Jednoduchý kváskový chlieb

Nemusíme mať doma špeciálne múky na to, aby sme si mohli doma upiecť svoj chlieb. Stačia nám zásoby aj základných múk a môžeme upiecť chrumkavý, vláčny a voňavý chlieb smotanovej chute. Zbiehajú sa vám slinky už len pri opise? Presne takto totiž chutí Jednoduchý kváskový chlieb aj bez kvasníc.

Múka a kvasnice- nedostatkový tovar

Doteraz bolo jednoduché mať doma denne čerstvý chlieb a pečivo. V obchode to vždy rozvoniava čerstvo dopečeným pečivom, aby sme si mohli podľa ich slov dopriať tú najlepšiu chuť.
A tak aj je. Nie je nič jednoduchšie ako zastaviť sa v chvate z práce v obchode, zobrať do papierového sáčika ešte teplý chlieb a pečivo a po ceste “skontrolovať” (teda zdegustovať), či sme dobre vybrali.

Už sme však nejaký týždeň doma. Deti nechodia do školy, učia sa online a my sedíme v pracovni či za kuchynským stolom so štósom papierov z roboty a píšeme výkazy nadriadenému, čo sme za ten deň urobili, aby sme si zaslúžili výplatu a mali z čoho zaplatiť učty.

Do obchodov sa snažíme chodiť čo najmenej. Obchody ponúkajúce rozvoz potravín, ovocia a zeleniny sú na týždne dopredu vybookovaní a kto má doma viac múky ako 3 kilá s balíčkom droždia je kráľ, ktorý môže na výmenu pýtať aj chatu v Nízkych Tatrách.

droždie vymeňme za kvások z múky a vody pre lepšiu chuť a nutričné benefity
Droždie

Ako si moje deti spievajú podľa videa z Tik-toku: “It’s corona time.”

Čo s voľným časom?

Všetko, čo sme doteraz odkladali na časy, keď “budeme mať viac času”, zrazu nastáva.
Domy máme vyleštené, okenné tabule kontrolujeme, či sú naozaj tam…také sú tie okná čisté.
Hráme s deťmi spoločenské hry, pozrieme si večer s polovičkou konečne seriál a zakladáme kvások, aby sme mali svoj chlieb.

aktívny kvások od Chuť od Naty
Kvások

Založím si kvások- skvelé rozhodnutie!

Kto to ešte nevyužil, založte si svoj kvások. Nenechajte sa odradiť tým, že pestovanie dlho trvá. Ten kvások môžete mať potom navždy a môžu ho mať potom vaše deti, deti ich detí a deti ich detí… 🙂 Pokiaľ sa o kvások staráme, nepokazí sa nikdy.

TIP: Založ si kvások podľa Naty a vypestuj si kvalitný a silný materský kvások.

Po vypestovaní kvásku sa nám otvára neuveriteľná možnosť nového dobrodružstva, ktoré baví aj tých, ktorí v kuchyni nie veľmi trávia svoj čas.

Zrazu je príprava cesta na chlieb, pečivo či koláče časom relaxu, srandy, uvoľnenia a dobrého pocitu zo seba samého.

práca s cestom

Naozaj, teraz je ten správny čas.
Téma kváskovania je, priznávam, zo začiatku veľmi náročná a mätúca. Človek nevie, kde skôr pozrieť, čo naštudovať, ako to celé urobiť. Ak má tento stres zažívať ešte počas plného pracovného nasadenia, je to o to náročnejšie.
Teraz máme viac času. Sme doma, vieme sa v téme zorientovať a nájsť si spôsob, ktorý nám najlepšie vyhovuje.
A keď sa vrátime do klasického fungovania života po corone, kváskovanie nám bude pripadať ako prirodzená súčasť nášho života.

kváskový chlieb podľa Naty je zaručená pochúťka
Biely kváskový chlieb Naty- upečené chleby

Online spoločné pečenie

Odkedy sme doma, veľa vecí sa zmenilo. Učím deti doma, varíme si viac vecí zo zásob, robíme veci spoločne. Ale má to aj druhú stránku mince. Ako sme stále spolu, každý potrebujeme stále svoj priestor, svoje ticho.

Ja potrebujem veľa ticha. 🙂 Vtedy môžem tvoriť, sústrediť sa, premýšľať, formulovať dobre slová, ktorými chcem svetu odovzdať, ako dobre sa dá variť, žiť, kváskovať.

V rúšku som začala chodiť do lesa. Vybehnem strmý kopec a sadnem si na ten istý spadnutý strom. Len pozorujem. Keď som tam bola po prvý raz, všetko ešte spalo. Teraz je tam toľko zelene…je nádherné pozorovať, ako sa príroda zobúdza. Dáva mi to pokoj do srdca.
Následne nabitá dobrou náladou z pohybu a pobytu v prírode sa vraciam vyškerená domov, aby som mohla ďalej fungovať.

Pri jednom takomto sedení na spadnutom strome som premýšľala, ako ľuďom ukázať, že netreba nič špeciálne na to, aby sme si dopriali dokonalú chuť doma upečeného chleba. Ako vám pomôcť zbaviť sa obáv, že je to ťažké a náročné? Akým spôsobom vás motivovať, aby ste si upiekli svoj chlieb?

upiecť si svoj chlieb podľa Naty je jednoduché
Cesto na chlieb v ošatke

Cvak! Napadlo mi to! Upečiem chlieb s vami. Naživo cez sociálnu sieť a vy budete vidieť, ako sa to celé robí. Ak máte kvások, môžete sa hneď ku mne pripojiť. Keď nemôžem teraz robiť kurzy kváskovania, tak vám to ukážem aspoň takto.

Jednoduchý kváskový chlieb

Výzva to bola veľká. Narýchlo som musela prísť na spôsob, ako zabezpečiť, že nebudete musieť ísť do obchodu po suroviny a zároveň si budete môcť upiecť tej najchutnejší chlieb, ktorý vás natoľko motivuje ku kváskovaniu, že sa stane súčasťou vašej domácnosti.

Hneď v ten večer som zarobila na jednoduchý chlieb zo základných múk, ktoré máme vždy bežne doma ako kamennú zásobu. Verila som si, že chlieb výjde podľa predstáv a následne vám vykecám môj plán.

Po upečení som s pocitom víťaza, že som upiekla z hladkej a polohrubej múky jednoduchý chlieb. Ponúkla som ho deťom, že čo naň povedia.
Viete, čo sa stalo? Celý sme ho zjedli a pôvodný plán na varenie večere sme odsunuli, lebo tento chlieb bol našou večerou.

Do online pečenia sa naživo zapojili stovky z vás. Či už vyšiel ukážkovo nádherne, alebo praskol, či rozlial sa, chuť bola v ňom rovnaká.

Láska, odhodlanie, očakávanie, chuť urobiť pre seba niečo správne. Upiecť si doma svoj chlieb.

Recept sa stal na instagrame veľkým hitom a ľudia z celého sveta si ho pravidelne odvtedy pečú. Že je tak úžasný, jednoduchý a stojí za to, ho vyskúšať? Nechajte sa zlákať aj vy… 🙂

spoločné pečenie s Naty na instagrame
Online spoločné pečenie

Moje poznámky k receptu Jednoduchý kváskový chlieb

  • Múky je možné použiť akejkoľvek značky. Použila som značku múk Na kváskovanie od mlyn Trenčan.
  • Pomer hladká:polohrubá je na nás. Dokonca, ak máme chlebovú múku, môžeme použiť aj tú.
  • Do receptu ide zemiak. Najprv ho treba uvariť v šupke, nechať vychladnúť a následne po ošúpaní najemno nastrúhať. Rôzne odrody zemiakov však môže spôsobiť v ceste rôzne reakcie. Niekedy môžu spôsobiť, že cesto zredne a ťažko sa s ním pracuje. Vtedy dajme cesto radšej upiecť do nádoby.
  • V prípade, že máme doma zemiakové vločky, použime ich namiesto zemiaku. Sú istotou, že cesto nezredne.
  • Zemiak je možné aj úplne vynechať.
  • Ak je cesto redšie než na fotke vo fotopostupe, pridajme múku.
  • Pokiaľ nemáme doma ošatku (na tento chlieb je potrebná 750g), použime sitko vystlané bavlnenou utierkou a vysypané múkou. Alebo misku. 🙂
  • Keď sa nám recept zapáči, pridajme do cesta ďalšiu chuť- opečenú cibuľku, parmezán na kocky, oškvarky či nejaké semienka. Recept je vďačný na ďalšie chute.

***JEDNODUCHÝ KVÁSKOVÝ CHLIEB***

ako upiecť jednoduchý kváskový chlieb každého naučí Chuť do Naty
Jednoduchý kváskový chlieb

Na štartér potrebujeme:

150 g pšeničnej múky (hladkej alebo polohrubej)
150 g vody
1 PL materského kvásku

  • Suroviny spolu lyžicou premiešame v miske, prekryjeme neprievzdušným materiálom (potravinárska fólia, sáčik, drevená doska, väčšia misa…) a necháme kvasiť na kuchynskej linke pri izbovej teplote do zdvojnásobenia objemu. Trvá to asi do 12- ich hodín.
ako upiecť jednoduchý chlieb sa naučíte od Chuť od Naty
Vykvasený štartér

Následne pridáme:

300 g pšeničnej múky (hladkej alebo polohrubej)
2 PL krupice (nie je nutná)
170 g vody
1 uvarený a najemno nastrúhaný zemiak
2 ČL soli
1 ČL mletej rasce

Postup:

Najlepšie ešte pri zakladaní štartéra dáme variť v šupke zemiak, aby stihol vychladnúť.

K správne vykvasenému startéru pridáme múku.
Uvarený zemiak ošúpeme, najemno nastrúhame do misky.
V prípade, že máme doma aj krupicu, vody pridáme 170 g. Ak pripravujeme recept bez krupice, vody na jednoduchý kváskový chlieb použijeme 150 – 160 g. Pridáme aj soľ s rascou.

TIP:  Si na instagrame? Sleduj kanál Chuť od Naty, kde nájdeš veľa užitočných návodov, tipov, trikov a rád každý deň pre tvoje jednoduché a správne kváskovanie.

U nás sa stal tento recept, ktorý som pôvodne len ako vymýšľaninu skúsila upiecť, veľkým hitom. Robím automaticky už dva naraz, aby nám ostal aspň na pár dní. Do jedného cesta dám na kocky nakrájaný parmezán. Chlieb potom voní a chutí spolu s bielym vínom ako francúzska delikatesa.

Vymiesime vláčne cesto, ktoré sa odliepa od stien misy. Je pevnejšie a pekne drží tvar gule. Nesmie byť však príliš tuhé. Stratilo by potom nadýchanosť.

Vymiesené cesto

V prípade, že je cesto redšie, dosypeme ešte múku podľa potreby.

Vymiesené cesto necháme prekryté v miske oddychovať 2 hodiny na linke. Po hodine oddychu cesto zľahka premiesime, len čo vypudíme bublinky.

ako správne upiecť biely chlieb naučí Naty
Cesto pred formovaním do ošatky

Oddýchnuté cesto vyklopíme na mierne pomúčenú pracovnú dosku. Z každej strany ho povytiahneme do výšky a preložíme napolovicu, čím trochu spevnie.

Biely kváskový chlieb z obyčanjých múk od Naty je najlepší
Tvarovanie bochníka

Cesto ešte premiesime v rukách a vytvarujeme do tvaru gule presne spôsobom, ako keď robíme pečené buchty- všetky kraje cesta dáme k sebe. Následne už len rukami rozvaľkáme na ovál presne vo veľkosti našej ošatky.

750g ošatku vytrieme zemiakovým škrobom. Vytvarované cesto prenesieme do pripravenej ošatky spojom nahor a ošatku prekryjeme neprievzdušným materiálom.

ako upiecť jednoduchý chlieb podľa Naty
Cesto v ošatke

Necháme na linke alebo do chladničky a necháme zdvojnásobiť objem cesta. Na linke to trvá pri izbovej teplote asi 2 – 3 hodiny, v chladničke cca 12 hodín.

zamilujete sa do jednoduchej prípravy a úžasnej chute kváskového chleba podľa Naty
Vykvasené cesto

Tesne pred vykvasením zapneme rúru na 250’C, horný – dolný ohrev. Hneď od začiatku nahrievania dáme do stredu rúry plech, na ktorom budeme jednoduchý kváskový chlieb piecť a na dno rúry umiestnime plech alebo nádobu, do ktorej po vsadení chleba do rúry vylejeme vodu (teda plechový hrnček, smaltovaný hrniec…). K rúre si pripravíme hrnček (250ml) teplej vody.

Až keď je rúra rozohriata, cesto vyklopíme z ošatky na papier na pečenie. Pomocou papiera na pečenie prenesieme cesto do rúry na stredný plech. Následne vylejeme do spodnej nádoby pripravenú vodu a dvierka rúry zatvoríme. Necháme piecť 10 minút.

Následne rúru otvoríme, necháme uniknúť paru, vytiahneme spodnú nádobu a teplotu stiahneme na 200’C.
Jednoduchý kváskový chlieb dopekáme ešte minimálne 20 minút.

Upečený chlieb musí po zaklopaní zospodu znieť jasne duto. V prípade, že je chlieb ešte bledý, necháme ho ešte v rúre, pokým sa vyfarbí do nami preferovanej farby.

Upečený chlieb necháme vychladnúť na mriežke.

už aj vy budete vedieť, ako upiecť biely jednoduchý chlieb podľa Naty
Upečený jednoduchý chlieb

Chutí báječne aj samotný, taký je mňam.

Dobrú chuť!

TIP: Zaujal vás recept? Označte ho srdiečkom na konci tohoto článku. Ďakujem. 🙂

POZN.:  Ďalšie jednoduchý recept na chlieb aj pre začiatočníka je kváskový chlieb pre začiatočníkov. Ak ste skôr pečivoví, vyskúšajte kváskové rožky pre Mareka.

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
Summary
recipe image
Jednoduchý kváskový chlieb
Naty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 112 Review(s)
572

30 comments

  1. Ahoj, tento Jednoduchy chlebik patri u nas doma medzi topky, akonahle sa rozrezie tak sa “zozerie” ? .
    Chcem sa spytat, co by sa stalo keby pridam do cesta slnecnicove semiacky? Nemala by som tym nic pokazit,ze? Vdaka pa

  2. Ahoj ? som novacik v kvaskovani a dneska som skusala tento chlebik mnam vyborny je akurat ze mi zmakla korka. kde som mohla urobit chybu? ?dakujem ?

    1. hojky, Kristi, možno aj nikde. Môže to byť rúrou a tým, že pečie prudšie, alebo povrchom pečenia. Skús piecť na menej stupňov a dlhšie, napr. 250’C 10 min a potom 190’C 40 min a príp ešte 180’C ešte 5 – 10 min. Vykúšaj, uvidíš, to sú také dolaďovačky. Držím palceee 🙂

  3. Ahojte vyskusala som recept dva dni za sebou chlebik je vynikajuci prvy sa zjedol hned kazdemu chutil deti ho jedli aj k polievke chcem sa opytat mozem ho vyskusat aj zo spaldovej muky ?dakujem za info ?

    1. Ahoj, Evi, to ma veľmi teší! Určite môžeš, len asi bude potrebné ubrať z množstva vody. Bež podľa fotopostupu, ten ťa povedie.
      Nech sa darí 🙂

  4. Ahoj tak sme vyskusali chlebik aj v spaldovej verzii je neskutocne dobry s domacou mastou a nakladanymi cibulkami /nasa domaca delikatesa/nevedeli sme si ho vynachvalit dakujem za vyborne receptiky urcite vyskusame aj dalsie Tvoje dobroty prajeme pekny vecer a vela dalsich napadov

  5. Dobrý den, díky za recept, ale mám dotaz- v receptu je uváděná krupice a já mám problém – je to hrubá mouka, dětská krupice nebo cukr krupice? Možná jsem slovenštinu špatně pochopila ale u nás má krupice několik významů.Děkuji za pochopení a prosím o sdělení jak tomu je správně.Jinak Vás velmi ráda sleduji a kvásek mám podle Vás,ale další dotaz: po dokončení výroby kvásku na chleba spotřebuji l lžíci kvásku. Mám 1 odebrat do kvásku ,znovu 1 přidat, ale kvásku mám plnou sklenici.To mám množství snížit na tak 2-3 lžíce a zbytek spotřebovat a ty 2-3 lžíce udržovat? Uvažuji dobře?

    1. Františko, moc vás zdravím 🙂 Ďakujem za dotaz, veľmi dobre sa pýtate. Najlepšie je hrubá múka, tzv.krupica, ale aj detská krupica poslúži, prípadne semolínová múka na cestoviny. Skrátka niečo s väčšou granuláciou.
      Čo sa týka kvásku, používate vždy na jedno pečenie len 1 polievkovú lyžicu kvásku? Tak majte v pohári len 1 lyžicu kvásku. Treba skladovať čo najmenšie potrebné množstvo. Až by sa stalo, že potrebujete kvásku jednorázovo viac (na väčšie pečenie), nakŕmite ho pred použitím viac a rozmnožíte si ho. Čo je dôležité ale- mať čo najmenej kvásku v pohári, ktorý potrebujem. Pretože viac kvásku, ktorý nepoužívam (resp. mi tam stále po odobratí nejaký ostane) kvások oslabuje.
      Veľmi držím palce, nech sa darí 🙂
      Naty

      1. Dobrý deň prajem. Chcela by som sa opýtať môžem namiesto materského kvasku použiť kvasok lievito madre v recepte?? Ďakujem krásne za odpoveď.

          1. Dlho peciem zdrave, celozrnne, razne a deti to nikdy moc nechceli. Dnes som rezignovala, upiekla tento, a oni vyslovene zozrali polovicku namiesto odchodu do postele 😀 Samozrejme som dala razny rozkvas, kedze mam razny kvasok. Dakujem za recept!
            Btw, zemiak ani krupicu som nemala, dala som 3tbsp instantnej zemiakovej kase a celkovo 200g vody.

          2. Mám veľkú radosť, že deťom chutil 🙂 Nech sa darí v objavovaní nových chutí 🙂

  6. Dobrý deň, pečiem tento chlebík, niekedy aj bez zemiaku a je suoer, už aj dvojité dávky som robila len som musela pridať viac múky lebo štartér bol dosť riedky… Ale vyšiel ? chcela by som sa spýtať ci môžem múku nahradiť spaldovou a ak áno tak v rovnakom pomerne ako klasickú? Ďakujem ??

    1. Dobrý deň, Monika, mám veľkú radosť, že sa vám recept páči 🙂 Dá sa nahradiť aj špaldovou. Presné pomery sa, žiaľ, nedajú povedať, pretože každá múka má iné parametre a saje inak vodu. Preto je dobré sledovať fotopostup a cesto si podľa potreby doladiť, aby sa čo najviac podobalo tomu na fotke. Nech sa darí 🙂

  7. Ahoj Naty, rada by som sa opýtala, či je jedno do akej ošatky dám chlebík, myslím oval alebo kruh?
    Ďakujem?

  8. Zdravím, ak použijem zemiakové vločky aké množstvo by som mala použiť? A ešte jedna otázočka múku použijem hladkú 00 alebo hladkú chlebovú T-650?
    Ďakujem za odpoveď ?

    1. DPbrý deň, Gabika, vlačky sa nahrádzajú v pomere 1 zemiak=1 PL vločiek. Čo sa týka totho konkrétneho receptu, je jedno, akú pšeničnú alebo špaldovú múku použijete. Recept vznikal počas 1. vlny pandémie a bol vytvorený tak, aby bolo jedno, aké múky máte doma. Teda pokojne vyberte len jednu z nich, alebo pol na pol 🙂 Nech sa darí 🙂

  9. Riskla som a už som ho skúsila? vločiek som dala síce viac takže bolo tuhšie cesto, tak som pridala viac vody a podľa pocitu urobila cesto. Myslela som, že na chlieb je najvhodnejšia chlebová múka, ale teraz viem, že môže byť polohrubá aj 00 špec. Pečiem podľa vašich receptov rôzne chlebíky, ale tento sa mi zatiaľ podaril najlepšie.
    Ten pocit prekrojenia a zistenia, že sa podaril je na nezaplatenie ❤
    Ďakujem pekne za tento recept a prajem veľa ďalších skvelých nápadov.

  10. Dobrý deň. Aký musí byť kvások do štartéra? Hladný-nenakŕmený rovno z chladničky alebo sa predtým musí mierne prikŕmiť a potom ho dať do štartéra? Ďakujem.

    1. Dobrý deň, Zdenko, vždy bude najlepší kvások ten najčerstvejší. Zároveň hladný kvások neodporúčam použiť do akéhokoľvek receptu.
      Nech sa darí 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *