Pridala som prebytočnú rozmixovanú tekvicu do cesta a upiekla si buchty. Nádherne žlté, hneď zaujmú na pohľad. Ich nadýchanosť je priam rozprávková. Sú jemné ako vankúšik. Sama som ostala prekvapená, aký jednoduchý recept na buchty z kvásku a tak chutné. No jedna buchta nestačí. 🙂 Stupavské tekvicové buchty.
Všade je tá tekvica
Nebojte, tiež mávam náladu, kedy sa mi ježia chlpy po tele, keď vidím, ako všade na mňa vyskakuje to isté. Na jeseň tekvica. A ešte sa teraz pridávam k tým zástupom všetkých- pomoc! 🙂
Ale má to rozumné vysvetlenie! 🙂
Najlepšia tržnica v Bratislave- Freshmarket ma oslovil na cooking show. Ukázať ľuďom, inšpirovať ich, ako jednoducho, chutne, rýchlo a výhodne navariť z tekvice. Spoluprácu som poňala zodpovedne a pripravila sa nielen receptami (pečená polievka, tekvicové placky, tekvicové lievance + obmeny jedál), ale aj teoreticky- poznatkami, prečo by sme mali tekvicu jesť práve teraz a dopriať si ju v hojnosti.
No a tak som študovala, až som namotivovala aj samú seba! 🙂
Prečo tekvicu áno?
Tekvica patrí do rodiny s melónom a uhorkou. My ju u nás máme uchopenú skôr ako okrasu na vyrezávanie, ale Indiáni ju konzumovali už takmer 5000 rokov p.n.l. A nielen tekvicu ako plod, ale aj jej semená a listy. K nám sa dostala vďaka zámorským objaviteľským plavbám v 15.storočí. Ešteže! Veď to je hotová nálož dobra pre našu postavu, pokožku, zdravie…
7 dôvodov, prečo jesť tekvicu:
- Chudnutie: Tekvica síce obsahuje sacharidy, ale je nízkokalorická, to znamená, že má málo kalórií. Preto si jej môžeme dovoliť zjesť viac ako zemiakov či ryže.
- Vláknina: Dužina tekvice je bohatá na vlákninu, ktorá pomáha lepšiemu pohybu čriev, a tým prispieva k pravidelnému vyprázdňovaniu. Zároveň pomáha dlhšie udržať pocit sýtosti, takže nemusíme tak často a veľa jesť.
- Srdce: Pre dostatočné množstvo draslíka pomáha tekvica s krvným tlakom a tým celým srdcovo-cievnym systémom. Zároveň pomáha s hospodárením vody v tele.
- Pokožka: Tekvica je doslova nabitá živinami, ktoré sú pre zdravú pokožku potrebné. Má vysoké hodnoty karotenoidov, ktoré sa v tele menia na vitamín A. Ten pomáha chrániť bunky pokožky pred poškodením UV žiarením.
- Zrak: Spomínaníé karetenoidy, konkr. betakarotén a jeho premena na vit.A je dôležitá pre výživu očí a naše správne videnie.
- Plodnosť: Semienka tekvice sú bohaté na minerály, ktoré pomáhajú zachovať správne hladiny testosterónu, a tým podporujú plodnosť u mužov.
- Nálada: Podľa štúdií môžu semienka pozitívne ovplyvniť aj našu náladu. Aminokyselina tryptofán, ktorú obsahujú, sa totiž podieľa na produkcii sérotonínu. Ten je jeden zo zdrojov nálady, pretože prispieva k pocitu pohody a šťastia.
A teda- to je fajn si uvariť z takej mega potraviny, no nie? 🙂
Moje poznámky k receptu Stupavské tekvicové buchty
- Pozor na konzistenciu cesta. Je vhodné riadiť sa opisom hustoty cesta a fotopostupom. Hustota cesta záleží od spôsobu úpravy tekvice, jej konkrétneho druhu…
- Tekvicu som piekla ošúpala, nakrájala na kocky a piekla na 180’C domäkka. Následne rozmixovala bez dochutenia, aby som si mohla neskôr zvoliť, na aký recept pyré použijem. Dá sa odložiť do mrazničky, čo mi príde ako veľmi vhodná vychytávka.
- Náplň musí byť hustá, inak z buchiet vyteká.
- Z uvedeného množstva nahusto naplníme veľký plech buchtami.
- Aj po upečení je možné vychladnuté buchty zamraziť.
***STUPAVSKÉ TEKVICOVÉ BUCHTY***
Na štartér potrebujeme:
100g pšeničnej polohrubej múky na kváskovanie (ružový obal)
100g vody
1 PL ražného kvásku
- Suroviny spolu zmiešame lyžicou v mise, prekryjeme neprievzdušným materiálom a necháme z večera do rána, resp.8-12 hodín kvasiť pri izbovej teplote. Na povrchu sa vytvorí veľa bubliniek a to je znak, že môžeme pokračovať ďalej.
TIP: Pozor na prekvasenie štartéra, resp. keď štartér kvasí dlhšie, než by mal. Prekvasený štartér môže spôsobiť kyslosť chuti po upečení. Viac o prekvasenom štartéri nájdete v krátkom youtube videu.)
Ďalej na cesto potrebujeme:
400g pšeničnej hladkej múky na kváskovanie (žltý obal)
300g pšeničnej polohrubej múky na kváskovanie (ružový obal)
500g tekvicového pyré (viac v poznámkach k receptu vyššie)
100g kryštálového cukru
2 žĺtky
70g rozpusteného masla
1 ČL masti
štipku soli
Na plnenie potrebujeme:
hustý slivkový lekvár
+ na dokončenie: bielky na potretie, maslo na potretie
POSTUP:
K správne vykvasenému štartéru pridáme preosiate múky, cukor, soľ, tekvicové pyré, žĺtky a rozpustený tuk.
Vymiesime jemné, vláčne, ale pevné cesto. Na povrchu je hladké a odliepa sa od stien misy.
TIP: Ak je konzistekcia vášho cesta iná, ako popisujem ja- viď foto, je potrebné cesto doladiť podľa potreby, aby sa vám buchty podarili.
Misu s vymieseným cestom prekryjeme neprievzdušným materiálom a necháme kvaliť pri izbovej teplote 2 hodiny.
Následne cesto opäť zľahka vymiesime. Len čo vypudíme prvé bublinky. Misu prekryjeme a necháme ďalej kvasiť 2 – 3 hodiny. Cesto musí evidentne, až extrémne, narásť do objemu.
Vykvasené cesto vyklopíme na mierne pomúčenú pracovnú dosku a valčekom rozvaľkáme nahrubo- cca 1,5-2cm- asi ako šírka ukazováka na ruke.
Vykrajovačkou s priemerom 7 cm vykrajujeme natesno kolieska.
Do stredu každého kolieska dáme 1 ČL lekváru a len konce cesta spojíme k sebe. Tým skryjeme lekvár do cesta. Odrezky spojíme, vymiesime a necháme chvíľu oddychovať. Následne opäť vyvaľkáme a vykrojíme.
TIP: Aby sme sa vyhli odrezkom cesta, môžeme cesto narežať na malé štvorce a tak naplniť cesto lekvárom.
Buchty kladieme spojom nadol na plech vystlaný papierom na pečenie mierne od seba.
TIP: Ak ich naukladáme natesno k sebe, budú vysoké, také tie Honzove buchty. 🙂 Aj také sú chutné, mňam! Kto má ako momentálne chuť.
Plech s vytvarovanými buchtami prekryjeme druhým plechom otočeným hore dnom a necháme finálne kvasiť 1,5 – 2 hodiny.
Rúru rozohrejeme na 200’C. Vykvasené tekvicové buchty potrieme bielkom a pečieme asi 20 minút. Upečené sú zvrchu aj zospodu mahagónovej farby. Po vytiahnutí z rúry ich hneď potrieme maslom. Necháme vychladnúť na plechu.
Vezmite si hneď dve buchty, jedna bude málo. 🙂
Dobrú chuť!
POZN.: Zaujal vás recept? Označte ho, prosím, srdiečkom na konci článku. Ďakujem 🙂
TIP: Hľadáte ďalšie jedlá z tekvice? Čo tak pečená polievka? Alebo toto Tekvicové rizoto? Hokkaidó chlieb bez vody je dlhodobo obľúbený recept. Ak ste ešte neskúšali, veľmi odporúčam- návod naň je tu. Obe sú to veľké mňamky! 🙂
*použité zdroje: www.zdravie.pravda.sk ,www.zdravopedia.sk, www.vedanadosah.sk