Jablkový crumble & créme anglais

Či už držíte diétu, vyhýbate sa cukru, alebo sa snažíte dostať do svojich detí (alebo aj seba) ovocie, zbystrite. Jablkový crumble je skvelý dôkaz, že neexistuje zlá potravina, len zlá príprava. Zamilujete si ho aj vy. Nebojte, netreba nič špeciálne. Pod nóbl názvom sa ukrýva kopa ovocia skrytá pod mrveničkou a preliata podomácky vyrobeným vanilkovým pudingom. Aký jednoduchý, rýchly a vďačný je pre celú rodinu, čítajte ďalej.

Umenie zaujať, naučiť

Keď som pracovala ako pani učiteľka v škôlke s maličkými deťmi, ich pozornosť som si poľahky získala mimikou, gestikuláciou a príbehom. Zvedavé tváričky na mňa s absolútnym záujmom pozerali, a tak sa neraz stalo, že pomocou príbehov sa niekedy aj rodičia od detí dozvedeli špeci zaujímavosti o vesmíre, prírode alebo aj jedle. Funguje to dokonale, pretože detská predstavivosť je ohromná, len žiaľ zastaralý systém nám ju postupne vekom berie.
Neviem, ako sa mne podarilo zachovať si tak obrovskú predstavivosť, no asi tým, ako som vyrastala sama so starenkou a keď som chcela kamarátku alebo súrodenca sebe rovného pre hru, musela som si ho predstaviť.
Nie, nebojte, nebola som zas samorost. Len narodiť sa do rodiny, kde sú už všetci minimálne takmer dospelí, to chce stále dávku predstavivosti. 🙂

S deťmi doma

Už rok som s deťmi doma. Nie, že by som bola jediná mama. Ale po roku distančného home schoolingu som prišla k záveru, že ma to vyčerpalo, ale posunulo a rozvilo. Pripomenulo potrebu sebadisciplíny, poriadku a sebalásky povedať si, že teraz je čas len pre mňa.
Učiť deti a vysvetľovať im, čo učitelia nevládzu cez obrazovku, lebo chýba čas na spätnú väzbu, to je miestami nadľudské. Deťom chýba aj zdieľanie sa počas prestávok s kamarátmi, ktorí medzi sebou rozprávajú rovnakým “jazykom”. Keď si niečo dovysvetľujú medzi sebou, hneď je učivo lepšie pochopené. A teraz to v korone chýba.
Ale:

Beriem to ako možnosť, ktorá ma posúva vpred.

Krycie meno: crumble

Čosi som vysvetľovala. Ani už neviem, čo konkrétne za učivo, ale viem, že som sa zamotávala. Obe sme na seba pozerali vydesene. 🙂 Prevrátila som oči, vykašlala sa na nejaké poučky a hovorím: ” Máš vedieť princíp, ktorý si zapamätáš navždy. Nie odrapotať niečo pre jednotku pri skúšaní a zabudnúť to v ten moment.” A začala som príbeh s autami, nákupom a neviem čím. Prirovnávaním som vysvetlila látku tak, že nerozumiem, prečo jej dal učiteľ nakoniec trojku na vysvedčenie, lebo to zaručene vedela lepšie ako on. Pochopila celý mechanizmus. Nemala strach, s odvahou a razantnosťou sa hlásila celú hodinu. Dobehla za mnou po hodine do komory s rozžiarenými očami, že vie celú látku najlepšie.

Híííííí! 🙂

Stála som akurát pri kope jabĺk, ktoré nechce doma už nikto jesť a ťahaná štrúdľa dookola…to ee. (Tradičný recept “polopate” vysvetlený, jednoduchý a naozaj tej starenkovský je TU aj s fotopostupom.)
Vystískala som ju a v mysli mi bliklo. Špeci názov, špeci príbeh, špeci chuť. “Z jabĺk urobím crumble. A k tomu créme anglais. Názov velico nóbl- toto bude fungovať!” Pohýbala som sama sebe obočím hore-dole so šibalským úsmevom. Juch! 🙂

Nóbl názov crumble a créme anglais? Žiadna molekulárna kuchyňa, ale jednoduchosť, teplo domova.

Jablkový crumble

Crumble alebo v preklade rozpadať sa je anglický druh koláča, ktorý vznikol počas 2.svetovej vojny, kedy bola múka a maslo na prídel. Angličania zúžitkovávali sezónne ovocie a keďže vládla chudoba, za málo peňazí si dožičili veľa muziky.

Pretože jedlu dáva chuť detail. Maličkosti. Hra s rozvojom chute. Láska pri príprave. Rôzna textúra.

Crumble pozostáva z ovocia a mrveničky. Rozpadáva sa, nedrží po kope, pretože mu chýba cesto. A aj napriek tomu je to taká baštaaaaa…
Aká je sezóna ovocia, také sa použije. A keď je mix ovocia, len lepšie.

Créme anglais

V krátkych videách som na instagrame v stories zverejnila celú prípravu pečenia crumble. Mimochodom, recept píšem na základe veľkých pozitívnych ohlasov na recept.
A prišla mi aj zvuková správa od francúzsky hovoriaceho kamaráta. Moju skomoleninu opravil a mám vyslovovať “kchém ongléz”. A takmer zmeniť na o a n má byť nosové.
Viete, čo? Nejde mi to! 🙂 Je to domáci puding a hotovo! 🙂

Pripravila som ku crumble na preliatie domáci vanilkový puding, nie ten z prášku, ale poctivo z vajíčok, vanilky a smotany. Žiaden škrob na zahustenie. A aj tak je to husté. 🙂
Recept na čokoládový créme anglais mám na webe už veľmi dlho- vyskúšajte.
Keď puding, rozmaznajte sa. Kedy je to trefnejšie, ako v tejto dobe, no nie? 🙂

Keby bolo leto, urobím zmrzlinu a necháme nech sa pomaly rozpúšťa na horúcom ovocí. Para, ktorá ešte z koláča ide, sa snúbi s vanilkovou chuťou smotany a každý v tom momente vie, že tu končí zlá nálada, splýn, mrzutosť. Nastáva objatie, zahriatie, osvieženie, úsmev, uvoľnenie, radosť.

Vidíte, ako veľmi nás jedlo ovplyvňuje?

Jablkový crumble

Za tepla aj za studena

Týmto koláčom chudobných nikoho neurazíte, asi ani kráľovnú. Kráľovnej by som určite ponúkla s “kchémom onglézom”. Ale aj bez neho- toto je báseň o tom, ako sa zamilovalo ovocie do mrveničky.

Studené v lete na raňajky, teplé až horúce po obede aj večeri. Alebo v noci, keď si potrebujete niečo fakt už dať a začnete vyžierať. 🙂 Užite si ho minimálne tak, ako my.
Príbeh vzniku a plný dom vábivej vône zapôsobilo na každého u nás doma. Nikto neriešil, že sú to jablká. Riešili, koľko ich budem ešte mučiť dokonalou vôňou. 🙂

Moje poznámky k receptu Jablkový crumble & créme anglais

  • Pri prvej príprave mi dôverujte a urobte crumble takto. Následne začnite pridávať/uberať suroviny podľa seba.
  • Množstvá na koláč sú pre lepšiu orientáciu v recepte. Tu ale neplatí, že je potrebné použiť presné množstvo ovocia či mrveničky. Máte radi mrveničku? Skvele, urobte jej viac. Alebo viac ovocia? Smelo do toho. Urobte si postupne svoj pomer, aký chutí najviac vám.
  • Koláč je najlepšie pripraviť z ovocia, ktoré je momentálne v ponuke. Rôzne druhy ovocia sú len vítané, chuť bude pestrejšia.
  • Príliš mäkké ovocie, ako napríklad maliny by som urobila vždy v kombinácii s iným ovocím, aby po upečení nebolo ovocie úplne rozbrblané.
  • Créme anglais nie je potrebné robiť, crumble je skvelý aj tak, no s ním je to diera do vesmíru. Ak si netrúfate, urobte klasický puding z prášku, ale keď dodržíte postup, ktorý vám píšem, urobíte domáci puding ako chef. Tiež mám tento strach za sebou- odporúčam vyskúšať.
  • Namiesto pudingu sa dá použiť aj šľahačková smotana. V lete určite zmrzlina.
  • Ako tuk je možné použiť maslo, ghee, olej, kokosový olej… podľa našej preferencie.  Tak môžeme pripraviť aj vege či vegan verziu. Maslo je tradičné.
  • Soľ v mrveničke nie je náhodou. Zvýrazňuje chuť. Stačí jej len štipka a chuťové zážitky budú výraznejšie.
  • Vločky môžu byť akékoľvek, základ sú ovsené. Pre väčšiu variabilitu chute a nutričnej výživy odporúčam viacdruhové. Stačí ich namlieť na hrubšie (kto ich chce komplet skryť, tak úplne rozmixuje). Dajú sa aj úplne vypustiť z receptu- usypte o to viac hladkej múky.
  • Koláč sa dá upiecť v akomkoľvek pekáči, aj v malom plechu. Skvelá forma, ktorá je určená na crumble a využijete ju aj na iné pečenie, napr. slaný quiché, jogurtový koláč ale krupicový koláč, kúpite napríklad v tescome za super cenu.

***JABLKOVÝ CRUMBLE & CRÉME ANGLAIS***

Jablkový crumble

Na ovocnú časť potrebujeme:

asi 1 kilo jabĺk (môžu byť aj rôzne odrody, bude lepší)
1 ČL mletej škorice
30 g ghee (alebo masla)
trošku vody (na podliatie)
+ pre vyladenú chuť navyše nejaké bobuľovité ovocie (černice sú top)

Na naj-top-super mrveničku potrebujeme:

50 g hladkej múky
50 g nahrubšie pomletých vločiek (viď tipy k receptu)
50 g mäkkého masla
50 g cukru (trstinový je tu super, môže byť aj obyčko)
2 hrste mandľových lupienkov
štipka soli (viď poznámky k receptu vyššie)
+ navyše môžeme pridať kokos, pistácie či iné orechy

Na créme anglais potrebujeme:

200 ml smotany na šľahanie (najlepšia je 40%, ale stačí aj klasika 33%)
3 žĺtky
3 PL cukru (kryštálový)
štipku sušenej vanilky (alebo 1/2 lusku čerstvej)

POSTUP:

Jablká očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. Tak, aby sme mali ako jedno sústo do úst. Veľkosti môžeme dať rôzne, bude to zaujímavejšie na chuť, vyvarujeme sa však veľkým kúskom.

Čistenie jabĺk

Na panvici rozpustíme tuk (volím ghee, lebo má príjemnú orieškovú chuť, ktorá sa tam hodí, v poznámkach vyššie rozoberám ďalšie možnosti). Vsypeme jablká, poprášime škoricou a len krátko orestujeme. Či použijeme cukor aj do jabĺk, to závisí od kyslosti resp. sladkosti jabĺk.
Zalejeme troškou vody, prekryjeme pokrievkou a necháme krátko podusiť, aby jablká skrehli.

Crumble na panvici
Crumble podusené jablká

Čas dusenia jabĺk využijeme na prípravu mrveničky. Všetky suroviny navážime spolu do misky a rukami spojíme. Bude mať konzistenciu piesku.

Crumble mrvenička

Jablká následne premiestnime do zapekacej formy (túto originál na pie je možné zakúpiť TU) aj so šťavou.

Crumble do misy

Tuk už nepoužívame, formu ničím nevymasťujeme, tuk už je v jablkách. Povrch posypeme mrveničkou a naschváľ dávame mrveničky niekde viac, inde menej. Dôverujte mi, je to žúžo, keď raz zahryznete do viac jablka a inokedy viac šťavnatej a chrumkavej mrveničky.

Crumble v mise

Dáme piecť do rozohriatej rúry na 180’C na cca 30 minút. Zlatistá farba a vábivá vôňa prezradí, že je hotovo. 🙂

Čas pečenia využijeme na prípravu “kchém ongléz”. Domáceho pudingu.
V miske vymiešame metličkou žĺtky s cukrom.
Do hrnca s hrubým dnom dáme zohrievať smotanu s vanilkou. V momente, ako sa na povrchu objaví ako keby “koža” smotany, parí sa z nej, ale ešte nevrie a ani nesmie vrieť, zoberieme hrniec a cca tretinu smotany vlejeme k vymiešaným žĺtkam. Zamiešame. Tým vyrovnáme teploty a vajíčka sa nezdrcnú na praženicu.

Créme anglais 1

Vajíčkovú zmes prelejeme naspäť do hrnca k ostatku smotany. Vrátime na malý plameň

Créme anglais 2

a za stáleho miešania (neodchádzame, ani na sekundu neprestávame miešať) počkáme, kým zmes zhustne. Trvá to chvíľku. Z tekutej zmesi sa stane zhustnutý puding. Mňam. 🙂 Nič ťažké, fakt, sľubujem. 🙂

Créme anglais 3

Upečený crumble dáme na taniere alebo do mištičiek, prelejeme crémom a konečná. 🙂

Jablkový crumble

Dobchú chuť, kamacháti! 🙂

POZN.: Zaujal vás recept? Označte ho srdiečkom na konci tohto článku. Ďakujem. 🙂

TIP: Ak máte veľa jabĺk a neviete, čo s nimi, ďalší skvelý tip na nízkonákladové bezprácne pečenie je šťavnatý jablkový koláč. Créme anglais je skvelý aj na preliatie pre kváskové dukátové buchtičky. 🙂

Summary
recipe image
Jablkový crumble & créme anglais
Naty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 41 Review(s)
179

14 comments

  1. Naty ?Krista pána, len som si to prečítala a prehltam. ?A to je 22.09 ☝️?
    Zajtra, kúpim jablká a urobím. Dám vedieť ??

    1. Ja nič, ja muzikant 🙂 teším sa, Leni, že ťa recept zaujal, je to fakt mňamotka. Kto by povedal, že sa budeme krmiť s takou chuťou na jablkách a brať to ako dezert? 🙂 Nech chutíííí

  2. Tak odteraz je zivot pred poznanim tohto receptu a zivot po nom 🙂 Neskutocne nieco! Strasna mnamka. Jedli sme ako dezert, ako ranajky a este aj variaciu s greckym jogurtom namiesto kremu. Dakujeme Naty za recept 🙂

    1. Mám takú obrovskú radosť, Jani, že sa recept páči 🙂 ešte počkaj na leto, keď pridáš vanilkovú zmrzku- to bude žúžo! 🙂

  3. Naty, tento skusim najblizsie;) moj oblubeny crumble (ked v UK) hruskovo cokoladovy preliaty smotanou, ci uz tou na varenie alebo slahackovou smotanou nevyslahanou.

    1. Ahojky, Miška, to ma veľmi tešíííí 🙂 vieš, čo, práveže mám len túto jedni. kúpila som ju v bazáre a neviem, odkiaľ je. Ak by si náhodou aj ty niekde na ne narazila, daj vedieť. Viem, že existujú, Negella Lawson má celú takú sadu 🙂

  4. Ahoj Naty, vdaka za super recept! Crumble je vyborny, akurat krem mi ani po 10 minutach miesania nezhustol. Dala som miesto vanilky bourbon. Mohol by byt problem v tom?

    1. Ahoj, Martinka, to je najčastejšie spôsobené kvalitou smotany. Po úplnom vychladnutí v chladničke trochu zhustne. Ale chuť ostáva, aj keď je redší 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *