Zapekané vege krúpoto

Sýty a ľahký obed alebo chutná večera plná vitamínov. Tak by sme asi všetci definovali požiadavky na jedlo počas pracovného týždňa. A jeden tip na takéto jedlo pre vás mám. Urobte si aj vy toto zapekané vege krúpoto a nechajte sa objať sviežosťou jesene.

Jedlo v práci

Sú ľudia, ktorí ráno vstávajú veľmi skoro, aby si navarili čerstvý obed do práce. Dôvody môžu mať zdravotné aj osobné.
V opozícii k nim sú ľudia, ktorí nejedia počas pracovnej doby, lebo nemajú čas, alebo si myslia, že tak schudnú.
A v strede medzi týmito dvoma typmi ľudí sa nachádzajú tí, ktorí chodia na obedové menučka.
Kto z nich to robí najlepšie? Kde je pravda?

Koľko ľudí, toľko príbehov a osobitých tém, že je ťažké definovať to pravé orechové. Pravda bude opäť niekde uprostred. Čo je ale jasné je, že:

  • pre podporu zdravia musíme jesť
  • nemáme hladovať
  • máme dbať na čerstvosť a kvalitu jedla.
zdroj foto: pixabay.com
doma pripravené jedlo do práce

Ako to robím s jedlom do práce ja

Vo svojom živote som vyskúšala veľa variácií stravovania. Sama som sa presvedčila, že všetkého veľa škodí a z každého rožku trošku. Skrátka to, čo dobre poznáme:

Strava má byť pestrá.

Do práce si jedlo nosím a je to praktické. Nielenže si urobím jedlo podľa mojej chuti, ale mám pod kontrolou aj jeho zloženie a najmä kvalitu (prepálený olej, veľa soli, pôvod mäsa…).
Vyberám si jedlá, ktoré sú jednoduché na prípravu a skvelé na chuť.
A aby som nebola otrokom raného vstávania alebo neustáleho varenia- navarím viac na večeru a jednu porciu si odložím na obed do práce.
Nie je teda žiadna výhovorka na to, aby som musela ostať bez jedla na druhý deň.

Tradičné jedlo v trendy šate

Keď som sa rozhodla byť foodblogerom, chcela som priniesť svetu stratenú chuť. Tú z detstva, na ktorú sme pre zhon v živote zabudli. Preto mojím mottom pri práci je:

“Odieť tradičné jedlo do trendy šatu.”

Pri výbere jedál rada čerpám z tradícií našich starých mám. Ich obrovské vnútorné bohatstvo sa zakladalo na poznaní a rešpektovaní prírody. Všetko, nielen jedlo, si vážili.
Vedeli dokonale využiť zbytky, z mála vyčarovať veľa, tvrdo pracovať a ešte sa aj láskyplne usmiať na druhých. V ich pohľade bol pokoj, vyrovnanosť a prijatie. Celé svoje čaro prenášali aj do prípravy jedla a to bolo vždy báječné.

A takéto jedlo mi chutí. Nie jedlo z pultu, ktoré sa len tak chrlí z kuchyne na bežiacom páse.
Jedlo pripravené s láskou má dušu.

Jedlo s dušou

Zakúsili ste to už? Ten veľký rozdiel v dvoch totožných jedlách. Jedno bolo uvarené len tak narýchlo a druhé, to isté jedlo, vám pripravila maminka alebo babička. Tie jedlá chutia úplne inak.

Jedlo nám má podľa Naty chutiť
Jedlá starých mám majú dušu

Preto si rada beriem inšpiráciu z tradičných receptov a oblečiem ich do aktuálneho, trendy šatu.
Poviete si- no dobre, ale to si ty. Ale čo ja? Ako to mám urobiť v mojej domácnosti?

Ponúkam vám 6 tipov, ako preniesť čaro chute našich babičiek do jedla v dnešnej uponáhľanej dobe.

6 tipov, ako odieť tradičné jedlo do trendy šatu:

  • použime bylinky- stačí ich málo a hneď pozdvihnú chuť jedla
  • koreniny nám pomôžu zvýrazniť chuť- majme odvahu pridať aj iné koreniny, než rascu soľ a korenie. Použime aj niečo iné, nové.
  • ľahké osmahnutie, či dusenie zachová v sebe viac autentickej a čerstvej chute, ako fritovanie (ktoré je aj tak ťažké na trávenie)
  • pečenie namiesto smaženia je tiež lepšou voľbou
  • nekombinujme veľa chutí, inšpirujme sa u Talianov- v jednoduchosti je krása
  • dbajme na čerstvosť a kvalitu. Také suroviny sú chutné samé o sebe.

Obilniny v našom jedálničku

V denných menučkach je každý deň v ponuke mäso na viac spôsobov. Je chutné, s prílohou, trochou zeleniny a vydržíme byť z neho zasýtení na dlhú dobu. Mäso jeme denne.
Kedysi však ľudia jedávali mäso len výnimočne. Pracovali oveľa namáhavejšie. Uprednostňovali obilniny a strukoviny. Stravovali sa veľmi sezónne.
Niečo na tom bude.

obilie zachytené od Chuť od Naty
obilie

Obilniny od nepamäti tvoria základ stravovania. Sú významným zdrojom energie a ponúkajú nám širokú paletu vitamínov a minerálov. Vďaka sacharidom spoľahlivo zasýtia.
Preto si ich rada robím so zeleninou na viac spôsobov do práce. Po takomto jedle mám príjemne ľahký a sýty pocit. Žiaden kameň, ktorý ma tlačí k zemi. Viem naplno naďalej premýšľať a byť aktívna.

Čo je to krúpoto

Nedávno som rozšírila svoju paletu jedál do práce o jesennú verziu obilninového šalátu. Spĺňa všetko, čo potrebujem na moje energické fungovanie- zasýti, prebudí zmysly, pobaví oko a zanechá príjemný ľahký pocit.

Krúpoto.  Jedlo z obilia, tzv. krúp na spôsob rizota. A najlepšie je také, čo vznikne spôsobom “čo dom dal”.
Ako to celé vzniklo?

Zapekané vege krúpoto u nás doma

Bola som doma s chorým dieťaťom.
Keď som bola ako malá chorá ja, mama mi pripravovala jedlá s dušou prvej kvality.
Chcela som aj ja navodiť túto atmosféru a jednoduché jedlo povýšiť na niečo špeciálne. Začala som sa hrať s obilninami a zeleninou. Vykúzlila som vegetariánske krúpoto.

Keď som videla tie smutné očká, ktoré by radšej išli do školy, chcela som urobiť naozaj niečo špeciálne, čo by spôsobilo nadchnutie a úsmev na tvári. A toto robí jedlo s dušou.

Nechala som len tak voľne plynúť svoje ruky a pocitovo varila a ochutnávala. Zmes hnedej ryže s obilninami a quinoou, zelenina rôznej farby. Kreatívne servírovanie v tekvici, ktorá vytvára akoby misku či tanier pre celý pokrm. Zje sa aj tá miska. Bezodpadové jedlo. 🙂

Základ zmesi na jedlo do práce od Chuť od Naty
Hnedá ryža s obilninami a quinoou

Myslím, že sa mi podarilo splniť môj plán uvariť skvelé jedlo, pretože tie malé očká sa zrazu zaiskrili.

“Mami, toto jedlo by si mala robiť častejšie.”

Tak zapekané vege krúpoto robím v poslednej dobe dosť často. Využívam dopyt a sezónu. 🙂 Balím si ho aj do práce. Je veľmi praktické a príjemne zasýti na dlhú dobu.

TIP: Ďalšie jedlá vhodné do práce či na cestovanie? Vyskúšajte cícerovú polievku, alebo škandalóznu šošovicu. 

Moje poznatky k receptu Zapekané vege krúpoto

  • Základ tvorí zmes hnedej ryže s obilninami a quinoou (predáva zn. SOS)
  • Ak obilnú zmes s ryžou namočím vopred, uvarí sa do 15 minút. V prípade, že ju dám do bez namočenia do vriacej vody, trvá to cca 30 minút. (Výrobca píše na obale 15 – 17 minút.)
  • Hokaidó tekvica vytvorí krásnu misku pre zapekanie. No tekvicu môžeme aj nakrájať na malé kocky a pridať do zmesi.
  • Ak nechce tekvica na plechu držať rovno a hrozí, že by sa prevrátila, kúsok z jej vypuknutej časti odrežeme. Vytvoríme si tak na tekvici pevný bod, vďaka ktorému bude pevne držať a neprevráti sa.
  • Zeleninu do krúpota volím podľa chute a ponuky komory.
  • Táto verzia je vegetariánska. No nie je to striktné. Ku krúpotu sa výborne hodí morčacie mäso alebo tuniak.
  • Na zapekanie rada používam mozzarellu. Vhodný je aj eidam a cheddar.
  • Chutí výborne ešte zahorúca aj ako studený šalát.
  • Z uvedenej dávky sa najedia 4 dospelí hladoši.

***ZAPEKANÉ VEGE KRÚPOTO***

recept na vegetariánske jedlo od Chuť od Naty
Zapekané vege krúpoto – servírovanie

 

Potrebujeme:

1 šálku hnedej ryže s obilninami a quinoou (zn. SOS ponúka)
4 šálky vody
3 – 5 cherry paradajok
10 – 15 ks čiernych olív (odkôstkovaných)
2 hrste hrášku
1 hrsť fazuľových luskov
soľ, olivový olej
1 mozzarellu
2 hokaidó tekvice

Postup:

Do hrnca si dáme variť 4 šálky vody. Keď začne voda vrieť, osolíme ju 1 ČL soli a pridáme 1 PL olivového oleja. Premiešame a vsypeme 1 šálku ryže s obilninami. Odokryté necháme variť na strednom plameni, pokiaľ sa odparí všetka voda. Sem – tam premiešame. Trvá to cca 30 minút.

Varenie quinouy, hndej ryže a oblinín ako tip na jedlo od Naty
Varenie hnedej ryže s obilninami a quinooou

Keď je voda v ryži s obilninami už takmer odparená, vhodíme dnu hrášok a fazuľové struky nakrájané na menšie kúsky.

Postup prípravy sviežeho jedla od Naty
Pridanie zeleniny do hrnca

Zmes ku koncu varenia miešame už častejšie, aby sa nám neprichytila o dno hrnca.

Cherry paradajky nakrájame na malé kúsky a čierne olivy rozkrájame na kolieska.
Takto pripravené pridáme do hrnca k uvarenej ryži s obilninami.

Celú zmes na zapekané vege krúpoto premiešame, odstavíme z plameňa a necháme trochu schladnúť.

Tekvice poriadne umyjeme pod vodou. Netreba ich šúpať, pečením celá tekvica zmäkne, aj šupka. Stačí odstrániť prípadné kazy, ktoré sú na povrchu šupky.
Prekrojíme ich napolovicu a lyžicou vydlabeme stred s jadierkami. Tie si však necháme, nevyhadzujeme ich.

tip na jedlo s hokaidó od Chuť od Naty
čistenie tekvíc

Tekvice trošku posolíme po prekrojenej časti a vydlabaný stred naplníme schladnutým krúpotom.

Mozzarellu nakrájame na malé kúsky a dáme ju na vrch krúpota.
Tekvice naukladáme na plech s papierom na pečenie.

Tip na jedlo do práce od Naty
Naplnené tekvice

Naplnené tekvice dáme do vyhriatej rúry na 200´C a zapekáme 25 – 30 minút. Tekvica celá zmäkne, no bude stále držať tvar. Mozzarella sa nádherne sfarbí a všetky chute surovín sa poprepájajú.

Na panvici si opražíme nasucho jadierka, ktoré nám ostali pri čistení tekvíc. Pražením trochu preschnú a vytratí sa z ich povrchu mazľavosť. Farbou trochu zhnednú. Takého jadierka stiahneme z plameňa z jemne posolíme.

Rinúca vôňa jesene z rúry naplní celý dom a to je znak, že zapekané vege krúpoto je hotové.

Zapekané vege krúpoto v tekvicových “miskách”  posypeme jadierkami a podávame s čerstvým listovým šalátom.

Výdatné, svieže a chutné jedlo.

Podáva sa zapekané vege krúpoto.

recept na sýte jedlo bez námahy
Detail- zapekané vege krúpoto

Dobrú chuť!

TIP: Ak tiež patríte k milovníkom tekvice, vychutnajte si ju aj v tomto recepte na polievku so šošovicou.

POZN.: Páči sa ti recept? Daj mu srdiečko a hviezdičky tu pod článkom a pomôž tak ostatným pri výbere jedla. Poteším sa spätnej väzbe.

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
Summary
recipe image
Zapekané vege krúpoto
Naty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 14 Review(s)
25

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *