Horárova bábovka

Niektoré recepty vzniknú úplnou náhodou, niekedy možno až pokazením pripravovanej receptúry. Sú však aj situácie, kedy najmä my ženy po niečom túžime a aby sme si svoj sen splnili, musíme nájsť pádny dôvod. Ako u mňa. Pod zámienkou nového receptu som si kúpila formu na bábovku, po ktorej som roky túžila. Tak vznikla lahodne chutná a osviežujúca horárova bábovka.

Čarovný druh koláča- bábovka

Pamätám si, ako som sa cítila veľmi dôležito, keď som s kamarátkou Peťou piekla úplne sama bábovku.
Bola som u nich na víkend a dodnes si to celé živo pamätám.
My sme doma bábovku vôbec nerobili. Ani neviem, prečo. U nás sa piekli skôr záviny a asi to bolo kvôli jablkám, ktoré sme museli spotrebovávať. (Vždy sme ich mali veľa z nášho sadu a ja som to taaaak nemala rada…)

No a si predstavte, že ste u kamošky. Vravíte si, že máte chuť na sladké a zrazu len mama kamošky povie- veď si upečte bábovku!
Waaw, samé? To bude super!
Peťa bola zbehnutá v bábovke, dokonca sme zafarbili menšiu časť kakaom a vidličkou vo forme robili krúživé pohyby, aby sme vytvorili mramorovanie.

Bol to neopísateľný pocit, keď sme si s Peťou sadli za stôl a vychutnávali si našu bábovku.

Bábovka až v dospelosti

Následne sa moje pečenie bábovky stratilo vo vzduchoprázdne.
Až ako mama som opäť upiekla bábovku.

Jednoduchý recept na bábovku super chute urobte podľa Chuť od Naty
Lahodná bábovka

Svojim deťom som chcela dať to najlepšie a najkvalitnejšie. Preto kupovaná bábovka s “nekončiacou” trvanlivosťou u nás mala červenú.

Kúpila som rôzne múky- pohánkovú, jačmennú, ovsenú, špaldovú… Upiekla som klasickú bábovku s práškom do pečiva, len som časť múky nahradila mixom rôznych múk.
Keď som videla, ako moje upečené dielo mizne s chuťou- cítila som sa ako víťaz. 🙂

Dodnes si tú bábovku robíme, upiekla som ju aj s kváskom. Najstaršia si ju robieva už sama. Miluje bábovky.

Asi preto mám doma hromadu receptov na tento typ mlsky, ktoré som si navymýšľala. Rôzne konzistencie, rozdielna nadýchanosť, iný chuťový profil, rôzne zážitky pri degustovaní- presne podľa aktuálne nálady, na čo máme chuť. 🙂

Nový recept ako zámienka na kúpu formy na bábovku

Aj vy pozeráte na webe po vysnených veciach a len vzdycháte, že aké by to bolo, keby som to mala doma?
Vytváram si wishlisty, aby som mala pocit, že som si to svoje vytúžené dala do košíka. No k reálnej objednávke príde len zriedkakedy.
Vždy sa samej seba spýtam, či je to vec potrebná do domácnosti a tam skočím- nepotrebujem ju. Chcem ju.

Pred týmito poslednými Vianocami som sa ponáhľala vo veľkosklade po pomôcky na kurz kváskovania. Míňala som jeden regál za druhým a odrazu som zastala ako socha.
Stála som pred svojou vysnívanou formou na bábovku. Nikdy, ale fakt nikdy tam túto značku nemali. Boli tam len 3 kusy. A predpokladám, že to bolo kvôli Vianociam, lebo ich tam už znova nemajú…
Nevedela som sa pohnúť z miesta. Chytila som ju do ruky a hneď som mala recept v hlave. Obracala som ju, otáčala, prechytávala z ruky do ruky… No čo vám poviem. Keby sa na mňa niekto pozeral z diaľky (a možno sa aj pozeral), tak sa určite usmieva.

Recept na chutnú bábovku nájdete na webe chuť od Naty
Forma na bábovku

Fascinoval ma jej iný tvar. Stromčeky, ktoré spolu vytvárajú tvar bábovky.
Položila som ju naspäť do regála a s oveľa pomalším krokom sa od nej vzďalovala pre veci, ktoré som potrebovala.

Formu na bábovku som doma mala tú klasickú. Recept som mohla upiecť aj v nej. No ja som už aj mala v mysli, ako ju nazvem, nastajlujem, odfotím…v tej novej forme.

Čo náhoda chcela? (Na náhodu inak neverím. Všetko sa deje z nejakého dôvodu.) Krátko po mojom obdivovaní formy v obchode som sa tam musela vrátiť opäť.
Premýšľala som, že pôjdem naschváľ inými uličkami, nech ju radšej nevidím. Napokon som si povedala, že ak ju tam budú ešte mať, tak je to znak, že si ju mám kúpiť.
Myslím, že nemusím ani opisovať svoje napätie a želanie, aby tam ešte bola. Videla som ju z diaľky. Bola posledná, jediná a čakala na mňa.

Pečenie bábovky

No samozřetelně- ešte v ten deň som piekla bábovku. Cítila som sa ako na oblaku, splnil sa mi niekoľkoročný sen. A přitom taková pitomost…” 🙂

Myslím, že už dlho som nestála pri rúre tak v pozore s očakávaním, či to výjde. Doteraz pri vykápaní čakám, či sa vydarí vyklopiť dokonale.

Musela som sa krotiť, aby som nechala aj ostatným. Bola som so sebou spokojná. Aj keď to skôr pripisujem eufórii z toho, že m-á-m tú formu na bábovku.

Horárova bábovka u nás doma

Po príchode ostatných členov domácnosti som hneď ponúkala nový recept. Ako kedysi s chlebom a soľou. 🙂
Chutila aj im a piekli sme ju niekoľkokrát po sebe.

recept na bábovku od Chuť od Naty
Horárova bábovka hotovo

Deťom sa náramne páčilo, že si ju navrchu mohli pocukrovať.
Malé kúsky cukru dopadajúce na bábovkové stromy evokovali sneženie v hore. Aj preto sme si ju nazvali horárova bábovka.

Chutí samotná k rannému čaju, káve či kakau. No džem tiež nie je na škodu, keď si chceme dopriať na chuti.

Chuť bábovky je príjemne vláčna, mäkká a šťavnatá. Kyslá smotana v jej dodá kúzlo.

Moje poznámky k receptu Horárova bábovka

  • Recept je náramne jenoduchý. Neobsahuje ani veľa surovín.
  • Kelímok od kyslej smotany (250 g) slúži ako odmerka pre ostatné suroviny.
  • Formu na bábovku môžeme použiť aj obyčajnú, s klasickým vzorom. Netreba stromčekovú.
  • Najlepšie je formu vymastiť olejom v spreji. Ak túto možnosť nemáme, klasicky mašlovačkou dokonale povytierame.
  • Forma by mala byť nepriľnavá, inak je dobré naolejovanú formu ešte vysypať hrubou múkou.
  • Správne prepečenie zistíme špajdľou- zapichneme do bábovky a vytiahneme- musí byť čistá.
  • Po vytiahnutí upečenej bábovky prekryjeme formu veľkým tanierom na cca 5 minút. Bábovku tak ľahšie vyklopíme z formy.

***HORÁROVA BÁBOVKA***

recept na chutnú bábovku urobte podľa Chuť od Naty
Horárova bábovka- striedka

Potrebujeme:

2 vajcia
1 kyslú smotanu
1/2 kelímku rastlinného oleja
2/3 kelímku cukru
1 kelímok polohrubej múky
2 ČL vínneho kameňa (1/2 PDP)
1/4 ČL jedlej sódy
štipku soli

Postup:

Do misky ťukneme vajcia, pridáme smotanu a kelímok nám bude slúžiť ako odmerka.
Pridáme aj olej a pomocou metličky vymiešame homogénnu zmes.

recept jńa jednoduchú bábovku podľa Chuť od Naty
Horárova bábovka- suché suroviny

V druhej miske zmiešame spolu múku, cukor, vínny kameň, jedlú sódu a soľ.

Rýchla a jednoduchá bábovka od Naty
Horárova bábova- suché suroviny

Sypkú časť vsypeme k mokrým surovinám a vymiešame hladké cesto bez hrudiek.

Formu na bábovku vymastíme olejom a cesto do nej vylejeme.

Chutná bábovka s rýchlym receptom od Naty
Horárova bábovka- vyliatie cesta do formy

Pečieme v rozohriatej rúre na 200´C cca 25 minút.
Správne prepečenie zistíme najlešie podľa špajdle. Po zapichnutí do cesta a vytiahnutí musí byť čistá.

Upečenú bábovku necháme chvíľu vychladnúť a vyklopíme ju z formy.

Rýchly a jednoduchý recept na bábovku podľa Chuť od Naty
Horárova bábovka- pocukrovanie

Violá, horárova bábovka.

Káva alebo čaj? To už je na našj chuti a nálade…no ja si idem aj po džem.

jednoduchý a rýchly recept na bábovku od Naty
Horárova bábovka

Mňaaam! 🙂

Dobrú chuť!

TIP: Tiež ste milovníci báboviek? Vyskúšajte aj lahodnú bábovku, jablkovú bábovku alebo viaczrnnú bábovku spomínanú v článku.

Zaujal vás recept? Poteším sa, ak ho značíte srdiečkom na konci tohto článku. Ďakujem.

Summary
recipe image
Horárova bábovka
Naty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)
33