Medové rezy

Niektoré recepty si chcem dopriať tak, ako si ich pamätám z detstva. Nechcem do nich vnášať žiadne svoje dimenzie chuti. Vôňa a šarm týchto jedál vo mne vyvolávajú istotu a zjemnenie. Skvosty netreba zlepšovať. Treba si ich užiť vo všetkej ich majestátnosti. O jeden taký sa s vami podelím. Medové rezy mojej maminky.

Mama: hviezda každého života

Moja mama je pre mňa veľkým darom. Viem, že vždy robila všetko to najlepšie, čo vedela, aby ma vychovala k čestnosti, láskavosti a úcte k sebe i druhým. Svoju lásku k prírode a tradíciám mi odovzdávala celým svojím životom.

Chuť od Naty so svojou mamouo v škôlke
Maminka: moja hviezda

Bola mi učiteľkou v škôlke a prvé roky v škole som namiesto družiny bola s ňou a pomáhala jej pri deťoch v triede. Svojím zanietením a nosom na talenty bola uznávaná učiteľka  široko – ďaleko. Pomohla odhaliť viaceré herecké i hudobné hviezdy.

Chorobné

Keď som bola chorá, mama vždy šla do obchodu a kúpila mi niečo, čo sme si inak nemohli dovoliť. Nazývali sme to “chorobné”.
Vždy mi tým vyčarila úsmev na tvári od ucha k uchu.
A neboli to hlúposti, ale obyčajné hrozno, niekedy granátové jablko alebo mango.
Bola moja hviezda, ktorá tmu choroby aspoň nakrátko prežiarila.

Aj napriek “chorobnému” mi nikdy neprišlo na um to zneužiť. Fingovať chorobu. Akosi som cítila, že by to nebolo naozaj.

Dnes “chorobné” dávam svojim deťom. Tiež sa na to tešia a mne sa pri tom vždy lesknú oči. Lebo až teraz chápem, koľko radosti prežívala, keď mi kúpila to, na čo sme nemali a dívala sa na moje nadšenie.

Maminkino pečenie

Na koláče bola u nás skôr starenka. Mala veľa formičiek, taký zvláštny cukrársky stroj na výrobu cukroviniek (určite sa používa aj dnes, bol nadčasový, ale neviem, ako sa volá 🙂 ) a vôňa vanilky, orechov a škorice.

TIP: Aká bola vôňa u mojej starenky? Tento recept na perníkový chlieb vám to dokonale ukáže.

Mama robila skôr chlieb a varené veci. No na želanie tatina sa hecla a piekla aj záviny, ktoré on tak má rád. Vždy dva: jablkovo – kokosový a jablkovo- čo dom dal. Teda raz orechy, inokedy škoricu…
Nemala som to rada. Nebola tam čokoláda… Veľká vôňa a nič z toho. Tak som to vtedy vnímala.

ako dospelá s mamou
S maminkou už ako mama troch detí

Preto som najčastejšie ulietavala na jej chlebe. Tak hrubo som si ho natrela domácim lekvárom, že mi nevadila absencia čokolády. 🙂

Famózne medové rezy od maminky

No počas Vianoc bolo všetko inak. Piekli sa medové rezy.
Pamätám si, ako som stála v rohu kuchyne a musela som stále miešať nad parou zmes na cesto. Keď som zastavila (lebo sa mi fakt že nechcelo), už aj sa spustil krik, že všetko príde na zmar, ak čo i len sekundu nebudem miešať.

Po veľmi tradičnej Štedrej večeri prišiel na rad zákusok. Medový a voňavý, obliaty čokoládou. Medové rezy.
Na tento typ dezertu je moja mama najväčší profík. Tak jemné, vláčne a voňavé cesto spojené mliečnou plnkou a tá čokoláda na vrchu…

Skrývala ho v komore, kde vydržal dlho. No….vydržal by asi aj dlhšie, no človek musel vždy prísť a aspoň kúsoček ochutnať.
Veď či je stále taký dobrý, nie? 🙂

Medové rezy u nás doma

Pred asi štyrmi rokmi som sa odhodlala, že tento skvost upečiem na Vianoce. Vyzbrojila som sa všetkými poznatkami od mamy, namotivovala doma chlapa, aká super mňamka bude na stole…
Pohádali sme sa pre nejakú malú hlúposť. Povedal, že si ho môžem zjesť sama a ja som na just potvrdila, že mu ani kúsok nenechám. A fakt. Postupne som ho počas sviatkov zjedla celý.
Snažili sme sa nedávno aj rozpomenúť, čo to bolo za hlúposť, pre ktorú sme sa pohádali, no nezistili sme. Iba sme sa na tom rehotali.
Ten rok som jedla teda len jeden druh sladkého. Ešteže bol tak dobrý.
Moje zjedenie celého plechu medových rezov spôsobilo, že som ho ďalšie roky nepiekla.

Tento rok sa mi zažiadalo trochu detstva, vône môjho vianočného času s rodičmi. Moje prejedenie spred pár rokov vytriezvelo.
Upiekla som medové rezy ako nástrel ešte pred Vianocami. Veď treba, nie? Či to vlastne zvládnem tak, ako moja maminka.

Áno, pre mňa budú len jedny medové rezy najlepšie; tie od maminky.
No aj ja som v chladničke skrývala prudko dobrú a sladkú mňamotu. Deti si veľmi pochvaľovali a chlap len ovoniaval. Ľutoval, že je tam laktóza, ktorú on nesmie.

rodinný recept na medové rezy od Chuť od Naty
Medové rezy: poklad v kuchyni mojej maminky

Môžem si urobiť medové rezy počas Vianoc a neprežeriem sa ich na viac rokov ako vtedy. Už mám pomocníkov.  A možno premyslím verziu bez laktózy, nech aj on vie, aká dobrota to je.

Moje poznatky k receptu Medové rezy

  • Neustále miešanie základu cesta je potrebné. Obsahuje vajce, ktoré by sa veľmi ľahko zdrclo.
  • Najlepšie sa základ cesta mieša metličkou.
  • Množstvo múky je veľmi dôležité. Každá múka saje inak, vajce môže byť rôzne veľké, lyžica medu tiež. Preto si navážime celé množstvo múky. Najprv pridáme len polovicu, aby sme zmes zahustili a potom už pridávame po trochách tak, aby sme dostali pevné cesto. Konzistencia ako teplá plastelína. Teda cesto tvarovateľné a formovateľné.
  • Cesto je potrebné ešte za tepla vyvaľkať. Keď vychladne, láme sa. Aby sme dosiahli správnu veľkosť, pri vaľkaní si môžeme pomôcť prikladaním plechu. Tak zistíme poľahky, koľko ešte a do akej strany máme vaľkať.
  • Vyvaľkaný plát pečieme na obrátenom plechu. Teda plech dáme hore dnom.
  • Po spojení jednotlivých častí a obliatí čokoládou musia medové rezy odležať v chlade. Jednotlivé pláty vďaka plnke zmäknú, chute sa prepoja a celý dezert dostane ten správny šmrnc.
  • Recept je pripravený na plech o veľkosti 43×32 cm.

***MEDOVÉ REZY***

Chuť od Naty ponúka rodiiný recept na medové rezy
Medový rez od Naty

Na cesto potrebujeme:

300 g cukru
2 vajcia
100 g masla
4 PL mlieka
4 PL medu
1 PL kakaa
2 ČL mletej škorice
2 ČL jedlej sódy
600 – 750 g hladkej múky 00 špeciál

Na plnku potrebujeme:

800 ml mlieka
4 PL cukru
6 PL hladkej múky 00 extra špeciál
300  g masla
1 zarovnaná ČL sušenej vanilky

Na polevu potrebujeme:

200 g kvalitnej čokolády
6PL rastlinného oleja

Postup:

Ako prvé si pripravíme plnku, pretože musí chladnúť.

Do hrnca dáme mlieko, vanilku a múku. Za stáleho miešania necháme zovrieť, čím sa zmes zahustí.
Odstavíme z plameňa a sem – tam premiešame, aby sme zabránili vytvoreniu kože na povrchu krému.

zaručený tip- recept na medové rezy
Medové rezy: plnka

V miske, najlepšie ručným mixérom, vymiešame maslo s cukrom.
Následne vmiešame vychladnutú mliečnu zmes.

recept na medové rezy podľa maminky od Naty
Medové rezy: dokončenie plnky

Pomedzi chladnutie a občasné premiešavanie plnky môžeme pripravovať cesto.

Do misky vhodnej na prípravu krémov nad parou dáme všetky suroviny na cesto okrem múky. Misku položíme na hrniec s trochou vody a zapneme sporák. Zmes stále miešame.
Ako začne voda v spodnom hrnci vrieť, sóda začne prejavovať svoju aktivitu a zmes začne po okrajoch peniť.

ako urobiť najlepšie medové rezy ukazuje Chuť d Naty
Medové rezy: penenie cesta

Aby sa vajcia nezdrcli, v miešaní neprestávame. Po niekoľkých minútach vidíme, že zmes pení už oveľa menej.

recept na medové rezy od Naty
Medové rezy: ustatie penenia

Vtedy dáme misu preč z vodného kúpeľa.

Do teplej zmesi pridávame po častiach múku. Veľmi závisí od veľkosti vajec, polievkových lyžíc a savosti múky, koľko múky recept pojme.

postup na najlepšie medové rezy od Chuť od Naty
Medové rezy: primiešanie časti múky

Konzistenciou chceme dostať pevné cesto, ktoré je ale veľmi tvárne. Niečo ako mäkká teplá plastelína.
Zo začiatku pracujeme s cestom v miske, ku koncu, keď už len hľadáme ten správny okamih hustoty cesta, pracujeme na doske.

Ako vyzerá cesto na medové rezy od Naty
Medové rezy: spracované cesto

Cesto hneď za tepla rozdelíme na rovnaké 4 časti. Na mierne pomúčenej doske ich vyvaľkáme po jednom na veľkosť plechu, ešte kým je cesto teplé. Inak by sa cesto lámalo.

vyskúšajte od Chuť od Naty skvelý rodinný recept na medové rezy
Medové rezy: vyvaľkanie cesta

Plech obrátime hore dnom, dáme naň papier na pečenie. Cesto prenesieme pomocou valčeka na pripravený plech.

skvelý recept od Naty na medové rezy
Medové rezy: cesto na obrátenom plechu

Plát pečieme 5 – 8 minút v rozohriatej rúre na 180´C.

Vianočný recept od Chuť od Naty na medové rezy
Medové rezy: upečený plát cesta

Upečené a vychladnuté pláty cesta začneme plniť.
Najprv položíme  do plechu prvý plát cesta. Natrieme ho 1/3 plnky a prikryjeme druhým plátom. Naň rovnomerne rozotrieme druhú tretinu plnky. Prikryjeme 3. plátom cesta a použijeme poslednú tretinu plnky.
Na vrch položíme posledný plát cesta.

vianočný recept na medové rezy vďaka Chuť od Naty
Medové rezy: skladanie rezov

V rajnici nad parou rozpustíme čokoládu, zmiešame s olejom a medové rezy polejeme po povrchu.

medové rezy podľa Chuť od Naty
Medové rezy: obliatie čokoládou

Celý zázrak dáme do chladničky aspoň z večera do rána. Chute si sadnú, prepoja sa a rez celý zmäkne.

Hm…dokonalé!

Recept od Naty na medový rez
Medový rez

Dobrú chuť!

TIP: Hľadáte niečo na mlsnutie pre návštevu? Polomáčané sušienky (bezkvásková verzia je TU) sú skvelá voľba. V kváskovej verzii sú TU.

Alebo niečo slané? Klik SEM pre recept, ktorý boduje na sociálnych sieťach. Slané linecké.

Pozn.: Zaujal ťa recept na medové rezy? Označ ho srdiečkom na konci receptu a odporuč ho tak aj ostatným.

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
Summary
recipe image
Medové rezy
Naty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 18 Review(s)
94

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *