacou sa dobou spotreby, úspech tkvie vo varení so srdcom a vášňou. Tento super tip na koláč, ktorý búra múry je toho dôkazom.

Koláč ako jedlo i dezert v jednom

Bola som hladná a zároveň ma naháňala mlsná. Pýtala si sladké jedlo, ktoré by bolo zároveň dezertom. Pustila som sa do usýpania múk, cukru, mlieka… Ešte čáry – máry a šup do rúry. 🙂

Keď som tento slivkový koláč upiekla po prvý raz, nečakala som nejaký ohlas. Slivkový, s mrveničkou a ešte aj sýtejší. Polovicu plechu som zbalila na návštevu. Mne chutil náramne. Prekvapilo ma, že som naň písala v ten deň recepty viacerým ľuďom- nevadí im kvások? Ani tá mrvenička? Totižto, zväčša si ma doberajú, že ja jem len to “zdravé”.

Druhý pokus tohto koláča dopadol ešte lepšie 🙂 Doniesla som tento slivkový koláč na stôl a môj malý princ si ihneď zobral kúsok na degustáciu:

“Mami, tento koláč budeš piecť už navždy.”

Ostatní mlčali, len jedli a ukazovali palce hore. Až sa mi chvíľu veriť nechcelo a premýšľala som, či za tým niečo nie je. 🙂

Chutí aj štábu z televízie

Ako prišli ku mne domov z televízie nakrúcať o kvásku, koláč som piekla opäť. Pre moderátorku to bol prvý kontakt s niečím kváskovým. Podľa jej slov konečne vie, aká to je plná, sýta chuť bez pocitu ťažoby na trávení.

Waw! Takže som urobila koláč, ktorý ľudí motivuje na kváskovanie 🙂

Samozrejme, slivky práve dokončievajú svoju sezónu, no môžeme použiť mrazené, zavárané alebo úplne iné ovko. Bude to fungovať. 🙂

Ja som svoju michelinskú hviezdu už dostala od svojich detí. Ak aj vy túžite po slovách chvály a uznania, ktoré hladia dušu, tento recept na koláč, ktorý búra múry, je môj tip.

Čo sa oplatí vedieť o recepte Koláč, ktorý búra múry:

  • Geniálny pre pracujúcich počas týždňa. Večer pripravíme cesto a v chladničke počká do ďalšieho večera. Už len upečieme 🙂
  • Cesto je hutnejšie, sýtejšie a plné chuti.
  • Je stráviteľnejší vďaka kváskovému prevedeniu.
  • Nespôsobuje pálenie záhy, či pocit nafúknutia.
  • Stačí nám menej na zasýtenie.
  • Sme dlhšie zasýtení.
  • Recept je super na obmeny múk– dôležité je zachovať množstvo(odporúčam mix múk: pohánka, jačneň, špalda a ovos)
  • Mlieko možno nahradiť za rastlinné a aj bezlaktózoví či vegoši si prídu na svoje 🙂
  • Prečo sa snažím nabažiť čo najviac slivkami sa dočítate tu.

 

***KOLÁČ, KTORÝ BÚRY MÚRY***

koláč

Na cesto potrebujeme:

4 hrnčeky špaldovej hladkej múky
1 hrnček mlieka
1/2 hrnčeka olivového oleja
1/4 hrnčeka trstinového cukru
1 ČL soli
2 PL materského kvásku
cca 30 vykôstkovaných sliviek

 

Na mrveničku potrebujeme:

40 g pomletých vločiek
60 g špaldovej celozrnnej hrubej múky (alebo krupice)
100 g cukru
50 masla (príp. ghee, oleja)

Postup:

Suroviny na cesto, okrem sliviek, dáme spolu do misy a zmiešame tak, aby sme vytvorili kompaktné cesto. Misu s cestom prekryjeme fóliou a dáme do chladničky na 12 – 24 hodín.

cesto

Následne si vystelieme plech papierom na pečenie (alebo vymastíme olejom a vysypeme krupicou) a cesto dáme na plech s rozmermi 42×31 cm. Rukami ho roztiahneme po celej ploche.

Umyté a odkôstkované polovice sliviek naukladáme nahusto na koláč.

slivky

Plech strčíme do veľkej igelitky, alebo ho zakryjeme druhým hlbokým plechom hore dnom a necháme 2 hodiny kvasiť pri izbovej teplote.

Z vločiek, múky či krupice, cukru a masla si vyrobíme prstami mrveničku. Maslo zapracúvavame do sypkých surovín, aby vznikla konzistencia vlhkého piesku. Takúto mrveničku navrstvíme na slivkový koláč a plech dáme do vyhriatej rúry na 180´C. Pečieme 40 – 45 minút.

posypaný koláč

S mliekom topka. 🙂

upečený koláč

Dobrú a zdravú chuť!

POZN.: zaujal vás recept? Dajte mu srdiečko na konci tohto receptu. Ďakujem 🙂

TIP: Ak máte radi koláče, veľmi odporúčam skúsiť aj tento extra nadýchaný Ovocný kvásový koláč alebo Starenkin koláč.

Summary
recipe image
Koláč, ktorý búra múry
Naty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)
42