Sýty a ľahký obed alebo chutná večera plná vitamínov. Tak by sme asi všetci definovali požiadavky na jedlo počas pracovného týždňa. A jeden tip na takéto jedlo pre vás mám. Urobte si aj vy toto zapekané vege krúpoto a nechajte sa objať sviežosťou jesene.
Jedlo v práci
Sú ľudia, ktorí ráno vstávajú veľmi skoro, aby si navarili čerstvý obed do práce. Dôvody môžu mať zdravotné aj osobné.
V opozícii k nim sú ľudia, ktorí nejedia počas pracovnej doby, lebo nemajú čas, alebo si myslia, že tak schudnú.
A v strede medzi týmito dvoma typmi ľudí sa nachádzajú tí, ktorí chodia na obedové menučka.
Kto z nich to robí najlepšie? Kde je pravda?
Koľko ľudí, toľko príbehov a osobitých tém, že je ťažké definovať to pravé orechové. Pravda bude opäť niekde uprostred. Čo je ale jasné je, že:
- pre podporu zdravia musíme jesť
- nemáme hladovať
- máme dbať na čerstvosť a kvalitu jedla.
Ako to robím s jedlom do práce ja
Vo svojom živote som vyskúšala veľa variácií stravovania. Sama som sa presvedčila, že všetkého veľa škodí a z každého rožku trošku. Skrátka to, čo dobre poznáme:
Strava má byť pestrá.
Do práce si jedlo nosím a je to praktické. Nielenže si urobím jedlo podľa mojej chuti, ale mám pod kontrolou aj jeho zloženie a najmä kvalitu (prepálený olej, veľa soli, pôvod mäsa…).
Vyberám si jedlá, ktoré sú jednoduché na prípravu a skvelé na chuť.
A aby som nebola otrokom raného vstávania alebo neustáleho varenia- navarím viac na večeru a jednu porciu si odložím na obed do práce.
Nie je teda žiadna výhovorka na to, aby som musela ostať bez jedla na druhý deň.
Tradičné jedlo v trendy šate
Keď som sa rozhodla byť foodblogerom, chcela som priniesť svetu stratenú chuť. Tú z detstva, na ktorú sme pre zhon v živote zabudli. Preto mojím mottom pri práci je:
“Odieť tradičné jedlo do trendy šatu.”
Pri výbere jedál rada čerpám z tradícií našich starých mám. Ich obrovské vnútorné bohatstvo sa zakladalo na poznaní a rešpektovaní prírody. Všetko, nielen jedlo, si vážili.
Vedeli dokonale využiť zbytky, z mála vyčarovať veľa, tvrdo pracovať a ešte sa aj láskyplne usmiať na druhých. V ich pohľade bol pokoj, vyrovnanosť a prijatie. Celé svoje čaro prenášali aj do prípravy jedla a to bolo vždy báječné.
A takéto jedlo mi chutí. Nie jedlo z pultu, ktoré sa len tak chrlí z kuchyne na bežiacom páse.
Jedlo pripravené s láskou má dušu.
Jedlo s dušou
Zakúsili ste to už? Ten veľký rozdiel v dvoch totožných jedlách. Jedno bolo uvarené len tak narýchlo a druhé, to isté jedlo, vám pripravila maminka alebo babička. Tie jedlá chutia úplne inak.
Preto si rada beriem inšpiráciu z tradičných receptov a oblečiem ich do aktuálneho, trendy šatu.
Poviete si- no dobre, ale to si ty. Ale čo ja? Ako to mám urobiť v mojej domácnosti?
Ponúkam vám 6 tipov, ako preniesť čaro chute našich babičiek do jedla v dnešnej uponáhľanej dobe.
6 tipov, ako odieť tradičné jedlo do trendy šatu:
- použime bylinky- stačí ich málo a hneď pozdvihnú chuť jedla
- koreniny nám pomôžu zvýrazniť chuť- majme odvahu pridať aj iné koreniny, než rascu soľ a korenie. Použime aj niečo iné, nové.
- ľahké osmahnutie, či dusenie zachová v sebe viac autentickej a čerstvej chute, ako fritovanie (ktoré je aj tak ťažké na trávenie)
- pečenie namiesto smaženia je tiež lepšou voľbou
- nekombinujme veľa chutí, inšpirujme sa u Talianov- v jednoduchosti je krása
- dbajme na čerstvosť a kvalitu. Také suroviny sú chutné samé o sebe.
Obilniny v našom jedálničku
V denných menučkach je každý deň v ponuke mäso na viac spôsobov. Je chutné, s prílohou, trochou zeleniny a vydržíme byť z neho zasýtení na dlhú dobu. Mäso jeme denne.
Kedysi však ľudia jedávali mäso len výnimočne. Pracovali oveľa namáhavejšie. Uprednostňovali obilniny a strukoviny. Stravovali sa veľmi sezónne.
Niečo na tom bude.
Obilniny od nepamäti tvoria základ stravovania. Sú významným zdrojom energie a ponúkajú nám širokú paletu vitamínov a minerálov. Vďaka sacharidom spoľahlivo zasýtia.
Preto si ich rada robím so zeleninou na viac spôsobov do práce. Po takomto jedle mám príjemne ľahký a sýty pocit. Žiaden kameň, ktorý ma tlačí k zemi. Viem naplno naďalej premýšľať a byť aktívna.
Čo je to krúpoto
Nedávno som rozšírila svoju paletu jedál do práce o jesennú verziu obilninového šalátu. Spĺňa všetko, čo potrebujem na moje energické fungovanie- zasýti, prebudí zmysly, pobaví oko a zanechá príjemný ľahký pocit.
Krúpoto. Jedlo z obilia, tzv. krúp na spôsob rizota. A najlepšie je také, čo vznikne spôsobom “čo dom dal”.
Ako to celé vzniklo?
Zapekané vege krúpoto u nás doma
Bola som doma s chorým dieťaťom.
Keď som bola ako malá chorá ja, mama mi pripravovala jedlá s dušou prvej kvality.
Chcela som aj ja navodiť túto atmosféru a jednoduché jedlo povýšiť na niečo špeciálne. Začala som sa hrať s obilninami a zeleninou. Vykúzlila som vegetariánske krúpoto.
Keď som videla tie smutné očká, ktoré by radšej išli do školy, chcela som urobiť naozaj niečo špeciálne, čo by spôsobilo nadchnutie a úsmev na tvári. A toto robí jedlo s dušou.
Nechala som len tak voľne plynúť svoje ruky a pocitovo varila a ochutnávala. Zmes hnedej ryže s obilninami a quinoou, zelenina rôznej farby. Kreatívne servírovanie v tekvici, ktorá vytvára akoby misku či tanier pre celý pokrm. Zje sa aj tá miska. Bezodpadové jedlo. 🙂
Myslím, že sa mi podarilo splniť môj plán uvariť skvelé jedlo, pretože tie malé očká sa zrazu zaiskrili.
“Mami, toto jedlo by si mala robiť častejšie.”
Tak zapekané vege krúpoto robím v poslednej dobe dosť často. Využívam dopyt a sezónu. 🙂 Balím si ho aj do práce. Je veľmi praktické a príjemne zasýti na dlhú dobu.
TIP: Ďalšie jedlá vhodné do práce či na cestovanie? Vyskúšajte cícerovú polievku, alebo škandalóznu šošovicu.
Moje poznatky k receptu Zapekané vege krúpoto
- Základ tvorí zmes hnedej ryže s obilninami a quinoou (predáva zn. SOS)
- Ak obilnú zmes s ryžou namočím vopred, uvarí sa do 15 minút. V prípade, že ju dám do bez namočenia do vriacej vody, trvá to cca 30 minút. (Výrobca píše na obale 15 – 17 minút.)
- Hokaidó tekvica vytvorí krásnu misku pre zapekanie. No tekvicu môžeme aj nakrájať na malé kocky a pridať do zmesi.
- Ak nechce tekvica na plechu držať rovno a hrozí, že by sa prevrátila, kúsok z jej vypuknutej časti odrežeme. Vytvoríme si tak na tekvici pevný bod, vďaka ktorému bude pevne držať a neprevráti sa.
- Zeleninu do krúpota volím podľa chute a ponuky komory.
- Táto verzia je vegetariánska. No nie je to striktné. Ku krúpotu sa výborne hodí morčacie mäso alebo tuniak.
- Na zapekanie rada používam mozzarellu. Vhodný je aj eidam a cheddar.
- Chutí výborne ešte zahorúca aj ako studený šalát.
- Z uvedenej dávky sa najedia 4 dospelí hladoši.
***ZAPEKANÉ VEGE KRÚPOTO***
Potrebujeme:
1 šálku hnedej ryže s obilninami a quinoou (zn. SOS ponúka)
4 šálky vody
3 – 5 cherry paradajok
10 – 15 ks čiernych olív (odkôstkovaných)
2 hrste hrášku
1 hrsť fazuľových luskov
soľ, olivový olej
1 mozzarellu
2 hokaidó tekvice
Postup:
Do hrnca si dáme variť 4 šálky vody. Keď začne voda vrieť, osolíme ju 1 ČL soli a pridáme 1 PL olivového oleja. Premiešame a vsypeme 1 šálku ryže s obilninami. Odokryté necháme variť na strednom plameni, pokiaľ sa odparí všetka voda. Sem – tam premiešame. Trvá to cca 30 minút.
Keď je voda v ryži s obilninami už takmer odparená, vhodíme dnu hrášok a fazuľové struky nakrájané na menšie kúsky.
Zmes ku koncu varenia miešame už častejšie, aby sa nám neprichytila o dno hrnca.
Cherry paradajky nakrájame na malé kúsky a čierne olivy rozkrájame na kolieska.
Takto pripravené pridáme do hrnca k uvarenej ryži s obilninami.
Celú zmes na zapekané vege krúpoto premiešame, odstavíme z plameňa a necháme trochu schladnúť.
Tekvice poriadne umyjeme pod vodou. Netreba ich šúpať, pečením celá tekvica zmäkne, aj šupka. Stačí odstrániť prípadné kazy, ktoré sú na povrchu šupky.
Prekrojíme ich napolovicu a lyžicou vydlabeme stred s jadierkami. Tie si však necháme, nevyhadzujeme ich.
Tekvice trošku posolíme po prekrojenej časti a vydlabaný stred naplníme schladnutým krúpotom.
Mozzarellu nakrájame na malé kúsky a dáme ju na vrch krúpota.
Tekvice naukladáme na plech s papierom na pečenie.
Naplnené tekvice dáme do vyhriatej rúry na 200´C a zapekáme 25 – 30 minút. Tekvica celá zmäkne, no bude stále držať tvar. Mozzarella sa nádherne sfarbí a všetky chute surovín sa poprepájajú.
Na panvici si opražíme nasucho jadierka, ktoré nám ostali pri čistení tekvíc. Pražením trochu preschnú a vytratí sa z ich povrchu mazľavosť. Farbou trochu zhnednú. Takého jadierka stiahneme z plameňa z jemne posolíme.
Rinúca vôňa jesene z rúry naplní celý dom a to je znak, že zapekané vege krúpoto je hotové.
Zapekané vege krúpoto v tekvicových “miskách” posypeme jadierkami a podávame s čerstvým listovým šalátom.
Výdatné, svieže a chutné jedlo.
Podáva sa zapekané vege krúpoto.
Dobrú chuť!
TIP: Ak tiež patríte k milovníkom tekvice, vychutnajte si ju aj v tomto recepte na polievku so šošovicou.
POZN.: Páči sa ti recept? Daj mu srdiečko a hviezdičky tu pod článkom a pomôž tak ostatným pri výbere jedla. Poteším sa spätnej väzbe.