Americký tekvicový koláč

Konečne som sa odhodlala a upiekla som si slávny pumpkin pie teda tekvicový koláč. Celá Amerika ho uznáva, robia sa s ním súťaže, kto má vycibrenejší recept a asi preto mi toľko trvalo ho vyskúšať doma- z úcty ku koláču, aby som ho nejako nepokazila… Prosím vás, čo mi to toľko trvalo?! Jednoduchý postup a tak slastná chuť. Americký tekvicový koláč je tutovka!

Z história tekvice

O tom, ako je tekvica prínosná pre naše zdravie aj štíhlu líniu, som vám písala v nedávnom recepte na tekvicové buchty. Ale ešte pár infošiek som si nechala na tento článok. 🙂

nadýchané Stupavské tekvicové buchty z kvásku podľa Naty
Stupavské tekvicové buchty

Tekvica sa k nám do Európy dostala z Ameriky, ako sa začali podnikať zámorské objaviteľské plavby v 15. – 16.storočí. Pôvodní obyvatelia Ameriky, Indiáni, používali tekvicu nielen ako potravinu, ale napríklad ju využívali na stolovanie ako riad či na uchovávanie potravín.

Videli ste film Moja tučná grécka svadba? 🙂 Otec Gas, silne hrdý Grék, ktorý utiekol do Ameriky hľadať lepší život pre svoju rodinu, nechce, aby niekto zabudol, odkiaľ pochádzajú. Tvrdí, že každé slovo pochádza z gréčtiny a s každým hrá hru, kde mu majú povedať akékoľvek slovo a on im dokáže, že pochádza z gréčtiny. haha- aj kimono vysvetlil, že tiež pochádza z gréčtiny! 🙂

Recept na polievku z hokaidó od Naty
Hokaidó

Čuduj sa svete, že by mal Gas pravdu? Tekvica pochádza z gréckeho “popon”, čo znamená melón. Cez francúzske a anglické obmeny “pompon” a “pumpion” vzniklo dnešné pomenovanie “pumpkin”. (spýtala by som sa toho Gasa, ako sa to dostalo k nám v názve tekvica:) ).

Vývoj slávneho dezertu tekvicový koláč

Než sa začal piecť pumpkin pie v podobe, aký vám ho ponúkam aj ja, vyvíjal sa. Najprv sa podával ako pečená tekvica. Vnútro tekvice sa plnilo medom, mliekom, korením, niekedy pridali nejaké ovocie.
S maslovým cestom sa prvýkrát objavil v americkej kuchárke koncom 18.storočia a postupne sa stal z neho fenomén. Úplný boom nastal, keď sa začalo predávať v konzerve tekvicové pyré. To bola zaručená tutovka jednoduchej prípravy.

výborný americký tekvicový koláč od Naty
americký tekvicový koláč

Dnes je koláč silno tradičný a v Amerike, Kanade aj Anglicku ho pečú najmä na dni Vďakyvzdania a počas Vianoc. Páči sa mi to, veď je to sezónne a so správnym receptom aj geniálne chutné.

Navyše! Niekto by mohol oponovať, že snáď drží diétu, alebo sa vyhýba sladkostiam. Lenže tekvica sa radí medzi nízkokalorické potraviny s vysokým podielom vlákniny. Takže pokiaľ použijeme kvalitné suroviny a zostavíme správne recept, máme na stole dezert, ktorý si môžeme vychutnávať bez náznaku výčitiek, že zasa sa nacpávame! 🙂

Vedeli ste?

V príprave pumpin pie, t.j. tekvicového koláča sa organizujú rôzne súťaže. Ten najväčší tekvicový koláč, ktorý zatiaľ nikto nepredbehol, upiekli v Ohio v 2010. Jeho priemer bol 6 metrov a váha? Dychberúcich 1678kg! Pánabeka- to nakŕmili polovicu štátu? 🙂

Tekvicový koláč u nás doma

Ako som vám už vyššie písala, akosi som nevedela nabrať odvahu na upečenie koláča. Pamätám si dobre, ako som sedela v kresle kaviarne, srkala svoju kávu a pochutnávala si na skvelom pumpkin pie, zatiaľčo som si čítala skriptá. Prišlo mi to také… sväté. Proste tento koláč som mala v úcte.

Ale sedela som nedávno v kaviarni. Výhľad som mala priamo na vytrínku s koláčmi, odkiaľ mi doslova mával tekvicový koláč. Pozerala som naň a premýšľala, či je náročné ho upiecť. Hovorila som si v sebe:

“Ježkovi, čo robíš scény?! Upiekla si iných velikánov! Proste to urob s láskou a z lásky. To bude najviac fungovať.”

A tak aj bolo. Neviem, čo som toľko otáľala, veď je to úplne jednoduchý koláč. Základný. A veľmi chutný. Preliala som si ho trochou javorového sirupu a bieleho jogurtu. Moje deti využili možnosť pochutnať si na šľahačke. Podozrievam ich, že jedli viac tú šlahačku ako koláč :). Ale to by som nepiekla dva koláče hneď po sebe. Lebo ten prvý zmizol tak bleskovo, že sa mi veriť nechcelo. Oni jedli tekvicový koláč? Joooo! Kopa skvelej výživy (šlahajdu odmyslíme).

chutný americký tekvicový koláč od chuť od Naty
americký tekvicový koláč

Moje poznámky k recept Americký tekvicový koláč

  • Maslové cesto je vhodné predpiecť, aby sme predišli rozmočeniu cesta, keď naň nalejeme plnku.  Zároveň pre predpečení použime fazuľu či inú záťaž, ktorá pomôže zachovať tvar cesta, inak hrozí, že sa cesto vyduje či scvkrne. Pomôže aj popichanie vydličkou, no záťaž vždy použime.
  • Ja som robila maslové cesto s kváskom, ale kto chce bez kvásku, jednoducho ho len nepoužije. Teda nedá nič namiesto neho. Pri nekváskovej verzii potom cesto neoddychuje pri izbovej teplote 2 – 3 hodiny, ale dávame ho hneď ho chladničky.
  • Pyré robím cielene z jednej celej tekvice. Také čisté, ničím neochutnené. Následne oddelím na koláč a zvyšok použijem na polievku (výborný recept tu) alebo do chleba (tento tekvicový).
  • Zahustené mlieko myslím také to značky Maresi- dáva sa niekedy ako “smotanka ku káve”. Nie je sladené, ale nie je také tučné ako smotana. V prípade, že nemáte zahustené mlieko, funguje smotana úplne super.
  • Koláč je natoľko tradičný, že majú na neho špeci zapekaciu misu. Ale žiaden strach- u nás je bežne dostupná, pečie sa v nej aj quiché. Má priemer okolo 32 cm.

káva

***AMERICKÝ TEKVICOVÝ KOLÁČ***

jednoduchý americký tekvicový koláč od Naty
americký tekvicový koláč

Na cesto potrebujeme:

250g pšeničnej hladkej múky na kváskovanie (žltý obal)
50g práškového cukru
125g zmäknutého masla
1 vajce
1 PL ražného kvásku (v príprade kváskovej verzie)
štipku soli
2 PL plnotučného mlieka
+fazuľu alebo inú strukovinu na zaťaženie pri predpečení cesta

Na plnku potrebujeme:

160g trstinového cukru
1 ČL perníkového korenie (v top kvalite a vyladenom pomere chutí TU)
1/2 ČL jemnej soli
500g tekvicového pyré
350g zahusteného mlieka (kuk poznámky k receptu vyššie)
3 veľké vajcia

POSTUP:

Suroviny na cesto čo najrýchlejšie spojíme spolu, vyhýbame sa mieseniu. Chceme vytvoriť maslové cesto, miesením by sme stratili jeho jedinečnú krehkosť.

americký tekvicový koláč od Naty je to pravé americké
americký tekvicový koláč: cesto

Kvásková verzia: Cesto necháme prekryté neprievzdušným materiálom najprv 2 – 3 hodiny kvasiť pri izbovej teplote, následne dáme na 30 minút – 3 dni do chladničky zachladiť.
Nekvásková verzia: Cesto dáme ihneď do chladničky na 30 minút.

Rozohrejeme rúru na 180’C. Vytiahneme cesto z chladničky a  vyvaľkáme valčekom na mierne pomúčenej pracovnej doske do tvaru kruhu tak, aby bol väčší ako naša forma na koláč.

vyskúšaj americký tekvicový koláč podľa Naty a neobanuješ
americký tekvicový koláč: rozvaľkané cesto

Cesto prenesieme do formy, ktorú nemusíme ničím vymastiť alebo vysypať. Cesto sa tam neprilepí, žiadne obavy. 🙂
Následne cesto vo forme upravíme, poutláčame do krajov. Prevísajúce cesto odrežeme a kraje môžeme/nemusíme efektne vyzdobiť- Američanie sa v tom vyžívajú 🙂 , ale koláču to potom krásne svedčí. 🙂

jednoduchý recept americký tekvicový koláč od Naty, ktorý sa oplatí vyskúšať
americký tekvicový koláč: tvarovanie cesta vo forme
vynikajúci pumpkin pie podľa Naty neobanuješ
americký tekvicový koláč: vytvarované cesto

Spodok cesta popicháme vidličkou, prekryjeme ho papierom na pečenie a vysypeme naň fazuľu či inú záťaž. Cesto musíme dať predpiecť, inak hrozí jeho premočenie (v pekárskych súťažiach dávajú takéto typy koláčov stále, aby zistili, či niekto podcení predpečenie korpusu), vypuknutie a scvrknutie. Takto pečieme 15 minút.

americký tekvicový koláč od Naty určite skús
americký tekvicový koláč: predpečenie korpusu

Zatiaľ pripravíme plnku. V mise zmiešame trstinový cukor, perníkové korenie, soľ. Pridáme tekvicové pyré, zahustené mlieko a vajcia. Všetko zmiešame na homogénnu zmes.

výborný recept na americký tekvicový koláč od chuť od Naty
americký tekvicový koláč: plnka

Predpečené cesto vytiahneme z rúry, odstránime papier so záťažou. Tekvicovú plnku vylejeme do predpečeného korpusu. Pečieme ďalších 45 – 50 minút.

americký tekvicový koláč
americký tekvicový koláč: pred pečením

Upečený tekvicový koláč necháme najprv vychladnúť pri izbovej teplote, následne dáme zachladniť do chladničky, kde sa chute ešte viac prepoja a koláč získa zamatovo jemnú, jesene hrejivú chuť.

Podľa amerických vychytávok by sme mali po správnosti “zabudnúť” na koláč v chladničke na 2 dni- vtedy je vraj úplne naj. Ale viete, čo? Neviem vám to potvrdiť, lebo sme nikdy nevydržali len pozerať na ten koláč. Ale už aj tak je úplne fantastický!

Podávame s javorovým sirupom, jogurtom alebo šľahačkou.

Inšpirovala som? 🙂 Nech vám chutí 🙂

chutný americký tekvicový koláč od chuť od Naty
americký tekvicový koláč

Dobrú chuť!

POZN.: Zaujal vás recept? Označte ho, prosím, srdiečkom na konci článku. Ďakujem 🙂

TIP: Americké mňamky u nás doma? Jednoznačne!  Odporúčame vám americké sušienky a tento recept na apple pie si budete piecť pravidelne. 🙂

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
Summary
recipe image
Americký tekvicový koláč
Naty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)
22

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *