Zahryzla som sa do tejto dobroty a dostala ma jemnosť, nadýchanosť, smotanovosť. Žiadna presladenosť, ale sladké osvieženie v koláči. Znie vám to zaujímavo? Nazvala som ich perinkové tvarohové šatôčky. To ich presne vystihuje. Akoby človek padal do nadýchanej perinky.
Choroba -poroba alias všetko zlé je na niečo dobré
Nedávno som bola chorá. Ale že riadne.
Začalo to nevinne. V klasický pracovný deň som išla na stretnutie, kde som si dala ľahký obed. Prešla som sa po parku, dala si kávu s koláčikom v kaviarni a odkráčala som do Slovenského rozhlasu, kde som nahrávala pre rádio Regina celotýždenný seriál o možnostiach zdravotného prínosu pri domácom pečení.
![zaujímavý rozhovor o zdravotných benefitoch v domácom pečení s Naty](https://chutodnaty.sk/wp-content/uploads/2025/01/IMG_3856-300x225.jpg)
TIP: Vypočujte si z archívu rádia Regina zaujímavosti o pečení pre zdravie. Diel o tuku, semienkach, celozrnných múkach, či glykemickom indexe vám vnesie nové informácie do vášho pečenia. Link na rubriku je TU.
Všetko prebehlo hladko, no už ku koncu som cítila ťažobu na žalúdku. Ešte som čo- to vybavila po ceste domov, no ako som zatvorila za sebou dvere, sadla som si na botník hneď pri dverách. Prišlo mi naozaj zle. Asi psychické uvoľnenie, že už som doma… do večera som chodila po štyroch, studený pot a ťažký dych ma sprevádzal.
Musela som si dať tvrdú diétu, nič som v sebe neudržala. Nebol to ani taký problém, ale keď sa mi polepšilo, všetkým som všetko jedlo závidela. Aj to, čo mi nejako veľmi nechutí… 🙂 Poznáte to?
A tak som snila o krémeši, strapačkách, vianočke a palacinkách… Sľúbila som si, že keď budem ok, upečiem si tvarohové šatôčky s extra dávkou lekváru pre mňa. Ako odmenu. Totiž ja a lekvár… joooooj 🙂
Tvarohové šatôčky
Hneď ako som mohla, už aj som zamiesila cesto. Nové, iné. Išla som veľmi intuitívne. Mohla som použiť pokojne cesto na moravské koláče. Veď je úžasné aj podľa vás. Ale žiadalo sa mi niečo iné.
Už pri príprave som tušila, že toto bude terno. S cestom sa mi veľmi dobre pracovalo a hlavne jeho štruktúra bola už pri miesení veľmi jemná. Relaxačné miesenie normálne. 🙂
![recept na kváskový chlieb od Naty vám bude chutiť](https://chutodnaty.sk/wp-content/uploads/2015/10/QE6A0392mala-200x300.jpg)
Naplnila som šatôčky hojne, možno až príliš. Ale predsa- bola to odmena! 🙂 Piekla som ich ako starenka- najprv pomaly, aby narástli čo najviac. Potom prudšie, nech sa vyfarbia.
Joj, nevedela som sa ich nabažiť! Boli geniálne! Odporúčam!
Som zdravá! Takú mám radosť… 🙂 Keď je človek zdravý, má veľa želaní. Ale keď je chorý, má len jedno….
![Najlepšie koláče s kváskom od Naty presne ako kedysi od našich babičiek](https://chutodnaty.sk/wp-content/uploads/2025/01/IMG_3965-300x225.jpg)
Moje poznámky k receptu Perinkové tvarohové šatôčky
- Maslo do cesta musí byť úplne mäkké, ale nie tekuté. Treba na to myslieť dostatočne skoro, aby stihlo z chladničky povoliť.
- Pre zvýšenie nutričnej hodnoty cesta som nahradila 50g múky v recepte amarantovou múkou. Je vynikajúcim zdrojom bielkovín, dôležitých vitanímov a minerálov. V ceste nie je cítiť. Ak ju len začínate používať, použite najprv polovicu, t.j.25g amarantovej múky a postupne pridávajte do 50g. Vaše svaly, kosti, imunita sa vám poďakujú :). Používam túto amarantovú múku v bio kvalite. Najviac sa mi osvedčila.
- Konzistenciu cesta treba správne nacítiť. Ak nesedí cesto podľa popisu, dá sa cesto upraviť podľa potreby v procese miesenia. Preto je dobré cesto miesiť ručne aspoň chvíľu.
- Z uvedenej dávky výjde 16 koláčikov.
- Plnka môže byť hocijaká, podľa chute. Dôležite je, aby pri pečení nebola až príliš tekutá. To by hrozilo jej vytečenie z koláča.
- Koláče je dobré rozdeliť na 2 plechy.
- Po upečení je vhodné ich skladovať vo voskovrecku, ľanovom vrecku (otestované mám toto), alebo ich dať do mrazničky.
***PERINKOVÉ TVAROHOVÉ ŠATÔČKY***
![Jednoduchý recept na chutné Perinkové tvarohové šatôčky od Naty vás nesklame](https://chutodnaty.sk/wp-content/uploads/2025/01/IMG_3970-300x225.jpg)
Na štartér potrebujeme:
100g pšeničnej hladkej múky (použila som od Mlyn Trenčan z rady na kváskovanie)
100g vody
1 PL materského ražného kvásku
– Suroviny zmiešame lyžicou spolu v mise, misu prekryjeme neprievzdušným materiálom a necháme vykvasiť 9-12 hodín pri izbovej teplote alebo do zdvojnásobenia objemu.
![jednoduchý recept na nadýchané koláče z kvásku od Naty sa oplatí vyskúšať](https://chutodnaty.sk/wp-content/uploads/2025/01/IMG_3950-300x225.jpg)
Následne pridáme:
500g pšeničnej polohrubej múky (použila som od Mlyn Trenčan z rady na kváskovanie)
70g cukru
250g mlieka
2 žĺtky
1 vanilkový cukor
1/2 balenia citrónovej kôry
štipku soli
125 mäkkého masla
Na plnku potrebujeme:
250g jemne hrudkovitého tvarohu
1 žĺtok
1 vanilkový cukor
cukor podľa chute
+lekvár, bielok na potretie
POSTUP:
Do akurátne vykvaseného štartéra pridáme 500g polohrubej múky, 70g cukru, 250g mlieka, 2 žĺtky, vanilkový cukor a citrónovú kôru. Suroviny premiešame so štartérom, aby sa zľahka spojili. Nakoniec pridáme štipku soli a 125 g úplne mäkkého masla.
Vymiesime jemné, hodvábne mäkké cesto, ktoré sa odliepa od stien misy a na povrchu je jemné.
![upiecť si tvarohové šatôčky podľa Naty sa oplatí](https://chutodnaty.sk/wp-content/uploads/2025/01/IMG_3951-300x225.jpg)
Misu s vymieseným cestom prekryjeme neprievzdušným materiálom a necháme kvasiť najprv 2 hodiny pri izbovej teplote. Následne cesto zľahka premiesime, len čo vypudíme prvé bublinky a necháme kvasiť ešte ďalšie 2 hodiny.
![tvarohové koláče z kvásku od Naty si zamilujete](https://chutodnaty.sk/wp-content/uploads/2025/01/IMG_3954-300x225.jpg)
Vykvasené cesto vyklopíme na mierne pomúčenú pracovnú dosku a valčekom rozvaľkáme na štvorec 40x40cm. Nožom alebo radielkom rozdelíme na štvorce 10x10cm. Výjde nám tak 16 kúskov cesta.
V miske zmiešame 1 tvaroh, vanilkový cukor a podľa chuti cukor. Až sme spokojní s dochutením tvarohu, vmiešame 1 žĺtok.
![upečte si s Naty nadýchané tvarohové či lekvárové šatôčky a vychutnajte si luxusnú chuť](https://chutodnaty.sk/wp-content/uploads/2025/01/IMG_3953-300x225.jpg)
Do stredu každého cesta dáme 1 PL plnky. Môžeme dať len tvaroh, alebo dať 1/2 PL tvarohu a 1/2 PL lekváru. Ako máme chuť.
Dva protiľahlé štvorce spojíme spolu- pravý s ľavým. Spojíme aj horný s dolným koncom cesta. Necháme pritom mierne rozostupy, nech sa cesto úplne po stranách nespojí. Inak by to boli niečo ako klasické buchty.
![Jednoduchý recept na kváskové koláče od Naty si zamilujete](https://chutodnaty.sk/wp-content/uploads/2025/01/IMG_3958-300x225.jpg)
Vytvarované šatôčky dáme na plech, prekryjeme druhým plechom otočeným hore dnom alebo fóliou a necháme 1 – 1,5 hodiny finálne vykvasiť pri izbovej teplote. Na pohľad sa perinkové tvarohové šatôčky nafúknu.
![skvelý recept na kváskové tvarohové šatôčky od Naty](https://chutodnaty.sk/wp-content/uploads/2025/01/IMG_3960-300x225.jpg)
Rúru rozohrejeme na 180’C. Vykvasené šatôčky potrieme bielkom, ktoré zvýšilo z prípravy cesta. Pečieme v rozohriatej rúre 15 minút. Následne zvýšime teplotu na 220’C a necháme už len vyfarbiť do zlatista. Trvá to cca 5 minút. Keďže každá rúra pečie inak, treba to odsledovať.
Upečené necháme vychladnúť na plechu. Môžeme, ale nemusíme posypať práškovým cukrom.
![ak si chcete pochutnať na skvelej chuti našich babičiek, tento recept na tvarohové šatôčky od Naty je najlepší](https://chutodnaty.sk/wp-content/uploads/2025/01/IMG_3964-300x225.jpg)
Joj, mäkké ako perinky.
Dobrú chuť!
POZN.: Zaujal Vás recept? Označte ho srdiečkom na konci tohto článku. Ďakujem 🙂
TIP: Vyskúšajte aj moravské koláče. Tie vás úplnne dostanú. A tento starenkin origoš recept na Unínske zelníky sú kus histórie.
![recipe image](https://chutodnaty.sk/wp-content/uploads/2025/01/IMG_3964-scaled.jpg)