Slané linecké koláčiky

Sladkého sa rýchlo prejeme. Počas sviatkov na nás záplava cukru doslova kričí. Ťažko sa im odoláva, aj na návštevách nechceme uraziť odmietnutím… Čo v takom prípade? Dobrá gazdiná má nielen sladké, ale aj slané v ponuke. Nenápadné, chutné, svieže, s neutrálnejšou chuťou a výborné k vínku. Dnešok patrí receptu slané linecké koláčiky.

Maškrtenie na Vianoce

Ktože by sa netešil na vianočné mlsky? Viaceré koláčiky si môžeme užiť len počas pár dní a tak sa nám ľahko stane, že chceme dobehnúť akoby celý rok.

Ani sa nečudujem. Veď toľko chutí a vôní…tomu sa ťažko odoláva.
Doslova sa teším na vianočné pečenie, keď zavolám deti k práci a pustíme si koledy. Mám toľko plánov, čo by som chcela napiecť…

sladké maškrtenie na Vianoce
Sladké na Vianoce

A potom príde zmena, kedy som už preplnená návalom cukru. Oči by aj jedli, no ústa sa nechcú už ani otvoriť. Sladké už nechcú.

Slané maškrtenie

Vtedy prichádza na rad slaná chuť.

Len si predstavte, že prídete na návštevu počas sviatkov a oni vás tam zasa núkajú tým sladkým… No pomoc.
Lenže tento rok som to vymyslela inak.

Nadchla ma myšlienka slaného maškrtenia. Pretože zväčša sa na stoloch nachádzajú slané krekry a čipsy z obchodu, ktoré sú aj tak len plné akrylamidu a nekvalitných tukov. Čo tak si urobiť kvalitné a chutné?

Chuť od Naty a jej inšpirácia na slané pečenie na Vianoce
Slaná maškrta

Slané linecké koláčiky u nás doma

Vymyslela som si linecké naslano.
Recept som pilovala na viackrát tak, aby chuť bola neutrálna. Pretože som pôvodne chcela kolieska zlepovať syrovou plnkou presne tak, ako sa zlepuje klasické sladké linecké pečivo.
No po prvom upečení som pri pohľade na prázdny plech (pojedli mi to skôr, než som stihla zareagovať) mi napadlo niečo úplne mega.

Do malých mištičiek som urobila rôzne dipy a každý si tak mohol vybrať, s čím si linecké koláčiky dá.
Toto u nás prudko zabodovalo a hneď som vedela, že nemusím už viac premýšľať, ako tieto koláčiky správne uskladniť, aby sa so syrovou plnkou nepokazili. Budú “holé”. (Aj vy takto pomenúvate jedlo bez náplne? 🙂 )
Deti si ich dávali s mliekom a my dospeláci s bielym vínom a nič nám nechýbalo.

Chuť od Naty a jej slaný recept na Vianoce
slané linecké pečivo

Sladké nefičí všade

Ako som svoj nápad začala šíriť medzi známymi, stretla som sa s veľkou pochvalou- že konečne. Lebo sladké vo viacerých domácnostiach moc nejde.
Teda teším sa, že prezieravosť voči mojej vianočnej presladenosti má osoh aj pre iných. 🙂

Moje poznatky k receptu Slané linecké koláčiky

  • Múka Kváskovanie je múka, ktorú som vyvinula v spolupráci s Mlynom Trenčan. Spĺňa tie najvyššie kritériá na správnu prácu baktérií v kvásku. Sú viaceré druhy a odlišujú sa aj farebnosťou obalu. Táto je žltá.
    Je to však “obyčajná” múka, teda funguje aj s “prdopeč” alebo kvasnicami. Ak ju doma nemáte, zvoľte akúkoľvek značku. Dôležité je, aby to bola hladká biela múka.
  • Ako tuk som volila maslo. Dodáva jemnú smotanovú príchuť.
  • Studená voda je dôležitá. Prispieva k správnej štruktúre cesta.
  • Kvások je možné vynechať. Netreba iné kypridlo. Funguje aj tak. 🙂
  • Počas zmiešavania surovín sa vyhýbame mieseniu. Chceme len čo najrýchlejšie spojiť všetky suroviny. Inak by cestu chýbala krehkosť.
  • Slané linecké koláčiky môžeme jesť samotné k bielemu vínu, no pokojne sa dajú zlepiť syrovou nátierkou.

***SLANÉ LINECKÉ KOLÁČIKY***

super recept na slané na Vianoce od Chuť od Naty
Slané linecké koláčiky: Aj Mikuláš bude rád, že ho čaká pri komíne zmena.

Potrebujeme:

200 g hladkej múky Kváskovanie
125 g masla na kocky
1 žĺtko
1 ČL soli
4 PL studenej vody
1 PL materského kvásku

Na dokončenie potrebujeme:

1 bielko s 1 PL vody na potretie

Postup:

Suroviny zmiešame spolu v miske.

recept na slané na Vianoce
Slané linecké- suroviny

Pracujeme čo najrýchlejšie, cesto miesime čo najmenej, najlepšie vôbec. Takto ostane príjemne krehké.
Misku s cestom prekryjeme fóliou a necháme oddychovať na linke pri izbovej teplote cca 3 hodiny. Následne dáme cesto zachladiť, aby sa s ním lepšie pracovalo.

Pracovnú dosku si mierne pomúčime a vyvaľkáme valčekom na hrúbku 3 – 4 mm.

Chuť od Naty prináša tip na vianočné pečenie
Slané linecké- vypracované cesto
recept na vianočné pečenie od Naty
Slané linecké- hrúbka cesta

Pomocou vykrajovačiek povykrajujeme cesto (u nás fičia kolieska so srdiečkom).

Recept od Naty na slané vianočné pečivo
Slané linecké- na plechu

Vykrojené slané linecké koláčiky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Mašlovačkou potrieme povrch bielkom zmiešaným s vodou a dáme piecť do rozohriatej rúry na 200´C na cca 10 minút.

Upečené slané linecké koláčiky majú zlatistú farbu.

Koláčiky necháme vychladnúť.

Sú výborné k bielemu vínu ako mlska pre návštevy, alebo len tak na zobnutie po ceste okolo stola s mlskami.

čo napiecť slané na Vianoce poradí Naty
Slané linecké koláčiky z kvásku

Dobrú chuť!

TIP: Hľadáte úžasné linecké pečivo nasladko? Mám pre vás perfektný recept aj s kváskom priamo TU.

Pozn.: Ak sa ti recept páči, daj mu srdiečko, ktoré je na konci článku. Odporučíš ho tak ďalším.

110