Veľkonočný špenátový quiché

Tento rok sa mi žiada pripraviť si na Zelený štvrtok tradíciu v novom, trendy a šmrnc šate. Urobím nám špenát s vajíčkami, ale úplne inak! 🙂 Pripravím slaný koláč známy ako quiché (čítaj kiš). Obyčajné jedlo, nad ktorým zväčša ohŕňame nos, tak dostane “fchancúzsky” nádych. Vyskúšajte. Mám silné tušenie, že tento recept sa u vás bude robiť častejšie, než len na Zelený štvrtok. 🙂

Môj Zelený štvrtok

Mám asi to šťastie, že mne špenát chutí. Teda dobre pripravený. 🙂 Ako som chodievala v mojej prvej práci do “kantíny” na obed za gastro lístky, na Zelený štvrtok som si z ponuky viacerých jedál denného menu vypýtala špenát- logicky.
Pamätám si ako dnes, že bol čašník prekvapený mojou voľbou a na špenát s vajíčkom a zemiakmi som čakala 25 minút. V dnešnej dobe asi normálne, no v tejto kantíne sa obedy nosili hneď na počkanie. Tak som minula svoju celú obednú prestávku na čakanie obeda. Čo som bola jediná, ktorá si ho objednala? Asi preto sa mi vybaví pri slove “špenát” vždy táto kantína a moje vtedy nekonečné čakanie. Ešteže bol chutný. 🙂

špenát

Zelený štvrtok a história- toto je zaujímavé

Zelený štvrtok je spájaný práve so zelenou. Môžu za to zvyky, viera aj povery.

Ľudia od pradávna verili, že ak zaradia zelenú do stravy práve v deň pred Veľkým piatkom, prinesie im to zdravie po celý rok. Teda v tento deň používali púpavové list, žihľavu, medvedí cesnak, špenát…

Ľudia sa prechádzali naboso po zarosenej tráve, umývali si nohy rannou rosou (že by spojitosť s Ježišovým umývaním nôh?), ale museli to stihnúť ešte pred svitaním ako očistu tela.
Gazdiné mali mať doma vyupratované a pozametané smetie ešte za tmy vynášali na križovatku za dedinu. Verili totiž, že potom sa im budú vyhýbať vši a dotieravý hmyz.

Tento deň bol pre našich predkov taký prípravný. Keď si to predstavujem, objíma ma veľký pokoj a pokora, úcta voči životu a prírode.
Len si to predstavte- na Zelený štvrtok sa schádzali dievčence pri pučiacich vŕbach, česali si vlasy a verili tak, že ich budú mať nádherné.
Gazdovia v tento deň dávali cesnakové kríže na dvere do maštale, aby tým ochránili zvieratá “od zlého”.
Chlapi (miništranti) viazali zvony na kostole a namiesto zvonenia zvonov chodili s rapkáčmi, zvolávali tak na omšu.

Bardejovský kostol

A potom nastalo veľké trojdnie. Nádherná príprava, vzdanie úcty k božstvu a prírode, snaha o splynutie s ňou, prosba o dar zdravia, lásky, hojnosti, štastia a spokojnosti.

To som si chcela pripraviť aj ja na tanieri v tento rok tak špeciálne. 🙂

Ale prečo je Zelený štvrtok zelený?

Hm… tiež ste nad tým premýšľali? Pozerala som rôzne knihy, publikácie aj web. Našla som čosi zaujímavé. 🙂

Podľa kresťanských spisov je Zelený štvrtok deň pred začiatkom Veľkej Noci, patrí do tzv.Veľkého týždňa. Jeho označenie za zelený nastalo pravdepodobne v Nemecku. Presmyčkou slova “Greindonnerstag”(plačlivý štvrtok) na Gründonnerstag (Zelený štvrtok).
Internet mi ponúkol zas viaceré dôvody, ale najviac sa opakovalo: Údajne podľa sviežej zelene Getsemanskej záhrady, kde prišlo k zatknutiu Ježiša Krista práve vo štvrtok (zdroj bratislavskykraj.sk).

Zaujímavé, že? Ktorá možnosť je tá najsprávnejšia? Všetko alebo žiadna? 🙂

Ak vám pri premýšľaní vyhladlo, mám tip na jedlo, ktoré vám v tom najlepšom slova zmysle “vyrazí dych”.

Jemné, lahodne smotanové, sýte, vďačné na obmeny, plné chuti… a so špenátom. 🙂

veľkonočný špenátový quiché od Naty
Veľkonočný špenátový quiché

Moje poznámky k receptu Veľkonočný špenátový quiché

  • Pšeničnú múku môžete vymeniť za špaldovú, alebo si nakombinovať bezlepkové múky. Ide o krehké cesto, kde sa bránime rozvíjaniu lepku, takže aj bezlepkáči môžu túto mňamku bez obáv pripraviť.
  • Ak chcete quiché bez lepku, do cesta zmiešajte najlepšie ryžovú múku s trochou pohánky alebo pšena.
  • OBMENY? no jasné! Pridajte šunku, slaninu, klobásu…niečo mäsové, kľudne. 🙂 Ostala brokolica? Cuketa? Šup tam s nimi! 🙂
  • Na prípravu som použila vrúbkovú formu na koláče s priemerom 28,5cm. Milujem ju- na quiché crumble jedine v naj! Oplatí sa mať ju doma, oživí monotónnosť jedla. Dostupná je v eshope tu.
  • Quiché sa hodí skvele na jedlo počas celého dňa. Za studena, aj za horúca- ako komu chutí.
  • Podávam ho so šalátom či zaváranou uhorkou. Niekomu chutí zajedať quiché chlebom. Ak je to váš prípad, určite urobte k nemu bagety- prenesiete sa úplne do Francúzska.
    Receptov na bagety mám viacero, určite si vyberiete.

***VEĽKONOČNÝ ŠPENÁTOVÝ QUICHÉ***

veľkonočný špenátový quiché v kváskovej verzii
Veľkonočný špenátový quiché

Na cesto potrebujeme:

250 g pšeničnej hladkej múky (použila som zn. Mlyn Trenčan z rady “na kváskovanie”)
125 g studeného masla
1, 5 ČL jemnej soli
50 g studenej vody
1 PL materského ražného kvásku (nie je potrebné)

+surovú fazuľu, papier na pečenie

Na plnku potrebujeme:

300 g  čerstvých špenátovým listov
150 g mrazeného hrášku
200 g ricotty
125 g bryndze
40 g parmezánu
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
2 vajcia
2 žĺtky
200 ml smotany na šľahanie
soľ, korenie
rastlinný olej

káva
káva

POSTUP:

Najprv pripravíme cesto, v kváskovej verzii mu to trochu trvá. 🙂
Do misy navážime múku, pridáme soľ a rozmiešame. Nakrájame na kocky studené maslo a prstami spracujeme na takú pieskovú konzistenciu, akoby mrveničku. Najlepšie v pohári rozmiešame kvások s vodou, pridáme do misy a zľahka spracujeme na kompaktné cesto.
Dbáme pritom, aby sme sa vyhli mieseniu, ktoré by nám “ukradlo” krehkosť cesta. Len to proste splácame spolu. Aj nízka teplota surovín pomáha krehkosti cesta.
Misku s cestom prekryjeme neprievzdušným materiálom a necháme pri izbovej teplote stáť 2 hodiny. Následne dáme na 30 minút do chladničky, aby sa nám s cestom lepšie pracovalo.
(Samozrejme, cesto tam može ostať aj niekoľko dní. Potom stačí len vytiahnuť z chladničky a nechať otepliť.)

špenárový quiché od Naty
veľkonočný špenátový quiché: cesto

POZOR: Cesto môžeme pripraviť aj BEZ KVÁSKU. V tom prípade vynecháme kvások, po spracovaní cesta dáme hneď na 30 min. do chladničky a pokračujeme. Teda vypúšťame 2 hodinové čakanie cesta na linke.

Na panvici rozhorúčime olej, pridáme nakrájanú nadrobno 1 cibuľu a 2 strúčiky cesnaku, restujeme do sklovita. Následne začneme po častiach pridávať 300g prepláchnutých listov špenátu. Je ho na prvý pohľad veľa, ale pod teplom rýchlo stráca na objeme.

veľkonočný recept na Zelený stvrok- špenátový quiché
veľkonočný špenátový quiché: špenát
tento rok špenát chutne a lahdno vďaka receptu na quiché od Naty
veľkonočný špenátový quiché: sparený špenát

Pridáme hrášok, okoreníme čerstvým mletým korením, premiešame a odstavíme z plameňa. Zmes musí vychladnúť.

inšpirácia na Zelený štvtok od chutodnaty.sk - špenátový quiché
veľkonočný špenátový quiché: špenát s hráškom

Po oddychu cesta v chladničke rozohrejeme rúru na 200’C horný-dolný ohrev.

Medzi dvoma papiermi na pečenie rozvaľkáme cesto. Koláčovú formu (túto) máme pri sebe a používame ju na skontrolovanie, či už je cesto vyvaľkané do správnej veľkosti.

skvelý tip na jedlo na Zelený štvrtok od Naty
veľkonočný špenátový quiché: vaľkanie cesta

Následne odlepíme z cesta jeden papier na pečenie a odlepenou časťou dáme do formy. Vďaka druhému papieru, ktorý je teraz hore na ceste, môžeme poutláčať cesto do rohov, vyplniť medzery, vycentrovať cesto. Ak nám cesto niekde “nesedí, odlepíme papier a doupravujeme- kde prečnieva, odtrhneme a doplníme tam, kde chýba. Kuk na foto- vidno na okrajoch, kde som dopĺňala.
Papier vrátime naspäť na cesto (netreba ho utláčať nijako zvlášť), nasypeme fazuľu a dáme predpiecť do vyhriatej rúry na 10 minút.

ako chutne pripraviť špenát? Vďaka receptu na špenátový quiché od Naty to bude hračka
veľkonočný špenátový quiché: cesto vo forme

TIP: Predpečenie cesta s fazuľou je dôležitý moment, kedy upečieme dokonalé krehké cesto.
– Ak by sme cesto nepredpiekli, pri pečení s plnkou by bolo cesto náchylné k rozmočeniu. 
– Ak by sme piekli cesto bez záťaže (fazule), mohlo by sa vyduť, scvrknúť… stratiť tvar.

Počas predpekania dokončíme plnku.
Do misy dáme 2 vajíčka a 2 žĺtky. Metličkou rozmiešame. Primiešame 200g ricotty, 200ml šľahačky. Nastrúhame najemno 40g parmezánu.

skvelý reept na Zelený štvrtok od Naty Žúrekovej
veľkonočný špenátový quiché: smotanová plnka

Vznikne cestíčko. So soľou opatrne. Či ju použijeme do plnky, závisí od slanosti bryndze(ale aj parmezán je slaný… osobne dávam 1/2 ČL jemnej soli). Presolené neodsolíme, ale nedosolené dosolíme.

veľkonočný špenátový quiché od Naty
veľkonočný špenátový quiché: smotanová plnka

Z predpečeného korpusu odstránime papier na pečenie s fazuľami (tie si necháme na nabudúce). Navrstvíme najprv špenát s hráškom.

inšpirácia na veľkonočný špenátový quiché od Chuť od Naty
veľkonočný špenátový quiché: plnenie koláča

Naň rozmrvíme 125g bryndze a všetko zalejeme smotanovou zmesou.

veľkonočný špenátový quiché od Naty
veľkonočný špenátový quiché: pripravený do rúry

Vrátime do rúry na 25 – 30 minút. Povrch koláča bude krásne zlatisto hnedý. Máme hotovo! 🙂

chutný spôsob na špenát vďaka receptu od Naty
veľkonočný špenátový quiché: upečený

Necháme trochu vychladnúť, čím celá plnka spevnie.
Veľkonočný špenátový quiché s kváskom chutí báječne nielen teplý, ale aj zastudena.

kváskový veľkonočný špenátový quiché
Veľkonočný špenátový quiché

Dobrú chuť!

TIP: Máte veľa špenátu? Urobte si naše obľúbené špenátové cestoviny plnené kozím syrom. Neobanujete. 🙂 Ak špenát obchádzate, v tom prípade je Zelený štvrtok zachránený! – Cestoviny s horúcim pestom sú nielen rýchle a chutné, ale o ich zelenú sa postará brokolica. Vďačný recept nájdete priamo tu.
POZN.: Zaujal vás recept? Označte ho srdiečkom na konci tohto článku. Ďakujem 🙂

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
Summary
recipe image
Veľkonočný špenátový quiché
Naty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 9 Review(s)
33

2 comments

  1. Milá Naty,tento tvoj VEĽKONOČNÝ ŠPENÁTOVÝ QUICHÉ je hotové,,nebíčko v papuľke,,
    A ten môj má aj taký malý príbeh.
    Ako ten čas letí,aj tieto veľkonočné sviatky sa blížili rýchlosťou blesku.
    Na nete vyskočil tvoj nový recept, v chladničke som mala pripravenú veľkú kopu špenátu na špenátový prívarok na zelený štvrtok,do toho tento tvoj nový recept, …no povedala som si,to musím vyskúšať. Ale keďže milujem aj špenátový prívarok,a zelený štvrtok je pre mňa s týmto jedlom spojený,tak na zelený štvrtok bol špenát a tvoj quiche som sa rozhodla urobiť v piatok.
    No ale keďže som chcela postupovať presne podľa receptu a moja takáto koláčova firma je omnoho menšia ako tá tvoja, a ešte ma aj už čo to za sebou,tak som si poveda,toto je skvelý dôvod kúpiť si aj novú krásnu bielu keramickú formu.
    A vtedy som si zase spomenula na to ako ten čas letí,že už je streda večer,a či budete mať obchodík v Stupave otvorený aj vo štvrtok,posledný deň pred sviatkami. A tak som Ti písala správu,na ktorú som dostala odpoveď síce až vo štvrtok,ale teda kladnú a tak som sa popoludní vybrala na nákup. No a ísť do obchodíku u Naty,to nikdy neskončí len kúpením jednej veci. Najradšej by som vykúpila celý obchod 😊
    A tak som vo štvrtok večer prišla domov s krásnou novou formou a tešila som sa na voľný piatok ako budem skúšať aj nový recept. Mimochodom špenát a ja sme nerozlučný priatelia od detstva, a všetky tie ostatné ingrediencie v recepte,samé dobroty.
    Tak som ho teda v piatok upiekla,a teda je to neskutočná mňamka. Lepší slaný koláč som teda nikdy nejedla. Naozaj.
    Ďakujem za ďalší skvelý recept.❤️
    Iveta

    1. Ahoj, Ivetka, paaaani, až mám husiu kožu, ako to čítam! Ďakujem ti, že si si našla čas a napísala mi, úplne som dojatá. Nech sa Ti darí, nech Ťa quiché sprevádza v rôznych obmenách počas celého roka 🙂 Naty

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *