Tradičná kuchyňa ma baví. Staré recepty sú plné tajomstva a nesú so sebou kopec príbehov, ktoré niekedy až ovplyvnili dejiny. V Rakúsku majú recept, ktorý dostal moje chuťové poháriky a patrí medzi hity mojej kuchyne. Názov má noblesný ako jeho chuť, no príprava je úplná banalita. O čom tu rozprávam? Podáva sa Cisárov trhanec.
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=ifAYscv-EiA[/embedyt]
Moje prvé stretnutie s jedlom Cisárov trhanec
V recepte na biely kváskový chlieb som sa rozpísala o mojom zamestnaní blogera, náročnosti a zároveň nádhernosti tohto povolania.
Ako foodbloger som dostala pred Vianocami pozvánku od automobilky Ford ísť na vianočné trhy do Viedne. Mám pocit, že som bola asi posledný človek západného Slovenska, ktorý ešte na Viedni na trhoch nebol a o to viac som sa tešila.
Celým dňom nás sprevádzal profesionálny sprievodca a ukazoval nám Viedeň zážitkami a príbehmi, ktoré sa odohrali kedysi.
Och, cítila som sa ako vo sne. Presne milujem takéto príbehy.
Keď tak nad tým premýšľam, spomedzi účastníkov som bola medzi hercami, stylistami a blogermi jediný foodbloger “na palube”. Zaujímalo ma jedlo a chcela som Viedeň spoznať cez jej chute.
Typický Wienerschnitzel som síce nemala cez celý tanier, ale chutil ako od maminky.
Asi som vyzerala ako nenajedená, lebo som sa stále vypytovala na dezerty, nápoje a typické pochutiny rakúskych ľudí… Ale pritom som sa mohla gúľať od sýtosti… 🙂
Až prišiel moment, keď sprievodca začal v skupinke hľadať “tú od jedla”. – haha, to akože mňa. 🙂
Boli sme totiž práve vtedy pri stánku, kde ponúkali najlepší “Kaiserschmärrn“.
Typické viedenské sladké jedlo. Niečo ako makové šúľance pre Slovákov.
Vcelku som už ufkala a zvažovala, ako to tí kuchári vo svojich cestopisoch robia, že toľko vládzu s jedlom, ale toto som si nesmela nechať ujsť. Dala som si porciu v stánku zabaliť na doma a chodila som s balíčkom v ruke ako poštár.
Nevadilo mi to. V rukách som si niesla hlboký príbeh jedla. Kaisserschmärrn alebo po našom- cisárov trhanec.
Ako vzniklo jedlo cisárov trhanec
Toto sladké jedlo v sebe nesie starý príbeh a už len to ma na ňom zaujalo.
Sú dve verzie.
Podľa jedného príbehu sa cisár František Jozef snažil jedného dňa počas cesty ukryť pred zlým počasím. V dome jednoduchej farmárky tak našiel útočisko a tá mu ponúkla jednoduché jedlo..dnes by sme povedali, že také “na drevorubača”.
Samozrejme, že jedlo bolo fantastické a odvtedy si ho kázal pravidelne pripravovať svojimi kuchármi.
Múka, vajce a mlieko. Stačí kúsok lásky a starostlivosti k tomu a vzniklo jedlo, ktoré uchvátilo aj mňa. Základ dobrý, všetko dobré.
Či to bolo s tým ukrytím pred dažďom presne takto, neviem. Pretože pri bádaní v histórií jedla som narazila aj na druhú verziu vzniku receptu Cisárov trhanec, keď sa skúsenému kuchárovi na cisárskom dvore nepodarili palacinky a on ich urobil ako iné jedlo.
Nepodarené potrhané cesto posypal hrozienkami, pridal aj čerešne a hojne pocukroval.
Oooooo, koľko noblesy to vraj vyvolalo na stole cisára…
No tak či onak, toto nasladlé jedlo je fakt super.
Cisárov trhanec u nás doma
U nás sa uchytilo potrhané palacinkové cesto s domácim lekvárom, pretože presne tak mi ho pani v stánku zabalila.
Ako by to bolo inak, keby som ho nepremenila na kváskovú verziu? 🙂
Recept majú rady aj deti. Pri trhanci sa nemusia snažiť o dokonalé prevrátenie cesta. Tu ide práveže o opak. Prevrátiť cesto tak, aby sa potrhalo a ešte následne ho trhať ďalej na menšie kúsky.
Preto keď mi moja prostredná princezná vravela, že by chcela niečo uvariť sama, hneď po chlebíkoch vo vajíčku mi napadlo toto jedlo. Tu nie je čo pokaziť. 🙂
Moje poznámky k receptu Cisárov trhanec
- Cesto je o trochu hustejšie ako palacinkové cesto. Hustota sa skôr blíži k lievancovému cestu.
- Múku do receptu som použila na kváskovanie. Je to múka, ktorú som vyvíjala spolu s mlynom Trenčan. Kvalitné slovenské zrno zomleté šetrne tak, aby práca s cestom bola úspešná aj bez prídavkov múke pre zlepšenie jej kvality. (Je kvalitná sama o sebe, nepotrebuje vylepšováky 🙂 ) Je to “len” múka, funguje s každým kypridlom- teda aj s kvasnicami či práškom do pečiva.
- Cesto si môžeme pripraviť pokojne ráno pred odchodom do práce a dať do chladničky kvasiť. Večer už len vyberieme a dorobíme sladkú večeru. (Alebo aj naopak- zarobíme večer a doobeda urobíme.)
- Hrozienka nie sú v receptúre povinné, no lekvár a práškový cukor- bez toho to nejde. 🙂
- V prípade, že nemáme veľkú panvicu (myslím na priemer od 28cm), cesto rozdelíme na viac častí a trhanec urobíme na viackrát.
- Maslo na panvici môžeme nahradiť ghee maslom. Jedlo dostane mierne orieškovo – smotanový nádych- mňaaaam. 🙂
- S cestom sa najlepšie pracuje a teda trhá na panvici dvoma obracačkami alebo vidličkami (ale nie pri teflónovej panvici).
- Cisárov trhanec je úžasný hneď za tepla, no geniálny je aj ako studený dezert.
- Cukor navrchu je potrebný, samotné cesto je málo sladké.
- Lekvár je najlepší riedky. Namiesto neho je možné použiť aj varené jablká (výživu).
- Nekváskujete? Namiesto kvásku použite 1/2 balíčka PDP bez akéhokoľvek čakania cesto hneď vysmažte. Alebo bude táto lakocinka dôvod, prečo začnete kváskovať? 🙂
***CISÁROV TRHANEC***
Potrebujeme:
500 ml mlieka
350 g pšeničnej polohrubej múky na kváskovanie
3 PL cukru
štipku soli
3 vajcia
40g materského kvásku
Na dokončenie potrebujeme:
30 g masla
2 hrste namočených hrozienok
lekvár
práškový cukor
Postup:
V miske zmiešame mlieko, múku a kvások.
Misku s pripraveným cestom prekryjeme neprievzdušným materiálom a necháme 2 – 3 hodiny kvasiť pri izbovej teplote. Je potrebné, aby boli vidno na ceste bublinky. Teda- kvások sa naštartoval a pracuje v ceste.
Mixérom vymiešame bielka so štipkou soli do tuha a v ďalšej miske vymiešame mixérom žĺtky s cukrom.
Do zmesi s kváskom najprv primiešame žĺtky a ako posledné zľahka tuhý sneh.
Dostatočne veľkú panvicu rozpálime na stredný plameň. Rozpustíme na nej maslo a cesto vylejeme do panvice.
(V prípade, že máme menšiu panvicu (priemer menej ako 28cm), cesto rozdelíme na 2 časti a vysmažíme ho na dvakrát.)
Cesto v tomto momente posypeme zliatymi namočenými hrozienkami.
Vyliate cesto na panvici necháme smažiť do zhnednutia spodnej časti cesta.
Zistíme to jednoducho jeho podvihutím.
Pomocou obracačiek obrátime cesto na druhú stranu.
Obracačkami alebo vidličkami cesto trháme na menšie kúsky, čím dostáva pokrm svoj typický vzhľad.
Opečený cisársky trhanec dáme do misy.
Servírujeme tradične- s tekutejším lekvárom a hojne posypané práškovým cukrom.
Kto obľubuje hrozienka, posypeme nimi trhanec.
Milujem jedlá s dušou ako je tento Cisárov trhanec. 🙂
Dobrú chuť!
TIP: Vyskúšajte aj tento výborný recept na kváskové palacinky.
Ak vás recept zaujal, poteším sa, keď recept označíte srdiečkom, ktoré je na konci tohto článku. Ďakujem. 🙂