Keď sa chytám už za hlavu, čo mám uvariť, yorkshirský puding ma v poslednej dobe doslova zachraňuje. Je to jednoduché jedlo, ktoré zasýti na mnoho spôsobov. Má neutrálnejšiu chuť. Nasladko či naslano, alebo len tak samotné do ruky. Ponúknete sa aj vy? Nebudete banovať. 🙂
Yorshirský puding. Čo to je?
Prvýkrát som sa stretla s yorkshirkým pudingom u Jamieho Olivera v jeho relácii. Bol na cestách v Írsku a objavoval tradičnú kuchyňu. Jeden starý pán mu veľmi zanietene rozprával svoje spomienky z detstva, ako jeho maminka robievala puding, ktorý jedávali namiesto mäsa. Keď boli chudobní, mäso bolo len na postrašenie taniera, urobili veľa šťavy/omáčky, pečenej zeleniny a toto zajedali. Akože mäso. Aby sa zasýtili, aby ich chudoba nevyhladovala úplne.
Následne o nejaký čas som videla upútavku na Gordona Ramsayho, ako so svojimi dcérami kľačí pred rúrou a modlia sa k „bohu yorkshirského pudingu“, aby im narástol do objemu. Takú radosť z toho mali, keď sa im to podarilo, že Gordon volal svojej mame a radostne jej ďakoval, že jej recept funguje.
Tak ma to zaujalo, keď som si spojila tieto dva okamžiky… viete si to predstaviť, že šéfkuchár s michelinskou hviezdou (Gordon ich získal až 16!) kľačí pri rúre a prosí, aby mu jedlo vyšlo? 🙂 Čo je to za jedlo, že aj napriek takej jednoduchosti si ho každý váži a rozpráva o ňom s veľkou úctou?
To som musela vyskúšať! 🙂
Yorshirský puding u nás doma
No…priznávam, že v tej telke to vyzerá náramne jednoducho. Ale neverte tomu. Každý si vychytal nejaké svoje grify, ktoré mu platia a berie ich ako dogmu. Ale mne to akosi nefungovalo.
Hneď na začiatok vám musím vysvetliť názov, lebo asi aj vy, ako ja na začiatku, som si predstavovala niečo iné. Pod pojmom puding si predstavím rôsolovitú sladkú hmotu s piškótami. Ale toto je tekuté cesto, ktoré sa pečie v nádobe.
Niečo ako omeleta skrížená s palacinkou pečenou v rúre. 🙂
Niekto tvrdí, že cesto má byť zaručene v chladničke minimálne cez noc, aby sa začal rozkladať škrob v múke. Ale nechceli mi narásť, ostali len také ubité.
Potom som ich urobila ako Jamie- cesto som neskrývala do chladničky, ale hneď piekla. Nepodarilo sa. Aj kvások som tam dala, ale stratili typickú štruktúru. Kváskové nenarástli tak veľa, ale boli úžasne mäkké. Nie že by som sa sťažovala, no hľadala som tie s extrémnym nárastom, kedy sa chce cesto dotknúť až hornej špirály.
A potom som narazila na informáciu, že cesto nesmie byť s kypridlom, inak to nefunguje. AHA!
TIP: S kvalitnou teflónovou rukavicou sa vám bude lepšie manipulovať s horúcimi plechmi a nádobami. Znížte riziko popálenín čo najviac, táto teflónová rukavica , ktorú mám doma aj ja, vám pomôže.
Bola som vcelku komédia a la Naty sa snaží. Už by som sa aj zmierila s tým, že snáď naše pásmo na to nie je:), ale potom som pospájala viaceré recepty a urobila akoby svoj. Nedalo mi to. 🙂 Viete si to predstaviť- počas pečenia som sa ani len ne-poz-re-la cez okienko rúry, či rastú. Tak som tŕpla. 🙂 A voilá! Vyšlo to! A potom zas a znova a opäť. Prišla som na to! 🙂
Keď ochutnáme jedlo chudobných, pocítime úctu a pokoru. Variť v blahobyte, to nie je umenie. Ale uvariť, keď človek nemá, to chce veľkú kreativitu, šikovnosť a lásku. Toto všetko pocítime v yorkshirskom pudingu.
Moje poznámky k receptu Yorkshirský puding
- Do cesta používame väčšie vajcia.
- Cesto by malo byť jednotné- 200 ml vajec, 200 ml múky a 200 ml mlieka/vody. Na základe tohoto pomeru vieme potom úmerne zväčšovať, resp. zmenšovať množstvo.
- Cesto je potrebné rozmiešať dokonale. Nesmie mať hrudky.
- Aby puding typicky rástol, nesmie mať kypridlo. V opačnom prípade nenarastie tak okato, ale bude nadýchaný- nie je to chyba, ak to tak chceme. 🙂
- Na cesto používame širokú veľkú misu, aby sme do cesta vniesli čo najviac vzduchu (napríklad táto).
- Ak chceme urobiť yorshirský puding s kváskom, do zmesi pridáme 1 PL materského ražného kvásku a riadne rozmiešame. Cesto prekryjeme neprievzdušným materiálom a necháme na linke 2 – 3 hodiny kvasiť pri izbovej teplote. Potom pokračujeme podľa receptu.
- Olej je potrebné mať s vysokým bodom prepaľovania.
- Rúra aj forma musia byť riadne rozhicované a cesto by nemalo byť studené. Inak hrozí, že cesto až príliš ochladní formu, a potom nebude rásť.
- Pre manipuláciu s formou na muffiny je dobré ju mať na plechu. Lepšie sa vyťahuje z rúry, aj dáva do rúry.
- Keď už sa cesto pečie, nesmú sa otvárať dvierka rúry. Inak hrozí, že nestabilné cesto počas rastu spadne a zdrcne sa.
- Ak necháme vychladnúť upečené pudingy vo forme, nebudú chrumkavé.
- Z uvedeného množstva vznikne 12 ks, ak plníme cesto do polovice formičky. Ak chceme väčšie pudingy, olej dáme len do 9 jamiek a cesto nalejeme do 3/4.
- Podáva sa k akémukoľvek jedlu, alebo samostatne, či namiesto chleba- s lučinou a šunkou 🙂
***Yorkshirský puding***
Na cesto potrebujeme:
4 väčšie vajcia
200 ml mlieka
140 g hladkej múky
štipku soli
Na dokončenie potrebujeme:
formu na muffiny
rastlinný olej (najlepšie hroznový)
POSTUP
Do veľkej misy (hlavne aby bola široká) ťukneme 4 vajcia najlepšie izbovej teploty. Metličkou ich rozšľaháme, aby vytvorili až penu s veľkými okami. Pridáme 200 ml mlieka a poriadne rozšľaháme. Následne do zmesi preosejeme 140 g hladkej múky, osolíme a metličkou rozmiešame tak, aby v ceste neboli žiadne hrudky. (inak by to nefungovalo v rúre potom)
Ako skúšku dobrého rozmiešania použijeme lyžičku. Spodnú stranu namočníme do cesta a mali by sme vidieť len krásne tekuté cesto. Žiadne hrudky.
TIP: Keramická miska od Majolika Modra je skvelá na prípravu cesta aj na yorshirský puding. Navrhnutá od Naty, zhotovená v Majolike a dlho testovaná. Vhodná aj do umývačky riadu. Unikátna misa, ktorá je vhodná aj ako darček.
Zmes necháme na linke stáť. Zatiaľ pripravíme rúru a formu.
Do formy na muffiny dáme rastlinný olej s vysokým bodom prepaľovania (používam hroznový). Jeho množstvo sa udáva rôzne, ale mne sa osvedčilo dať oleja len na dno- 2 ČL do každej jamky. Teda len nech je pokryté dno. Puding potom nebude utopený v oleji a mne osobne vždy lepšie narastie, keď použijem málo oleja.
Formu s olejom dáme do rúry a necháme ju rozohriať aj s formou na 230’C. Formu položíme ju na plech, aby sme si zaistili čo najľahšiu manipuláciu.
Je veľmi dôležité, aby sa forma rozohrievala počas celej doby nahrievania rúry, ba ešte je vhodné, aby po dosiahnutí teploty ostala forma cca 5 minút v rúre. Tak narastú yorkshírske pudingy veľmi krásne do objemu.
Keď je rúra rozohriata a forma tiež, ešte raz našľaháme zmes metličkou. Cesto prelejeme do nádoby so zobáčikom, aby sa cesto ľahko lialo a zabránili sme kvapnutiu cesta mimo ako presne do stredu každej formičky. Kvapka by totiž ľahko spôsobila zaseknutie cesta a puding by nenarástol.
Aj preto na každé ukončenie liatia do formičky použijeme lyžičku, ktorá pomôžem zachytiť prípadnú kvapku.
Pracujeme systematicky a čo najrýchlejšie, aby forma nevychladla. Každú formičku plníme asi do polovice.
Naplnenú formu cestom vrátime aj s plechom do rúry a pečieme 15 – 20 minút. Teraz si môžeme dopriať krásny „televízny program“. Je fascinujúce sledovať, ako pudingy rastú, mohutnejú.
Upečený yorkshirský puding je nádherne zlatistý. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť najlepšie na mriežke. Vo forme by stratili svoju chrumkavosť.
Na povrchu chrumkavé, vnútri extra vláčne. Mňam! Hodia sa k čomukoľvek, naslano aj naskladko, jedávame ich aj samotné.
Po vychladnutí je možné ich zamraziť, kde budú čakať ako „núdzovka“ aj 6 mesiacov.
Dobrú chuť!
POZN.: Zaujal vás recept? Označte ho srdiečkom na konci tohoto článku. Ďakujem 🙂
TIP: Hľadáte ďalšie recepty, v ktorých sa snúbi „Za málo peňazí veľa muziky“? Potom crumble ako koláč je skvelý tip! A mantácka polievka vás dostane svojou chuťou dobroty babičiek.