Pomarančové bochníčky

Mexiko je krajinou, kde sa pošas roka koná veľké množstvo štátnych, cirkevných a regionálnych osláv. Oslavy sú vo veľkom štýle sprevádzané tancami v krojoch, spevom, ohňostrojmi a nesmie chýbať dobré jedlo a pitie. Na sviatok Všetkých svätých si pečú malé pomarančové bochníčky výraznej vône pomarančov. Ich striedka je úžasne mäkká a vláčna. Na pochutenie a príjemné zasýtenie ako stvorené.

Mexiko

Mexiko sa nachádza v Strednej Amerike. Je to federatívny štát, ktorý tvorí 31 štátov a jeden federatívny dištrikt. (Tak to píše Wikipédia.)
Plným názvom sa nazývajú Spojené štáty mexické.
Týmto názvom sa však Mexiko nevolalo od začiatku. Pôvodne Aztéckej krajiny sa v 16.storočí zmocnili Španieli a krajine dali názov Nové Španielsko. Až od roku 1821 je používaný názov Mexiko.

zaujimavy článok s receptom o Mexiku u Naty
Mexiko

Pre mňa je Mexiko veľmi zaujímavé. Nikdy som tam nebola, no všetky cestopisy, ktoré som o ňom videla, ma vždy pohltili zaujímavosťami.

Zaujímavosti o Mexiku, ktoré ste možno ani netušili

  • Kedysi sa ako platidlo používali kakaové bôby.
  • Názov poloostrova Yucatán, ktorý patrí k Mexiku, vznikol omylom. “Yucatan” znamená v preklade “nerozumiem”. Keď sa pýtali Španieli prvýkrát, kde sa vlastne vylodili, od domorodcov dostali odpoveď “yucatan- nerozumiem”.
  • V mexicu majú až 68 úradných jazykov.
  • Aj napriek množstvu zbraní a vysokej miere kriminality v krajine nájdeme oficiálne len jeden obchod so zbraňami.
  • V roku 1943 nastúpil do svojho nového úradu prezidenta Lascuráin. Po hodine podal demisiu.
  • V Mexiku je naväčšia pyramída na svete.

    zaujímavosti o Mexiku u Chuť od Naty
    pyramída v Mexiku
  • Mexičania vymysleli popcorn.

Čili, kukurica, fazuľa

Keď sa povie mexická kuchyňa- schváľne- čo vám napadne ako prvé?
Pálivé, kukurica a fazule. Teda toto sú moje postrehy. Stretli sme sa aspoň v dvoch? 🙂

Tradícia mexickej kuchyne má dlhú tradíciu. Siaha do čias ešte pred objavením Ameriky.
Ako suroviny využívali najmä kukuricu, čili, kakao, avokádo, opunciu, ale i mäso, larvy, ryby a vtáky.

Súčasnú gastronómiu tejto krajiny ovplyvnila kolonizácia. Do jedálničkov sa tak dostala aj ryža, pšenica či bravčové mäso.

Mexická kuchyňa je známa rôznorodosťou chutí, pestrosťou farieb, množstvom prísad a korenia.

Chuť od Naty ponúka zaujímavosti o Mexiku
Pestrosť mexickej kuchyne

 

Ja a mexická kuchyňa

Do Mexika by som sa išla rada pozrieť. Vraj má krásne pláže. No čo ma tam láka viac je samozrejme jedlo a kulinárske zážitky.
Objednať si v reštaurácii rybu a pozerať sa, ako mi ju lovia, aby mi ju pripravili, je veľmi krásna myšlienka. A tak to tam aj funguje.

Čokoláda tam chutí inak. Asi miliónkrát som si pustila cestopis o Mexiku s čokoládou a rozplývala sa popismi chutí- vraj je oveľa intenzívnejšia a zrnitejšia, ale aj jemná.

Pikantné môžem tiež vo veľkom. Naučila som sa na chuť čili pre benefity, ktoré ponúka. A tam v Mexiku jedia pikantné jedlá už malé deti.

TIP: Prečo jesť čili? Jeho benefity sú veľké. Prečítajte si o čili podrobne.

Kukuricu nevyhľadávam, no zjem ju a vo fazuli som v období svojho vegetariánstva nachádzala chýbajúcu chuť mäsa.

Teda- snáď by som tam jedálničkom zapadla. 🙂

Pomarančové bochníčky

Hľadala som nejaký recept k blížiacim sa sviatkom Všetkých svätých. Narazila som na tieto pomarančové bochníčky. V Mexiku sú známe ako “Pan de muerto“.
Ihneď ma zaujala myšlienka pomaranča ako prvý náznak dlhých večerov zakutraných v deke s horúcou čokoládou a nejakým fajným pečivkom. To som musela skúsiť.

Ich mäkká striedka a nasladlá chuť vo mne rezonovala.

Receptúr je na webe viac. Trochu som sa pohrala so štruktúrou, savosťou a vláčnosťou. Vznikli tieto internacionálne kváskové pomarančové bochníčky.

Receptúra s mexickými koreňmi, použitá talianska múka a upečené na Slovensku.

Moje poznatky k receptu Pomarančové bochníčky

  • Múka manitoba dodáva striedke plnú vláčnosť a väčšiu jemnosť. Nie je však podmienkou použitia. Stačí preosiať hladkú múku extra špeciál.
  • Maslo môže byť aj tuhšie, chladnejšie. Vtedy je dobré rozkrájať ho na malé kúsky, aby sa čo najlepšie zapracovalo do cesta. Rozpustené maslo nepoužívame.
  • Pomarančová kôra musí byť bez chemických postrekov. Je dôležitou súčasťou receptúry.
  • V prípade použitia hladkej múky môžeme cesto nechať kvasiť na linke 3 hodiny. Dokonalosť múky manitoba tkvie v pomalej fermentácii, teda cesto potrebuje pomalé kvasenie pri nízkej teplote.
  • Po vymiesení je cesto trochu lepivejšie. Po kvasení v chladničke cesto spevnie, pracuje sa s ním dobre. Aby sme zbytočne nezahustili cesto pri tvarovaní ďalšou múkou, pracujeme systematicky.
  • Ak sa vzor počas pečenia potrhal, bochníčky boli málo vykvasené. Na chuti im to však neuberá.
  • Príprava bochníčkov bez kvásku s použitím kvasníc: 360 g múky, 100 g mlieka, 75 g masla, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 3PL pomarančovej šťavy, kôrka z 2 pomarančov, štipku soli. Vymiesime cesto, necháme kysnúť 2 hodiny, vytvarujeme a necháme 15 minút podkysnúť. Pečieme rovnako, ako kváskový recept.

***POMARANČOVÉ BOCHNÍČKY***

nasladlé jesenné pečivo od Naty
Pomarančové bochníčky

 

Na štartér potrebujeme:

50 g múky manitoba
50 g vody
1/2 PL materského kvásku

  • Suroviny zmiešame spolu v miske, prekryjeme neprievzdušným materiálom a necháme na linke kvasiť pri izbovej teplote 9 – 12 hodín alebo do zdvojnásobenia objemu.

    ako má vyzerať štartér ukazuje Naty
    štartér na pomarančové bochníčky

Následne pridáme:

310 g múky manitoba
50 g trstinového cukru
75 g masla
50 g mlieka
2 vajcia
3 PL pomarančovej šťavy
mastrúhaná kôra z 2 chemicky neošetrených pomarančov

Postup:

Do vykvaseného štartéra pridáme ďalšie suroviny a vymiesime vláčne cesto. Je trochu lepivejšie, ale súdržné. Nerozlieva sa.
Takéto cesto v mise prekryjeme fóliou a dáme na 12 hodín kvasiť do chladničky.

Pred ďalšou prácou cesto vyberieme z chladničky a necháme cca 45 minút pri izbovej teplote trochu povoliť, otepliť. Bude sa nám s ním lepšie pracovať.

správne vykvasené cesto od Naty
vykvasené cesto na bochníčky

Cesto dáme na mierne pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme ho na 6 rovnakých častí. Z každej časti si odkrojíme malý kúsok cesta (asi 1/5), z ktorého budeme robiť ozdobu.

Zo 4/5 nám vznikne malý chlebíček- bochníček.

Pracujeme nasledovane- cesto na bochníček premiesime v rukách a vytvarujeme z neho guľu. Všetky spoje cesta pritom dávame na jedno miesto.
Vytvarovanú guľu si položíme na papier na pečenie spojmi nadol.
Spracujeme 1/5 cesta na ozdobenie- z polovice tohto kúska cesta urobíme rukami dlhý valček, prekrojíme na 2 polovice a umiestnime na povrch chlebíka tak, aby sme vytvorili kríž.

Tip na sladké pečivo od Naty
Tvarovanie pomarančových bochníčkov

Zo zostatku cesta urobíme guličku, ktorú umietnime na vrch koláča presne na miesto, kde sa pretína kríž.
Pomarančové bochníčky tak dostanú svoj typický tvar.

Rovnako spracujeme všetko cesto na pomarančové bochníčky. Výjde nám 6 bochníčkov.

recept na sladké pečivo od Chuť od Naty
pomarančové bochníčky na plechu

Plný plech prekryjeme fóliou a cesto necháme finálne kvasiť 1,5 – 2 hodiny na linke pri izbovej teplote.

Rúru vyhrejeme na 180´C. Pomarančové bochníčky potrieme rozhabarkovaným vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 20 – 25 minút. Na posledných 5 minút, pre zvýšenie intenzity sfarbenia, zvýšime teplotu na 220´C.

Upečené pomarančové bochníčky necháme vychladnúť na mriežke.

Chutia samotné, ale aj s maslom, džemom a kakaom- ako to zvykneme robiť u nás na Slovenku. (Samozrejme, tá horúca čokoška je k tomu tiež pecka.)

Chuť od Nary ponúka inšpiráciu na sladké pečivo
Upečené pomarančové bochníčky

Dobrú chuť!

TIP: Premýšľate nad ďalšou mlskou, kde je pomaranč? Tento recept na koláč bez múky vás zaručene dostane. 

POZN.: Páči sa vám recept? Dajte mi spätnú väzbu- srdiečko a počet hviezdičiek na konci tohoto receptu mi povedia, ako vás recept zaujal. Ďakujem. 🙂

Summary
recipe image
Pomarančové bochníčky
Naty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 34 Review(s)
9